Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg.

Column

Drie Amerikaanse renteverhogingen in 2018 dus

Monetair econoom Edin Mujagic over de eerste renteverhoging van Fed-voorzitter Jerome Powell, die zich meer als een duif dan havik opstelt.

Het rentecomité van de Fed heeft de officiële rente met 25 basispunten verhoogd. Dat de Amerikaanse economie goed draait en goed zal blijven draaien was hét argument voor deze beslissing.

Een belangrijke reden waarom de Fed beter gemutst is over de economie dit en volgend jaar is de recent aangekondigde belastingverlagingen van president Donald Trump. Die zullen volgens de Amerikaanse centrale bankiers de economische groei in 2018 en 2019 ten goede komen.

Maar wat zegt de dot plot?

Dat de Fed de rente zou verhogen, was precies wat de markt had verwacht. Uit de gepubliceerde zogeheten dot plot, een overzicht van hoeveel renteverhogingen dit en in de komende twee jaren nodig zijn volgens elk lid van het comité, kunnen we echter interessante conclusies trekken.

Om te beginnen laat die dot plot zien dat het comité als geheel drie renteverhogingen in 2019 wenselijk vindt. Dat is één meer dan wat de leden in december nog vonden, de voorlaatste keer dat die dot plot uitkwam. En waren ze van mening dat in 2020 1,5 renteverhoging nodig is – ik weet het, dat kan niet maar statistisch gezien kwam dat eruit als gemiddelde – inmiddels zijn dat twee renteverhogingen geworden.

Voor de rest van 2018 bleven er twee renteverhogingen staan, maar dat verhult het feit dat het gemiddelde behoorlijk is gestegen. Het scheelde namelijk heel weinig of de dot plot had nog drie verhogingen voorspeld. Van de 15 leden van het rentecomité gaven namelijk 8 aan drie (of minder) renteverhogingen in heel 2018 nodig te vinden. Zeven anderen vonden echter dat er dit jaar minstens vier renteverhogingen nodig zijn.

Junivergadering

Met het opkrikken van de rente deze week zijn dat er dus nog drie tussen nu en einde van het jaar. Kortom, had één van de comitéleden in totaal vier renteverhogingen ingetekend, dan zag het gemiddelde van de dot plot er voor dit jaar heel anders uit.

Dé vraag is natuurlijk of het een kwestie van tijd is voordat dat gemiddelde naar vier klimt. Dat kan bijvoorbeeld in juni gebeuren. Op het eerste gezicht zou men kunnen denken dat als tussen nu en de vergadering in juni de economie blijft draaien zoals die op het moment draait, de Fed in juni niet alleen de rente nog eens zal verhogen maar ook zal aankondigen het belangrijkste rentetarief in de VS in de tweede helft van het jaar nog twee keer aan te trekken.

De mening van Powell

Zelf verwacht ik niet dat de Fed lenen dit jaar nog drie keer duurder zal maken. De reden van mijn verwachting schuilt in een paar opmerkingen die de voorzitter Jerome Powell tijdens de persconferentie na afloop maakte. Zo zei hij, toen hij over de Amerikaanse arbeidsmarkt sprak, dat de arbeidsmarkt in zijn ogen nog niet te krap is.

Powell merkte ook op dat er niets in de economische cijfers erop wijst dat we aan de vooravond van een versnelling van de inflatiestijging staan. Aangezien bestrijden van te hoge inflatie voor de Fed voorop staat én de inflatie op het moment, gezien de doelstelling, te laag is, betekent ook deze opmerking dat Powell de rente niet vaker zal verhogen dan verwacht.

"Geen versnelling van inflatiestijging"

Powell zit blijkbaar de groep van 8 comitéleden die menen dat de rente dit jaar maximaal drie keer omhoog moet. Dat is cruciaal want wie de geschiedenis van de Fed bestudeert, ontdekt al vrij snel dat het nauwelijks voorkomt dat de voorzitter overstemd wordt binnen het comité. Het aantal keer dat dat sinds de oprichting van de Fed in 1914 is gebeurd, zijn op de vingers van eén hand te tellen.

Voorzitter is leidend

Dat is ook wel logisch, want het comité wil de buitenwacht niet laten weten dat de voorzitter ‘zijn’ bestuur niet mee kan krijgen. Op de markten zou men onmiddellijk concluderen dat hij er niet meer toe doet, kort door de bocht gezegd. Vandaar dat bij een tweedeling binnen het comité doorgaans de voorzitter bepaalt welke koers de bank zal volgen.

"De voorzitter bepaalt welke koers de bank zal volgen"

Als Powell bij de eerder genoemde tweedeling anno 2018 in de groep van ‘maximaal drie renteverhogingen’ zit, dan is de kans groot dat de rente niet vaker omhoog zal gaan. Tenzij hij zijn mening herziet natuurlijk. Of dat het geval zal zijn, zullen we in juni zien. Zoals de zaken er nu voor staan, gaat de Fed de rente dit jaar nog twee keer verhogen. Te beginnen in juni.


Edin Mujagic is hoofdeconoom van OHV Vermogensbeheer en is gespecialiseerd in (de gevolgen van) het beleid van de centrale banken. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan, waaronder "Geldmoord: hoe de centrale banken ons geld vernietigen" en "Boeiend en geboeid: een monetaire geschiedenis van Nederland sinds 1814/1816". Hij studeerde monetaire economie aan de Universiteit van Tilburg. Hij schrijft op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

China; opnieuw lieveling van beleggers?