Jorik van den Bos is fondsbeheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Hij is begonnen als portfoliomanager Nederlandse aandelen, eerst bij ABN Amro Asset Management en van 1997 tot 2006 bij ING Investment Management.

Column

De betere beleggingsgewoonte

Dividendbelegger Jorik van den Bos heeft deze zomer gebruikt om inzichten op te doen, waardoor hij betere beleggingsbeslissingen neemt.

Dat was de zomervakantie. Ik heb die periode gebruikt om te lezen. Veel heb ik opgestoken van Michael Mauboussin, een Amerikaan die de researchafdeling van BlueMountain Capital Management leidt en daarvoor jarenlang hoofd van global financiel strategies  bij Credit Suisse was. Hij zet de lezers van zijn artikelen aan om na te denken over denken.

Een artikel dat mij zeer inspireerde was Thirty Years. Reflections on the Ten Attributes of Great Investors, waarin hij vertelt waarin grote beleggers zich onderscheiden van minder succesvolle beleggers.

Het tiende, en laatste onderscheid, is dat alle grote beleggers enorm veel lezen. Niet alleen de voor professionele beleggers belangrijke zaken zoals beleggingsnieuws en analistenrapporten, maar juist informatie die stimuleert anders en open-minded te denken.

Denkramen van Munger

Een bron, die ik ook graag raadpleeg, is Farnam Street. Verantwoordelijk voor deze blog is de Canadees Shane Parish. Het is zijn doel om het beste wat mensen bedacht hebben te verspreiden. Of zoals zijn motto luidt: Mastering the best of what other people have already figured out. Dit blog heeft, hoe abstract de informatie soms ook is, een duidelijke beleggingsinsteek.

De artikelen helpen misschien niet om de perfecte stockpick te vinden, maar wel om fouten te vermijden. Zo vertelt Farnam Street hoe je als belegger je denkraam kunt verbeteren. Farnam Street leunt hiervoor sterk op de gedachten van Charlie Munger, de rechterhand van Buffett.

Volgens Munger worden de beslissingen beter als er meer zogenoemde mental models, denkramen, worden ingezet. Munger heeft er maar liefst 130 gedefinieerd. Die zal ik nooit allemaal kennen, maar ik wil er wel meer over weten. In een wereld die vol ruis zit, is Farnam Street de plek om ideeën te vinden die wel houdbaar zijn.

Inspirerende podcasts

Een derde grote bron van inspiratie is een concurrent van ons, investorfieldguide.com, opgezet door Patrick O’Shaughnessy. Zijn vader James leidt de middelgrote Amerikaanse assetmanager O’Shaughnessy Asset Management (OSAM) dat meerdere fondsen in de markt heeft waarvan het wereldwijde dividendfonds goed aangeschreven staat. Patrick staat ook op de loonlijst van OSAM. Van zijn Investorfieldguide ben ik deze zomer onder de indruk geraakt.

Patrick O’Shaughnessy belegt niet alleen graag, maar deelt zijn kennis ook. Hij leest enorm veel en gebruikt de opgedane kennis om boekenlijsten, inclusief samenvattingen, te maken. Maar misschien nog interessanter zijn de podcasts,  Invest like the best, die hij op de site heeft staan. Allemaal inspirerend en van een hoog niveau. Ze gaan echt ergens over.

Wu Tang Clan

De laatste podcast, die ik luisterde, heeft de mooie titel: Team Rotholtz - The Wu Tang Clan of Finance. Wu Tang Clan is de naam van die band waarvan de beruchte hedgefondsmanager Martin Shkreli helemaal voor zichzelf een plaat kocht voor twee miljoen dollar en die hij nu op eBay veilt.

Zijn het filosofen waar je in de podcast naar luistert? Nee, maar de deelnemers aan de verschillende podcasts stellen wel de goede vragen. Bovendien ontkrachten zij het beeld dat alle Amerikanen kortzichtige op geld beluste mensen zijn. Greed is niet voor iedere Amerikaan good. Het zijn gepassioneerde beleggers die hun kennis graag delen.

Doelen halen

Ik heb deze zomer geleerd dat voor het behalen van een doel, neem afvallen, meer nodig is dan wilskracht. De beste manier om dat doel te bereiken is door gewoontes aan te leren. Niet de lift nemen maar de trap. De fiets in plaats van de auto. Met kleine handelingen, die consequent worden toegepast, kun je veel bereiken.

Zelf heb ik me voorgenomen om meer tijd vrij te maken om dingen te lezen die buiten de waan van de dag liggen. Als beleggen iets is van de lange termijn, dan moet er ook tijd zijn om over de lange termijn na te denken.

  

 


Jorik van den Bos is beheerder van het Kempen European High Dividend Fund en het Kempen Global Dividend Fund. Van den Bos’ columns zijn geschreven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus