Column

Europese fondsenindustrie beleeft beste jaar ooit

2017 wordt in meerdere opzichten een bijzonder jaar voor de Europese fondsenindustrie. De inflow is na negen maanden al 35% groter dan in het gehele recordjaar 2015. Niet aandelen maar obligaties zijn de populairste beleggingscategorie. Het aantal nieuwe mixfondsen gaat door het dak.

2017 wordt een recordjaar voor de Europese fondsenindustrie. Dat kan na drie kwartalen toch wel worden gezegd. De totale inflow bedroeg na negen maanden maar liefst 614,2 miljard euro.

Het totaal beheerde Europese fondsvermogen steeg tot eind september 2017 van 9,4 biljoen euro naar 10,2 biljoen euro. Deze stijging van 8,5% was vooral gedreven door inflow (614,2 miljard euro), terwijl koerstijgingen goed waren voor 255,0 miljard euro.

De verkoop van ETF's steeg ook dit jaar explosief. Het totaal beheerde Europese ETF-vermogen nam in de eerste negen maanden van 2017 toe van 514,4 miljard euro tot 598,7 miljard euro, een stijging van ruim 16%. Ook deze groei was vooral gedreven door inflow (+67,8 miljard euro). Stijgende koersen tekenden voor een plus van 16,4 miljard euro.

Ontwikkeling Europees fondsvermogen
naam voor SEO

Recordstijging Europees fondsvermogen

Wat betekent de inflow van 614,2 miljard euro in de eerste negen maanden van 2017 in breder perspectief? Het beste jaar ooit voor de Europese fondsenindustrie was 2015 met een recordinflow van 386,0 miljard euro. In de afgelopen veertien jaar bedroeg de gemiddelde inflow 165,0 miljard euro.

2017 belooft dus een geweldig goed jaar te worden voor de Europese fondsenindustrie. In het huidige tempo zal de Europese fondsinflow dit jaar meer dan twee maal zo groot worden als die in het recordjaar 2015 en circa vijf maal zo groot als de gemiddelde inflow sinds 2004. Een deel van de exposieve stijging van de fondsinflow dit jaar moet worden toegeschreven aan het succes van ETF's.

Europese fondsinflow per jaar
naam voor SEO

Obligaties meest gewild

Wat betreft de verdeling van de Europese fondsen over de verschillende beleggingscategorieën leidde 2017 niet tot grote verschuivingen. In aandelenfondsen (3,7 biljoen euro) is nog altijd het meeste geld belegd, gevolgd door obligatiefondsen (2,6 biljoen euro) en mixfondsen (1,6 miljard euro).

Maar terwijl beleggers het meeste geld in aandelenfondsen hebben zitten, wil dat niet zeggen dat aandelen, ondanks de goede prestaties dit jaar, in 2017 zo populair waren. Integendeel.

Ondanks de lage rentes die obligaties nog altijd geven, stroomde er dit jaar 232,9 miljard euro naar obligatiefondsen. Mixfondsen (+140,0 miljard euro) en dan pas aandelenfondsen (+132,3 miljard) euro volgen op grote afstand.

Fondsenverkoop 2017 per beleggingscategorie
naam voor SEO

Amerikaanse aandelen in de verkoop

Welke fondssectoren waren dit jaar vooral populair bij de Europese fondsbelegger? Wereldwijde aandelen (+51,3 miljard euro) voeren de kooplijst aan, gevolgd door obligaties wereldwijd (+38,0 miljard euro), Amerikaanse obligaties dollar hedged (+33,9 miljard euro), kortlopende euro-obligaties (+31,2 miljard euro) en opkomende marktenobligaties harde valuta (+27,5 miljard euro).

Maar er zijn niet alleen winnaars. Amerikaanse aandelen (-6,9 miljard euro) boekten de grootste outflow (-6,9 miljard euro). Ook kortlopende euro-staatsobligaties (-5,0 miljard euro), absolute return medium (-4,3 miljard euro),  targeted maturity bond (-4,3 miljard euro) en garantieproducten (-4,3 miljard euro) waren dit jaar uit de gratie.

Sectorwinnaars en -verliezers van 2017
naam voor SEO

Fondskoning Blackrock

Blackrock, met een totaal beheerd Europees fondsvermogen van 730,8 miljard euro het grootste fondsenhuis in Europa, verkocht ook in 2017 (+84,9 miljard euro) de meeste fondsen. Pimco (+41,8 miljard euro) en Amundi (+39,4 miljard euro) verkochten ook goed.

Blackrock dankt zijn positie grotendeels aan de populariteit van ETF's. In Europa heeft Blackrock grofweg de helft van de passieve beleggingsmarkt in handen. Blackrock verkocht in de eerste negen maanden voor 25,9 miljard euro aan ETF's.

Pimco, dat een ijzersterke positie heeft in de obligatiemarkt, profiteerde van de vraag naar zijn obligatiefondsen (+35,5 miljard euro).

Blackrock op eenzame fondsverkoophoogte
naam voor SEO

Daling aantal Europese fondsen zet door

Ondanks de recordverkoop van fondsen nam het aantal beschikbare fondsen ook dit jaar in Europa af. De Europese fondsenindustrie telde eind september 4 fondsen minder dan aan het begin van het jaar.

Dat zou in de nabije toekomst wel kunnen veranderen, aangezien de Europese fondsindustrie, gesteund door de verkoopexplosie van fondsen, ongetwijfeld zelfvertrouwen heeft getankt.

Aan de andere kant zijn er nog altijd genoeg kleine fondsen in de handel die verliesgevend zijn, dus op de nominatie staan te worden geliquideerd of die in een fusievorm verder gaan.

Wederom minder Europese fondsen
naam voor SEO

Zoomen we in op sectorniveau, dan valt op dat het aantal mixfondsen (+202) dit jaar sterk is gestegen.

Populariteit mixfondsen houdt aan
naam voor SEO

Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Alles over de rente