Column

De grootste IPO ever, alleen niet duurzaam

Een generatie terug hadden we er wellicht voor in de rij gestaan: de privatisering van Saudi Aramco. Nu past het niet in de verantwoorde portefeuilles, aldus Wouter Weijand.

Een generatie terug hadden we er wellicht voor in de rij gestaan: de privatisering van Saudi Aramco, het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië, schijnt aanstaande te zijn. 2.000 miljard dollar zou het waard zijn, naar hun eigen zeggen, maar de markt houdt eerder rekening met 900 miljard dollar.

Zelfs dan zou dit bedrijf een kwart groter zijn dan Apple en vier á vijf keer groter zijn dan Shell. De eerste lancering zou 5% van het aandelenkapitaal betreffen, zo’n 45 miljard dollar. Royaal onvoldoende overigens om dit geldverslindende koninkrijk lang tevreden te stellen.

Reken maar op een golf van emissies de komende jaren en een overhang van nog een paar honderd miljard dollar. Als dit uw enthousiasme nog niet voldoende getemperd heeft, raad ik u aan de ESG-regels in uw beleggingsbeleid er nog even op na te slaan.

Straks stranded assets

Doet u iets duurzaams, neemt u CO2-beperkende maatregelen, dan is dit wellicht niet de ideale belegging voor u. Misschien zijn dit over tien tot twintig jaar wel stranded assets, waardeloze installaties na de ooit voltooide energietransitie?

Het is bovendien lastig, ja laat ik nog wat olie op het vuur gooien, als u niet van autoritaire regimes houdt, die minderheden stelselmatig platbombarderen. Want dat doet dit land vrijwel dagelijks.

Zo krijgt het woord Frontier Markets (MSCI overweegt S-Arabië hierin op te nemen) toch weer een iets diepere betekenis. Verder zult u als minderheidsaandeelhouders niets te zeggen hebben in dit bedrijf.

Wie zonder zonde is...

Dat scheelt u ook weer een bezoek aan een aandeelhoudersvergadering, dat weer wel…. Alle reden dus om een flinke korting te bedingen tegenover de andere grote olieboeren, die vaak net wat minder vlekjes op hun blazoen hebben.

Maar echt schoon is bijna niemand hier en wie zonder zonde is werpe de eerste barrel. Een dividendrendement van 5 tot 6% lijkt nog heel gewoon dezer dagen, maar je zou toch denken dat de Saoedi’s daar een procentje bovenop mogen gooien.

En dan niet door de pay-out ratio omhoog te doen, maar juist door het aandeel een lagere waardering mee te geven. Al met al lijkt de lancering van dit olieaandeel op een historisch beroerd moment te komen: wereldwijd zijn olieaandelen niet duur en het is zeer de vraag of beleggers extra ruimte voor deze sector willen maken of eerder geneigd zullen zijn andere olieaandelen daarvoor van de hand te doen.

Dat kan het sentiment in de sector en de IPO verder onder druk zetten. Tot slot: u hoeft niet contant af te rekenen bij deze emissie, hoor. Het kan ook in de vorm van gevechtshelikopters en tanks (Amerikanen en Engelsen krijgen voorrang), bij voorbaat dank!

Wouter Weijand is chief investment officer (CIO) bij vermogensbeheerder Providence Capital in Bussum. Hij schrijft columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Emerging Markets