Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Column

Het zijn nu echt emergency markets

OK, u bent het zat. U geeft het op. U verkoopt uw emergingmarketsfondsen. Er is grote drukte bij de nooduitgang.

De Wall Street Journal maakt het vandaag een soort van officieel, de opkomendemarktenfondsen gaan massaal in de uitverkoop. Met name particuliere beleggers - gelokt door rendementen uit het verleden en goudgerande groeiramingen die tot het einde van het elastiek geëxtrapoleerd werden - kapituleren nu en masse.

Het gaat dan ook hard. Wat hard stijgt, komt hard naar beneden. Zo gaat dat, weten de oude rotten onder ons, maar er is telkens weer een nieuwe generatie naïeve beleggers die als kanonnenvuur dient.

Kapitulatie dus. Sinds begin juni onttrokken particuliere beleggers - schrikt u niet - 18,1 miljard dollar uit emerging markets bond funds. Dat is, om het in perspectief te zetten, ongeveer een derde van wat ze er na de crisis in gepompt hadden. Institutionele beleggers haalden 9,1 miljard van die tafel, ongeveer 10% van hun postcrisisinleg (cijfers EPFR Global). Dat is een significante retraite. 

In de aandelenmarkt zijn particuliere beleggers ook nog steeds bezig met het dumpen van hun aandelen(fondsen), terwijl de institutionele beleggers al klaar zijn.

 Volgens enkele analisten doen particuliere beleggers (alweer) precies wat ze niet zouden moeten doen: opkomende markten verkopen op het moment dat de waarderingen juist erg aantrekkelijk zijn geworden.

Gillend het pand verlaten
De vraag is natuurlijk voor al die verkopende beleggers, wanneer stap je weer in? Het lijkt redelijk onwaarschijnlijk dat opkomende markten nooit meer opkomen en hun aantrekkelijkheid voorgoed hebben verspeeld. Dat dachten we wellicht in 1998 met de Azië-crisis, maar kijk eens wat daarna gebeurd is. De slappe handen betalen nu de prijs, de sterke handen blijven zitten en kopen bij op zwakte. 

In het kader van full disclosure: Carmignac Emerging Patrimoine beslaat een aanzienlijk deel van mijn bescheiden beleggingsportefeuille. Ook dat fonds wordt midscheeps geraakt en eerlijk is eerlijk, ik heb op een zwak moment met mijn vinger boven de verkoopknop gehangen. Maar ik heb besloten het kamp van de sterke handen te kiezen - niet dat van de lemmingen.

Hoe dan ook, opkomende markten zijn weer eens 'the talk of the town' en u doet er goed aan bij te lezen. Op IEXProfs, bijvoorbeeld, waar we alleen deze week al de visie van Schroders, Comgest, BNP Paribas IP en Pictet peilden over de stand van zaken. Dat leest u hier en later vandaag. Als u tenminste nog niet gillend het pand via de emergency exit hebt verlaten omdat u denkt dat het huis in brand staat... 

'Here's your ticket, pack your bags, time for jumpin' overboard'. 

 


 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

De impact van het coronavirus