Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Vastgoed: slecht voor spreiding, goed voor rendement

Hoe zinvol is beursgenoteerd vastgoed als spreidingsinstrument? Wat zijn de adviezen van de industrie? Eelco Ubbels van Alpha Research buigt zich over de beleggingscasus vastgoed.

Spreiding klinkt als een toverwoord, maar voor elke multi-asset belegger zijn er nog al wat wegen die naar Rome leiden. Vastgoed is een beleggingscategorie die spreiding kan brengen. Een vastgoedexpert vertelde mij vijf jaar geleden: Aziatisch vastgoed is een no-brainer.

Spreiding bereiken is belangrijker dan spreiding nastreven. Een interessant aspect biedt de recente update van de risico-standaarden van het VBA, de Nederlandse Vereniging van Beleggingsprofessionals. In deze VBA Risico-standaarden Beleggingen 2017 is op pagina zeven te lezen wat de correlaties van vastgoed zijn met andere assetclasses.

Beursgenoteerd vastgoed blijkt een correlatie van 0,8 te hebben met aandelen uit ontwikkelde markten én uit opkomende markten. Ofwel, beursgenoteerd vastgoed heeft ongeveer dezelfde correlatie met andere beleggingscategorieën als aandelen. Het spreidingseffect van beursgenoteerd vastgoed is vrij gering.

Regio-allocatie

Maar naast het spreidingsargument zijn er andere redenen te bedenken om voor vastgoed te kiezen. Wat met name voor vastgoed spreekt is het relatief hoge dividendrendement.

Ook wordt beursgenoteerd vastgoed gezien als een inflatiebuffer. Ofwel, hoewel de correlatie met aandelen hoog mag is, is er veel voor te zeggen om vastgoed alsnog een plaatsje te geven in de portefeuille. Maar welke vastgoedregio is nu aantrekkelijk?

Op het gebied van aandelen heeft Alpha Research in 2016 aangetoond, dat regio-allocatie de moeilijkste discipline is binnen het assetallocatieproces. Beursgenoteerd vastgoed heeft een hoge correlatie met aandelen, wat zou kunnen inhouden dat regio-allocatie ook moeilijk is voor beursgenoteerd vastgoed.

Hoe heeft de tip over Aziatisch vastgoed van vijf jaar geleden uitgepakt? Dit zijn de wereldwijde rendementen (gemiddeld per jaar) van beursgenoteerd vastgoed.

  • Azië +6,77% 
  • Europa +12,07% 
  • Amerika +8,63%

De Aziatische tip was niet slecht, maar beleggen in de VS en Europa had meer opgeleverd. Overigens deden wereldwijde aandelen het met een gemiddeld rendement van 12,67% per jaar nog beter.

Consensus

De professionele beleggingsindustrie is op dit moment tamelijk positief over beursgenoteerd vastgoed. Tenminste, dat blijkt uit 60 recent verschenen assetallocatierapporten. Het advies beweegt al tijden tussen neutraal en overwogen.

Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Duurzaam beleggen