Er is ook nog de alternatieve weg

Ja, transparantie kan een probleem zijn, maar alternatieve beleggingen zorgen voor rendement en spreiding. Christian Howells van Aberdeen Standard Investments geeft zijn kooplijstje prijs.

meer
Bio

Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Recente columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen
  2. Dit zijn de best gelezen artikelen van 2021
  3. Dag Marcel Tak
  4. IEXFonds 40: Tech rules
  5. IEXFonds 40: Niets te klagen
Populaire columns
  1. Financiële kijktips voor de feestdagen

Wat zijn de meest interessante alternatieve producten om in te beleggen? Waar lopen beleggers tegenaan als ze alternatief gaan? En: hoe zit het met regelgeving en transparantie? Dit zijn de vragen die Christian Howells, Head of Investment Specialists bij Aberdeen Standard Investments elke dag wel worden gesteld, door kleine en grote vermogensbeheeerders.

“Grote beleggers hebben eigen researchteams op het gebied van alternatieve beleggingen en komen vooral voor niches bij ons. Kleinere vermogensbeheerders zoeken door de toegenomen regeldruk steeds vaker een kant-en-klare alternatieve belegging die zorgt voor diversificatie, maar ook voldoet aan alle Europese regels."

Christian Howells en zijn team maken de producten op maat "Bij product development werken we vooral vanuit de problemen die klanten tegenkomen. Zo hadden we een klant die op zoek was naar allocatie naar low volatility, maar dan op grote schaal, ter diversificatie van het managerrisico. In het kader van UCITS moest dit product ook transparant en liquide zijn en dagelijks geprijsd worden."

Met die opdracht ging Howells op zoek naar fondsmanagers die binnen het profiel pasten. "Zo hebben we een multi-strategie liquid alternatives fund samengesteld en daar zit – twee jaar later - 400 miljoen euro in. De klant zelf heeft daar vele miljoenen in belegd, maar daarna zijn er meer beleggers ingestapt.”

Nadeel van veel alternatieve beleggingen is de ondoorzichtigheid ervan. Hoe belangrijk is transparantie voor grote beleggers?

“Zij vragen om zo veel mogelijk transparantie en dat inzicht in onze producten geven wij ze ook. Maar wat doen ze er vervolgens mee? Ze gebruiken het vooral voor de toezichthouder, want ze lezen de rapporten echt niet elke dag. Dat is de reden dat we dagelijks voor alle portefeuilles de exposure en mutaties bijhouden, maar dat we deze echt niet elke dag naar alle klanten opsturen. Klanten willen graag dat het beschikbaar is en dat is te regelen.”

Dat maakt de producten wel meteen duurder.

“Ja, die rapportages zorgen ervoor dat er een paar basispunten bijkomen, maar op de totale kosten voor een klant is dat niet heel veel. We zorgen dat we de kosten laag houden door bijvoorbeeld geen fund-of-fund-oplossing te bedenken. Met ons multi-strategiefonds zijn ze alleen klant bij ons, niet ook nog bij een derde partij.”

Wat zijn nu de meest interessante beleggingen in de alternatieve hoek?

“Vastgoed, vooral de secundaire markt. Al is er in Groot Brittannië veel onzekerheid door de Brexit. Maar er zijn veel banken die door de nieuwe regels hun vastgoed van hun balans willen halen. Dat zorgt voor nieuwe koopmogelijkheden.”

“In private equity is er veel geld beschikbaar. Dat betekent wel oppassen dat beleggers niet te veel betalen voor bedrijven, alleen maar omdat ze moeten investeren. Beter is het om te zoeken naar minder bekende, kleinere bedrijven. Daar zijn minder deals om uit te kiezen, maar beleggers krijgen wel meer waarde voor hun geld. Omdat er ook minder research is over deze bedrijven, is het lastiger goede investeringen te vinden. Deze ondernemingen hebben een ander risicoprofiel dan grote bedrijven, net als verschil tussen large en smallcaps op de beurs.”

Infrastructuur? Pensioenfondsen zijn daar dol op.

“Wij vinden infrastructuur in ontwikkelde markten momenteel ook interessant. Nu zijn vooral PPI-projecten (combinaties van projecten van overheid en bedrijfsleven) aantrekkelijk. Scholen en ziekenhuizen in Europa en Australië kunnen interessant zijn. In opkomende markten, bijvoorbeeld in Latijns-Amerika partneren we met andere beleggers en investeren we in wegen en energiecentrales.”

"Infrastructuur wordt de komende drie tot vijf jaar met oplopende inflatie extra interessant omdat het inflation linked is"

“We kijken ook naar real assets zoals hout en landbouwgrond. Vooral dat laatste kan met een private equity-aanpak interessant zijn. Dat betekent dat we zoeken daar boerderijen waar we via het management waarde kunnen toevoegen. In de VS bestaat een groot verschil tussen megaboerderijen, die bedrijfsmatig en zeer efficiënt worden geleid en familieboerderijen. Die kleinere boerderijen kunnen samengevoegd worden en daar valt dan een enorme efficiencyslag te maken. Vaak zit het pensioen van de boer in de boerderij en is er geen geld om te innoveren of schaalgrootte te bereiken.”

Welke beleggingshorizon hanteren jullie voor dergelijke illiquide assets?

“Zo’n drie tot vijf jaar. We doen geen tactische bets korter dan dat. Want ook al weet je wat er gaat gebeuren, markten reageren altijd anders dan je denkt. Infrastructuur wordt de komende drie tot vijf jaar met oplopende inflatie extra interessant omdat het inflation linked is. Waar wij voor zorgen bij alternatieve beleggingen, is dat de drivers altijd anders zijn van de rest van de portefeuille van een klant. Spreiding dus.”

Deel via: