Wouter van Leusen is financieel planner, coach en eigenaar van Financieel Bewust Zijn. Daarnaast is hij partner van Stanwende.nl.

Column

Zonder emotie belegt beter

Angst en hebzucht zijn oerinstincten die beleggers veel geld kunnen kosten. De oplossing: maak een plan en wijk daar niet vanaf.

Wie een beetje bij wil blijven, wordt dagelijks al snel overspoeld met informatie. Onderstaand vind je een willekeurig lijstje van 10 nieuwskoppen. Het is een kleine selectie van de mails van IEXProfs in twee weken tijd.

 • ABP keert 1 miljard bonus uit en meer 19 mei
 • Staatsobligaties prima spreidingstools 18 mei
 • Must Read: Euforisch Spanje 18 mei
 • Goud beschermt tegen schuldenbubbel 13 mei
 • Sluiten de rijen zich na Grexit 12 mei
 • Aandelen emerging markets horen in portefeuille 7 mei
 • Actie beheer mist benchmark weer 6 mei
 • Mexico verdient geen straf van beleggers 4 mei
 • Draghi rattenvanger voor beleggers 4 mei

Naast IEXProfs lees ik het Financieel Dagblad, Fondsnieuws en de NRC en kijk ik naar het journaal. Ik ben nu eenmaal geïnteresseerd in het nieuws en op de hoogte blijven is onderdeel van mijn vakgebied. Ik wil weten wat er speelt om te kunnen reageren op vragen van cliënten.

Maar wat doe ik ermee in mijn werk? Nou, eigenlijk niets, tenminste niet in eerste instantie. Ik luister en lees, en laat vervolgens de informatie rustig bezinken. Dus nieuws is voor mij geen reden voor paniekvoetbal. Ik ben het namelijk volledig eens met Jim Parker van Dimensional Fund Advisors Australië.

Meer succes

Hij schreef in februari een column over de Top 10 beleggingsrichtlijnen. Met deze in gedachten vergroot u uw kansen op een succesvolle beleggerservaring.

 1. Laat de markt het werk doen.
 2. Beleggen is niet speculeren.
 3. Kijk naar de lange termijn.
 4. Houd rekening met datgene dat rendement voortdrijft.
 5. Wees slim in diversificatie.
 6. Vermijd markttiming.
 7. Houd emoties in bedwang.
 8. Kijk verder dan de krantenkoppen.
 9. Houd kosten laag.
 10. Richt u op wat u kunt beheersen.

Ik ga wat verder in op richtlijn zeven: Houd emoties in bedwang. Angst voor verlies en hebzucht zijn oerinstincten die beleggers het leven behoorlijk zuur kunnen maken.

Als u hier consequent naar luistert, koopt u aandelen altijd duur en verkoopt u ze goedkoop. Deze emotionele benadering is het recept om slechte resultaten te boeken. Het alternatief is om realistisch te blijven en vast te houden aan een financieel langetermijnplan. Maar de verleiding is groot…

Financiële opvoeding werkt niet

De media willen je doen geloven dat succesvol beleggen afhankelijk is van het kiezen van aandelen, het timen van in- en uitstappen, het doen van voorspellingen en slimmer proberen te zijn dan de markt. De media moeten ook wel, want ze zijn gefocust op de korte termijn. De krant moet immers dagelijks gevuld.

Dit nieuws kan u een verkeerde indruk geven van de markt en veroorzaakt onrust en zet aan tot handelen. Daarom is het recente artikel over gedragseconoom Henri?tte Prast zo interessant. Prast is hoogleraar Finance aan de Universiteit van Tilburg. Eerder was ze onderzoeker bij De Nederlandsche Bank en Lid van de Raad van Toezicht van de AFM.

Ze schreef diverse boeken over Geld & Gevoel en Geld & Geluk. Beiden aanraders. In het interview zegt ze: "Uit een overzichtsstudie op basis van honderden onderzoeken blijkt dat financiële educatie niet meer dan 0,1% van het financiële gedrag verklaart. Informatie en educatie zijn een nobel streven, maar veranderen het gedrag van mensen vrijwel niet."

Werk volgens plan

Financiële opvoeding helpt dus niet of nauwelijks. Het is een illusie dat we ons gedrag zouden aanpassen. Als u onbewust uw kennis negeert en u combineert dat met emoties en met de stortvloed aan nieuws, dan wordt dat een gevaarlijke cocktail die contraproductief is voor bijna iedere belegger.

Een slimme belegger heeft dan ook een plan. Maar dat plan alleen is niet voldoende, want we kunnen de verleiding niet weerstaan ons eraan te houden. Een nog slimmere belegger heeft naast een plan een onafhankelijk vermogensplanner die emoties kan relativeren en zijn cliënt bij de les houdt.

Wouter van Leusen is financieel planner, coach en eigenaar van Financieel Bewust Zijn. Daarnaast is hij partner van Stanwende.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Impact beleggen