Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Column

Beleggers gaan blind voor Europa

Europese aandelen hebben absoluut de grote voorkeur van assetmanagers. Sterker, alle kritische geluiden van bedrijven over deze regio verdwijnen.

Van de bijna 70 regio-allocatie adviezen hebben afgelopen maand zeven van de vijf assetmanagers hun adviezen voor de regio Europa van onderwogen omhoog aangepast. Nog twee huizen houden vast aan hun advies om Europese aandelen te onderwegen. De contraire visies zijn dus tot een minimum gedaald.

Beleggers waren al eerder zo optimistisch over Europese aandelen: van januari tot juli 2014 en van mei 2015 tot juni 2016. In de eerste periode was er wel spraken van enige koersstijging, maar in de tweede periode daalden de koersen van Europese aandelen.

Europese aandelen staan bekend om het aantrekkelijk dividendrendement, maar met de nieuwste koersstijging meegerekend is het gemiddelde dividendrendement in Europa gedaald naar 2,81%.

Amerika het allerduurst

De regio Pacific ex Japan en aandelen in het Verenigd Koningrijk hebben een dividendredement van meer dan 3%. Kortom, er zijn nu meer plaatsen waar een aantrekkelijk dividendrendement te behalen valt.

De regio die absoluut het duurst is, is – niet verrassend – Amerika, met aandelen een koers-winstverhouding van 21,4. Dit is tevens de regio die uit tactisch assetallocatie-oogpunt ook het minst wordt aangehaald.

Europa volgt Amerika op de voet met een koers-winstverhouding van 19,96. Kortom, goedkoop is misschien wel een relatief begrip geworden. De langetermijnrendementsverwachtingen lijken nu uit te bodemen.

Europa met Brexitement

Wereldwijd wordt nu voor de komende tien jaar op aandelen een rendement van 5,43% verwacht. Amerika zit daar onder en Europa zit daar met 6,76% duidelijk boven. Als ik de verwachtingen verdeel in een groep met verwachte rendementen korter dan tien jaar en een tweede groep langer dan tien jaar, valt iets op.

Over het algemeen zijn bij aandelen de langetermijnrendementsverwachtingen hoger dan de kortetermijnverwachtingen. Maar dat blijkt nu niet op te gaan voor Europese en Japanse aandelen.

De kortetermijnverwachtingen zijn daar namelijk voor de komende jaren hoger dan de verwachtingen voor het rendement op langere termijn. Het land dat hierbij het meest opvalt is het Verenigd Koninkrijk, daar is het verschil meer dan 3%!

Tactische assetallocatie bestrijkt doorgaans de periode tussen de drie en twaalf maanden, terwijl dynamische assetallocatie voor een iets langer periode staat: een tot drie jaar. Vanuit de expected returns-gedachte blijkt Europa ook daar de voorkeur te hebben en voor wie nog een accent wil aanbrengen voegt het Verenigd Koninkrijk toe voor wat Brexitement


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Outlook 2022