Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration.

Column

Europese belegger stapt in Europese aandelen

Detlef Glow van Lipper analyseert de Europese ETF-cijfers van september. Afgelopen maand kochten beleggers vooral aandelen eurozone, aandelen opkomende markten en financials.

Het blijft goed gaan met de Europese ETF-markt. Ook vorige maand was er sprake van  inflow. Het totaal beheerde Europese ETF-vermogen steeg in september met 17,1 miljard euro, van 581,6 miljard euro naar 598,7 miljard euro. Deze toename was grotendeels het gevolg van hogere koersen (+10,5 miljard euro). Verkoop van ETF's leverde 6,6 miljard euro op. In de eerste negen maanden van 2017 bedroeg de totale verkoop van de Europese ETF-industrie 67,8 milard euro.

Aandelen-ETF's (+5,9 miljard euro) boekten in september de meeste instroom, gevolgd door obligatie-ETF's (+1,2 mijlard euro) en grondstoffen-ETF's (+0,07 euro). Alleen 'andere' ETF's (-0,2 miljard euro) en geldmarkt-ETF's (-0,4 miljard euro) zagen kapitaal uitstromen, maar veel was het niet. 

Aandelen-ETF's gevraagd 
naam voor SEO

De drie best verkochte ETF-categorieën (peer groups) waren aandelen eurozone (+1,3 miljard euro), aandelen opkomende markten (+1,0 mljard euro) en de aandelensector financials (+0,9 miljard euro). Het was de tweede maand op rij dat beleggers massaal in banken en verzekeraars stapten. Ook in augustus behoorde de sector financials tot de drie best verkochte ETF-categorieën.

Aan de andere kant van het spectrum zien we kleine minnetjes. Vorige maand boekten geldmarktfondsen (-0.4 miljard euro). Europese bedrijfsobligaties (-0,4 miljard euro) en 'andere'-ETF's (-0,2 miljard euro) enige uitstroom. 

ETF-winnaars en verliezers 
naam voor SEO

De tien grootste verkopers van ETF's in Europa hebben samen 93,75% van de markt in handen. De overige 38 ETF-aanbieders verdelen de overige 6,15% van de markt. Ofwel, de Europese ETF-markt is zeer geconcentreerd, waarbij iShares, de dochter van Blackrock, bijna goed is voor de helft van de Europese markt.

IShares heerst
naam voor SEO

De dominante positie in Europa van iShares bleek ook uit de verkoop in september. iShares was verreweg de sterkste verkoper (+3,7 miljard euro), op grote afstand gevolgd door Amundi ETF (+1,1 miljard euro) en Lyxor ETF (+1,1 miljard euro). Van de 48 ETF-aanbieders in Europa boekten er 9 outflow. Het is niet verwonderlijk dat marktkenners, ook ik, rekenen op verdere consolidatie van de Europese ETF-markt.

Topverkopers in september
naam voor SEO


Detlef Glow is hoofd research EMEA bij Lipper, een onafhankelijk fondsbeoordelaar. Glow heeft een MBA Financial Services van de University of Wales/Cardiff en een BA in Business Administration. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine ETF's