label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Een kwart eeuw indexmaatwerk

Marcel Leegwater en Willemien Dee, senior portfoliomanagers bij InsingerGilissen, beheren drie duurzame indexfondsen op basis van hun eigen indexoptimalisatiemodel.

Indexbeleggen is niet meer weg te denken uit de beleggingsportefeuille en duurzaam beleggen is een blijvertje in het aanbod van assetmanagers.

Marcel Leegwater en Willemien Dee, senior portfoliomanagers duurzame indexfondsen bij InsingerGilissen, zijn dus steeds minder vreemde eenden in de bijt van een private bank.

Dat waren ze 25 jaar terug wel een beetje. Want welke private bank hield zich bezig met indexbeleggen? Dat was niet bepaald core business destijds. Theodoor Gilissen, de bank waar zij allebei bijna 25 jaar geleden startten op de backoffice, begon er toen mee.

Relatiemanagement 

Marcel Leegwater legt uit: “Samen met Ortec werkten we aan een model voor optimalisatie van indexbeleggen. De collega die het had opgezet stopte ermee en toen heb ik dat project overgenomen en het model samen met Ortec doorontwikkeld.”

Willemien DeeWillemien Dee: “We begonnen met een index voor Nederlandse aandelen, maar daar kwamen al snel Europese aandelen bij en daarna gingen we ook wereldwijd indexbeleggen. We begonnen met een klant, een pensioenfonds, maar hebben er inmiddels velen."

"We doen nog steeds zelf een groot deel van het relatiemanagement, kennen daardoor de klanten goed en zijn voor hen het directe aanspreekpunt als ze vragen hebben. Wel zo makkelijk.”

Duurzaam voordat het hip was

Wat Leegwater en Dee onder andere doen in het model is elke dag de index narekenen. Zij zijn de enige partij die op deze manier werken. Het lijkt een beetje raar, een indexaanbieder zorgt er toch voor dat de data van een index klopt?

Nou, nee dus, er zitten soms foutjes in de berekeningen. Dat pensioenfonds, die eerste klant, had interesse in indexmaatwerk. In het model van Leegwater en Dee worden elke dag nieuwe indexgegevens ingevoerd. Omdat ze het zelf beheren, kunnen ze voor klanten indices ook aanpassen, op maat maken.

Bijvoorbeeld verduurzamen. Dit doen ze al sinds 2003, lang voordat duurzaam beleggen zo hip is als nu. Samen beheren zij nu drie duurzame indexfondsen, wereldwijd, alleen Noord-Amerika en een indexfonds dat zich specifiek richt op Europa.

Particulieren beleggen steeds groener

Leegwater: “De eerste index die wij bewerkten was een best in class-index. Maar hoe doe je dat, bijvoorbeeld 50% van de indexnamen eruit te gooien en toch een goede portefeuille overhouden? Bij indexbeleggen mag je afwijken van de benchmark, maar weer niet teveel. In het begin leverden we vooral maatwerk voor grote pensioenfondsen, nu zijn het ook steeds vaker ook de goede doelen die bij onze collega’s van de private bank beleggen en die duurzame indexoplossingen zoeken.”

Marcel Leegwater

Dee: “En de particuliere klanten van InsingerGilissen beleggen ook steeds groener.”

Leegwater: “Onze fondsen volgen de duurzame indices van Dow Jones, allemaal donkergroene indices. Deze indices hebben we helemaal aan het begin al geselecteerd en zijn wat ons betreft kwalitatief nog steeds het beste."

Stemmen namens ons

Leegwater: "Door de duurzame indices van Dow Jones te volgen in de portefeuille maken we gebruik van RobecoSam voor de duurzaamheidsselectie. Met Hermes en Glass Lewis hebben wij groepsbreed (InsingerGilissen maakt deel uit van de Europese private bank Quintet; red) afspraken gemaakt over engagement en proxy voting. Zij praten met bedrijven en en stemmen namens ons op aandeelhoudersvergaderingen op het gebied van duurzaamheid.”

Leegwater: “Onze fee is marktconform en onze fondsen zijn allemaal Nederlandse fiscale beleggingsinstellingen (FBI). Deze fondsstructuur levert extra rendement op omdat het fonds bronbelasting kan terugvorderen. En dat kan zo 40 tot 50 basispunten schelen.”

Deel via: