Column

Bijt u niet vast in FANG-aandelen

Kijk bij beleggen in internetaandelen vooral verder dan de FANG-aandelen. China loopt vaak ver voor op de VS.

Nieuw: Sander Zondag schrijft vanaf deze zomer columns op IEXProfs over trends en wat hem opvalt tijdens de selectie van bedrijven voor de portefeuille van Obam. Maar hij en zijn team kijken ook altijd waar ze vooral niet in moeten beleggen. 


 

Ons leven is door internet volledig veranderd: ‘s morgens na het wakker worden checken we eerst onze e-mail en whatsapp, tijdens het ontbijt scannen we het laatste nieuws totdat Google ons seint dat het op grond van de filedruk tijd is om te vertrekken. Op werk zijn we vrijwel de hele tijd online.

In de middagpauze bestellen we onze boodschappen bij Appie en het cadeautje voor schoonmoeder via bol.com. ‘s Avonds facetimen we even met zoonlief die aan de andere kant van de wereld aan het backpacken is, kijken we het achtuurjournaal nog even terug, boeken we een kamer (met goede wifi!) op Airbnb.

Voor het slapengaan pikken we nog een film of serie van Netflix mee. In korte tijd is internet een eerste levensbehoefte geworden en dat geldt zeker niet alleen voor consumenten: ook het complete bedrijfsleven (producenten, distributie van producten en diensten, financiële dienstverlening et cetera) schakelt versneld over naar digitaal.

Vakantiereizen worden overbodig

Internet is natuurlijk geen doel op zich maar heeft ons tenminste efficiency en een andere consumptie van vermaak gebracht. Facebook en Netflix zijn bedrijven die ons vooral vermaken, terwijl Google en Amazon helpen om onze doelen (u zoekt iets, of wilt iets kopen) efficiënter en effectiever te bereiken.

Bij vermaak probeert u als bedrijf mensen zo veel mogelijk tijd te laten doorbrengen op uw diensten en bij efficiency juist tijd te laten besparen. Beide modellen zijn succesvol, al blijft de noodzaak tot efficiency bestaan en kunt u zich afvragen hoe we ons over tien jaar vermaken. Kijken we dan nog steeds series en films of zijn we actief met virtual reality?

Misschien stappen we niet meer in het vliegtuig om het Colosseum in Rome te bezoeken maar zetten we gewoon thuis de virtual reality bril op. Wel zo duurzaam. In het begin van deze eeuw waren internet gerelateerde businessmodellen nogal instabiel, zo weet ik uit eigen ervaring.

Er is meer dan de FANG-aandelen

Nu maken de meeste unieke en dominante technologiebedrijven wel een schaalbare, wereldwijde groeispurt met hoge marges en oplopende kasstroomgeneratie door. Beleggers in bedrijven als Alphabet (Google), Facebook, Amazon, Microsoft en Apple hebben dan ook de afgelopen jaren in ruime mate kunnen profiteren van de opkomst van internet.

Ik kijk ook verder dan alleen de Amerikaanse usual suspects: ook China heeft snelgroeiende dominante technologiebedrijven. Zoals Alibaba, Tencent en Ctrip. Hoewel u misschien zou kunnen zeggen dat ze als copy cats zijn begonnen, zijn ze deze fase al lang ontgroeid.

Veel innovatie vindt momenteel plaats in China en op sommige deelgebieden lopen ze zelfs al ver voor op Amerika. Denk aan de integratie van verschillende functionaliteiten zoals chatten, betalen, verzekeringen afsluiten en bioscoop tickets bestellen in één app, namelijk WeChat.

Schaduwzijde van internet

In Amerika en Europa gebruiken we daar nog veelal losstaande apps voor die nog niet overal geaccepteerd worden. Allemaal hosanna, dus? Nou, niet helemaal: er is ook een schaduwzijde aan internet: regelmatig liggen privédata op straat, al dan niet via onze tv’s, koelkasten of speelgoed, verbonden met het Internet of Things.

Een cyberattack legde onlangs de Rotterdamse haven plat en het darkweb is een vrijplaats voor criminelen. Cyberbullying is aan de orde van de dag en een uur reacties lezen op fora of sociale media zorgt ervoor dat u alle vertrouwen in de mensheid verliest. Tenslotte veroorzaken de productie en distributie via internet in combinatie met voortschrijdende robotisering en automatisering wellicht vraagtekens over toekomstige werkgelegenheid en niet alleen voor de laagstbetaalde banen.

Waar niet in beleggen

Maar hoe gek het ook klinkt: ook deze mindere kanten van internet bieden mooie kansen voor beleggers. Denk aan bedrijven actief in industrietakken als cybersecurity, chip- en geheugenproductie, dataprocessing, in automatisering of robotisering. Als belegger beoordeel ik samen met mijn team van OBAM-portfoliomanagers de meest aantrekkelijke bedrijfsmodellen.

Hoe uniek en dominant is het product of service van het bedrijf: zijn deze makkelijk te kopiëren of niet? Welke mate van organische groei, margestructuur en kasstroomgeneratie kunnen we verwachten ? Wat is momenteel ingeprijsd ? Waar liggen de kansen voor de toekomst?

Maar dat is niet het enige. We kijken ook waar we juist niet in moeten beleggen, bijvoorbeeld in traditionele industrieën waarvan wij inschatten dat ze onder vuur komen te liggen of zelfs op termijn zullen verdwijnen. Met de kennis van achteraf is dat makkelijk maar om die keuzes nu te maken voor de komende jaren, dat is de kunst van het kiezen.

Sander Zondag is CEO & Chief Investment Officer bij OBAM Investment Management. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Online magazine duurzaam beleggen