Gender equality stuwt aandelenrendement

Het is inmiddels wel bewezen: bedrijven die geleid worden door mannen én vrouwen doen het beter dan bedrijven waar enkel mannen de dienst uitmaken. Dat maakt de gender equality-ETF, die UBS eind vorig jaar lanceerde, even duurzaam als kansrijk.

Het streven naar meer vrouwen op belangrijke posities, waarbij de carrièremogelijkheden en honorering niet afwijken van hun mannelijke collega’s, is onderdeel van de G van ESG. Omdat meer vrouwen in een bedrijf leidt tot meer winstgevendheid is beleggen in gender equality even duurzaam als profijtelijk.

Een asset manager, die dat inmiddels ook heeft ontdekt, is het grote UBS. Dat lanceerde in december vorig jaar de zogenaamde UBS Gender Equality ETF’s in drie valutasmaken: dollar, euro en Zwitserse frank. De kosten bedragen 0,20% tot 0,30% waarvan een basispunt naar een goed doel gaat. Het kostenverschil tussen de ETF's wordt bepaald of het valutarisico wel of niet gehedged wordt.


“De ETF is interessant voor beleggers voor wie de G van ESG belangrijk is en geen rendement willen inleveren. Want los van de sociale aspecten leidt gender equality uiteindelijk tot betere bedrijfsprestaties. Hoe diverser het bestuur, hoe meer discussie, hoe beter de beslissingen, zo laat onderzoek zien," vertelt Marcel Danen (foto), hoofd UBS ETF Benelux.

Gender equality leidt tot hogere bedrijfswinsten

Meer bedrijfswinst leidt automatisch ook tot betere beursprestaties. De gender equality ETF van UBS volgt de - hou hem vast - Solactive Equilap Global Gender Equality 100 Leaders Index, waarvan de data terug gaan tot 2011.

Danen: "Volgens Bloomberg heeft de Gender Equality Index tussen september 2011 en eind juni 2018 een rendement geboekt van 135% in dollars. De MSCI Wereld behaalde in dezelfde periode een rendement van 117%."

Hogere bedrijfswinsten leiden tot betere beursprestaties

Duurzame ETF-familie

De gender equality ETF van UBS is onderdeel van de grotere duurzame ETF-familie. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor UBS, waarbij de ETF-tak van UBS volgens Danen zelfs leidend is in de Europese ETF-markt.

Danen: "Onze eerste duurzame ETF gaat terug naar 2011. Inmiddels hebben we dertien verschillende duurzame ETF's in de Europese markt gezet met een totaal beheerd vermogen van drie miljard euro."

Screening

De Solactive Equilap Global Gender Equality 100 Leaders Index bestaat uit 100 namen. Dat zijn allemaal bedrijven uit de ontwikkelende landen, voor wie gender equality een belangrijk thema is. Bedrijven moeten daarnaast een beurswaarde hebben van minimaal twee miljard dollar en zich in geen geval inlaten met zaken als controversiële wapens, gokken en tabak.

Om het gender equality-gehalte van bedrijven te meten wordt gebruik gemaakt van 19 criteria die zich in vier thema's laten vangen:

  1. Hoe zit het met de man-vrouw-balans op de werkvloer en in het bestuur?
  2. Is er beleid om de gelijkheid tussen man en vrouw te bevorderen?
  3. Is er sprake van gelijke honorering incl. flexibele werkopties?
  4. Werken bedrijven mee aan onafhankelijk onderzoek van hun genderbeleid?

Regioverdeling

Op basis van de verschillende criteria krijgen bedrijven de score. Financiële prestaties zijn van ondergeschikt belang. Bedrijven met de beste score komen vervolgens in de index, waarbij wel nog rekening wordt gehouden met een regioverdeling.

Zonder rekening te houden met de regioverdeling van de MSCI World zou de Gender Equality Index er heel anders uit hebben gezien, zo vertelt een onderzoek van UBS uit 2016. Van alle landen wereldwijd met een board, die voor meer uit 20% uit vrouwen bestaat, bestaat de top vier uit Europese landen.

Nummer een is Noorwegen en nummer twee Frankrijk. Dat is niet geheel toevallig, want beide landen kennen wetgeving dat van bedrijven eist dat 40% van de board uit vrouwen bestaat.

Opmerkelijk en ook een beetje jammer: geen Nederlands bedrijf heeft voldoende punten verzameld om in de Gender Equality Index te komen. Ook opmerkelijk: het zijn vooral de financials en techbedrijven die goed scoren op de gender equality-ladder.

Als zo veel financiële instellingen goed scoren in gender equality, dan is het wel zo interessant om te weten hoe het met de man-vrouw-gelijkheid bij UBS zelf is gesteld. Het laatste jaarverslag geeft daarover uitsluitsel.

Bij UBS Group werken circa 62.000 mensen waarvan 24.000 vrouw. Het bestuur is minder divers. Van de elf bestuursleden zijn negen man en twee vrouw. Ook bij UBS is het testosterongehalte dus nog altijd te hoog.

Deel via: