Focus betaalt zich uit Wie belegt beter: de kleine specialistische boutique met een beperkt assortiment, of het grote huis met meerdere soorten beleggingen en strategieën in de aanbieding? 14 augustus 2017 12:00 • Door Eelco Ubbels Interessant. Het relatief onbekende Britse Northill Capital heeft onlangs onderzoek gedaan naar de focus van fondsenhuizen. Het zeventien pagina tellende rapport Nowhere to hide maakt gebruik van de database van MercerInsight over een periode van vijf jaar. Dat maakt het mogelijk om de prestaties van de kleine specialistische beleggingsboutiques te vergelijken met de grote generalisitische fondsenhuizen. Maar allereerst definiëerde Northill Capital de verschillen tussen de beide soorten beleggingsinstellingen. Kleine gefocuste beleggingshuizen kunnen verschillende producten aanbieden, die afgestemd zijn op verschillende klanten, maar feitelijk bestaat het assortiment maar uit één product. Het totale researchplatform draagt bij aan het succesvol runnen van dat ene fonds. Alle professionals van het fondsenhuis werken als één team. Het grote fondshuis biedt meerdere beleggingen en strategieën aan. Die worden beheerd door meerdere teams en maken elk gebruik van verschillende beleggingsprocessen en bij gelegenheid ook volledig andere beleggingsfilosofieën. Specialist x generalist Focus, focus, focus Met deze definities heeft Northill Capital onderzoek gedaan met een uiterst duidelijke conclusie. Op pagina zeven van het Northill Capital-rapport staat het volgende plaatje: Alle gefocuste managers scoren een beter resultaat dan de gemiddelde fondsmanager. In absolute zin valt op dat er blijkbaar meer outperformance te halen valt in Europa dan in Amerika, maar dat geldt ook voor de minder gefocuste manager. De sterke resultaten van specialistische actieve managers worden met name behaald in zwakke beurstijden. Juist dan weten zij de verliezen te beperken of zelfs te voorkomen. Dat geldt voor alle beleggingscategorieën. Maar, zo constateert Northill Capital, ook in opgaande markten presteren de kleine specialistische fondsenhuizen beter. Helaas heeft het succes van de kleine boutiques ook een grote keerzijde. Zodra een fonds te populair wordt, en er dus te veel geld naartoe stroomt, gaat het dicht. Klein moet wel klein blijven, anders verdwijnt blijkbaar de focus. Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels. Deel via:
Opinie 08:00 Aanhouden cash is zelden een goed idee Cash is king? Daar denken ze bij JP Morgan AM toch wel anders over.
Obligaties 08:00 Obligatiebelegger Pimco is positief over ... obligaties Minder immigratie en hogere importheffingen zullen de groei van de Amerikaanse economie afremmen, terwijl Europa verder achterop dreigt te raken. In deze context bieden obligaties aantrekkelijke rendementen en zullen ze in 2025 een cruciale rol spelen in beleggingsportefeuilles.
Assetallocatie 20 jan Beurseuforie is niet houdbaar Optimix kan zich niet vinden in het huidige positieve beurssentiment. Hogere Amerikaanse handelstarieven zijn wel degelijk een groot gevaar. Vandaag vindt de inauguratie van Trump plaats, dus we zullen snel weten of een heuse handelsoorlog dreigt.
Assetallocatie 16 jan De juiste keuzes van Europese ETF-beleggers Noussair Aatil van State Street SPDR ETF's neemt nog even de Europese ETF-cijfers over geheel 2024 en over de laatste maand van het jaar met u door. Twee beleggingen bleken dominant. Amerikaanse aandelen en obligaties met ultra korte looptijden werden verreweg het meest gekocht.
Assetallocatie 16 jan Private beleggingen hebben wind en klanten mee BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.
Assetallocatie 15 jan Candriam kiest voor Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Ervan uitgaande dat de wereld dit jaar niet te maken krijgt met een hevige handelsoorlog gaat Candriam voor aandelen uit de VS en de opkomende markten, voor obligaties uit Europa, en koopt het bij elke verzwakking extra goud bij.