Column

Geen belegger kan om China heen

Chinese beleggingen zijn een must buy. Dat zeggen Deutsche AM en Fullgoal AM. "Chinese tech doet niet onder die van Sillicon Valley."

Biedt het Chinese jaar van de hond beleggingskansen? Temidden van alle verhalen over de onhoudbaarheid van de Chinese schuldenberg, mogelijke handelsoorlogen met de VS en vertragende economische groei blijft Deutsche Asset Management (AM) positief gestemd over de Chinese economie en de bijbehorende investeringskansen.

“Het Chinese bbp groeide in 2017 met 6,9%, wat de eerste groeiversnelling betekende sinds 2011. Onze prognoses voor 2018 handhaven we op een groei van 6,5%. China blijft een robuuste groei-omgeving die vele investeringsmogelijkheden biedt," vertelt Sean Taylor, CIO APAC bij Deutsche AM

Voor het dit jaar verwacht Taylor een winstgroei van iets meer dan 10% voor de MSCI China index. "De recente marktcorrectie biedt daarom mogelijkheden om in te stappen." Taylor heeft daarbij een voorkeur voor onder meer financials, vastgoed en internetbedrijcen.

Maar ook over Chinese obligaties, zeker niet door iedereen gewild, is Deutsche AM positief. Taylor: “Chinese bedrijven zijn actief bezig met het herstructureren van hun balansen. Ze geven de voorkeur aan niet-bancaire financieringskanalen. We zien daarom de recente uitverkoop als een koopmoment en verwachten dat carry, gezien de stijgende yields, een belangrijk thema wordt in de eerste helft van 2018.”

Afwezige institutionele beleggers

Niet dat institutionele beleggers massaal in China belegd zijn. Volgens Mark te Riele van Contexo Capital keren zij na jaren van afwezigheid weer voorzichtig terug. “Vanaf 2004 kochten beleggers het thema BRIC. In 2011 kwamen er issues in China waar veel BRIC-beleggers van schrokken en zich terugtrokken. Van een onderschatting van het risico is toen het omgekeerde gebeurd. De fear of the unkwown maakte kopschuw.“

In de financiële berichtgeving kwam China er niet best uit, zegt Te Riele. “Alleen het negatieve werd nog onder de aandacht gebracht.” Dan waren er nog praktische redenen om niet in China belegd te zijn.

Lange tijd waren A-shares, de aandelen op het Chinese vasteland, voor buitenlandse investeerders onbereikbaar. Wie in China wilde beleggen, deed dat via de beurs van Hongkong. Te Riele: “Maar sinds 2,5 jaar bestaat er Stock Connect waardoor via Hongkong de belangrijkste A-shares te koop zijn. Het toezicht is inmiddels ook geprofessionaliseerd.”

Fullgoal

Mark te Riele is de vertegenwoordiger van de Chinese assetmanager Fullgoal AM. Het is een grote naam in China, maar hier vrijwel onbekend. Fullgoal stamt uit 1999 en is daarmee een van de tien oudste vermogensbeheerders van China. Het beheerde vermogen bedraagt 62 miljard dollar.

Te Riele: “Fullgoal beschikt naast de 142 beleggingsanalisten over sterke compliance en risicobeheer. Het is tot nu toe dan ook bij geen van de schandalen in de Chinese beleggingswereld betrokken geweest.” Het waagt langzaam de oversteek naar Europa. Het verkoopt er twee aandelenfondsen, een small- en midcapfund, en een Chinese obligatie-ETF. "Maar Fullgoal wil zich vooral richten op advies." 

Chinees momentum

Te Riele voert vier argumenten aan waarom beleggers de Chinese markt niet kunnen negeren. Het eerste heeft alles te maken met de grootte en het belang van de Chinese markt. China is de twee na grootste economie van de wereld, die veel harder groeit dan de volwassen markten.

"De Chinese overheid is er veel aan gelegen dat de groei stabiel is. De vier grootste banken ter wereld zijn Chinees. China heeft de drie na grootste obligatiemarkt te wereld. Deze markt is zich nu ook aan het openen."

Argument twee: Met een beurswaarde van acht biljoen euro vormen de beurzen in Shanghai en Shenzen de twee na grootste aandelenmarkt ter wereld. Maar A-shares zijn nog niet opgenomen in de grote indices. In mei zal de MSCI Emerging Markets Index ook Chinese aandelen bevatten, beginnend met 0,37% van de index, oplopend tot 0,74% in september."

Mocht er over een paar jaar sprake zijn van 100% inclusion van de Chinese weging, dan maken A-aandelen 12,8% van de opkomende marktenindex uit. "Dat gaat koopdruk geven, dus drijft de koersen omhoog."

Genoeg koersruimte omhoog

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Dan is er de transformatie van de Chinese exporteconomie naar een kennis- en consumentgedreven economie, die voor meer stabiliteit en bedrijfswinsten zorgt. Te Riele: "Chinese tech doet niet onder die van Sillicon Valley."

Beheersbare schuld

Maar ja, hoe zit het met de Chinese schuld? Te Riele is daar minder bezorgd over. Hij is positief over de Chinese leiding van de economie, en dat is meteen het vierde en laatste argument om in Chinese aandelen te zitten.

"Ik kan de angst van mensen voor Trump begrijpen, maar veel minder voor de Chinese leiding. Alles wat zij doen is rationeel. Beloftes worden nagekomen. De Chinese besluitvorming is gedreven door ratio en langetermijnplanning. Beijing zag de vastgoedbubbel en heeft daar vervolgens planmatig actie op ondernomen."

"De Chinese overheid kan aan veel touwtjes trekken. Dat geldt ook voor de kredietbubbel. Ja, de Chinese schuld groeit hard, maar is nog altijd lager dan die van bijvoorbeeld de VS. Hou je rekening met het Chinese spaargeld, de saving ratio van 40% is ongekend hoog, dan ontstaat er een heel ander beeld."

Chinese schuldenberg te overzien

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Maar, zo waarschuwt Te Riele. "China is en blijft een opkomende markt met de daarbij behorende risico's. Ouderwetse beleggingsresearch heeft in China nog toegevoegde waarde. Je moet daar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VS, nog echt bedrijven bezoeken. Daarbij is het belangrijk om oog te hebben voor ESG."


Multinationals van de toekomst?

raex

Klik op de afbeelding voor een grote versie

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Alternatieve beleggingen