DII: Pieter Furnée over de veranderingen in duurzaam beleggen

Deutsche AM zet meer in op duurzaam beleggen. Pieter Furnée, Head Benelux, is nu ook Global Head of Responsible Investing bij de vermogensbeheerder en vertelt over de paradigm shift bij de vermogensbeheerder.

meer
Bio

Joost Ramaer is freelance journalist en schrijver van het boek De Geldpers – De teloorgang van het mediaconcern PCM (Prometheus, 2009). Over beleggen schreef hij eerder een wekelijkse column in NRC Handelsblad (2011-2013).

Recente columns
  1. Beursjaar 2020 wordt pas echt een feest
  2. Japan is géén exporteconomie
  3. De toekomst van de ETF-markt
  4. Goedkoper beleggen in emerging markets
  5. Spelen met risicopremies
Populaire columns

    Nog maar een paar maanden geleden kreeg Houston, Texas, onaangekondigd bezoek van Harvey. De orkaan richtte voor tientallen miljarden dollars schade aan. Bijna een derde van alle olie- en gasraffinagecapaciteit in de VS staat in Houston.

    Door Harvey’s spielerei viel de helft van die installaties voor korte of langere tijd uit. Toch voorspelden economen dat de schade slechts tijdelijk zou zijn. Houston zou zelfs spoedig een groei-impuls krijgen van het noodzakelijke herstelwerk post-Harvey.

    Dat was misschien een leuke opsteker voor de getroffen Texanen. Het probleem is alleen dat Harvey nog twee zusjes meenam: Irma en Maria. Drie Category Four-orkanen binnen twee maanden – dat was nog niet eerder voorgekomen in de 166 jaar waarin de wereld het weer bijhoudt.

    Risico's zijn niet ingeprijsd

    Komen ze volgend jaar weer gatecrashen? En zo ja, waar dan? Niemand die dat weet. Laat staan dat zulke risico’s al zouden zijn ingeprijsd in de beurskoers van ieder individueel aandeel.

    “Klimaatverandering heeft enorme fysieke gevolgen die je niet terugziet in de waarderingen op de financiële markten.” Aan het woord is een oude bekende in de jaarlijkse line-up van Dutch Investment Influentials: Pieter Furnée, al jaren Head Benelux van Deutsche Asset Management.

    Sinds kort heeft hij een baan erbij: Global Head of Responsible Investing. Deutsche AM beheert wereldwijd 750 miljard dollar. “Twintig miljard daarvan is nu puur duurzaam, volgens de Environmental, Social and Governance (ESG) criteria zoals die zijn ontwikkeld door de Verenigde Naties en andere gremia. Dan heb je het over domeinen als microfinance – kredieten aan kleine ondernemers in opkomende landen – en vastgoed met een groen energielabel. Maar het begrip sustainable is enorm aan het veranderen.”

    “Klimaatverandering heeft enorme fysieke gevolgen die je niet terugziet in de waarderingen op de financiële markten.”

    Dit is nog maar het begin 

    De eerste stoot gaf de formulering van zes Principles for Responsible Investment (PRI) op initiatief van de Verenigde Naties in 2006, waaraan zich inmiddels 1.750 partijen in vijftig landen hebben gecommitteerd. Kort gezegd beloven zij ESG te integreren in hun besluitvorming, beleggingsbeleid en in hun opstelling als aandeelhouder in bedrijven.

    Verder zullen de ondertekenaars periodiek publiceren over hun eigen ESG-vorderingen en hetzelfde verlangen van de bedrijven waarin zij beleggen. Daarnaast ondertekenden alle 193 lidstaten van de VN in 2015 zeventien Sustainable Development Goals (SDG).

    “En dat is nog maar het begin,” zegt Furnée. “Beursfondsen en grote beleggers zijn al jaren bezig met de integratie van ESG in hun beleid en besluitvorming en die is nog lang niet klaar. Hoe gaan wij stemmen op aandeelhoudersvergaderingen? Welke beursfondsen sluiten wij uit van onze klantportefeuilles? Hoe screenen wij hun beleggingen en hoe leiden wij onze portefeuillemanagers op?”

    Duurzame motor

    Om zichzelf en klanten te helpen in dit proces heeft Deutsche AM de nieuwe instrumenten ontwikkeld. Zoals de ESG Engine, een virtuele machine die de portefeuille van iedere klant kan testen op duurzaamheid. De machine wordt gevoed met de data van zeven toonaangevende duurzaamheidsmeters, zoals Oekom, Sustainalytics en MSCI.

    Daarnaast heeft Deutsche AM een systeem bedacht om individuele beursfondsen te toetsen op hun fysieke klimaatrisico’s, zoals in Houston en omgeving. Samen met Four Twenty Seven, een bureau dat hierin is gespecialiseerd.

    Dit bureau analyseert niet de financiële cijfers van beursfondsen, maar hun vestigingen. Honderdduizenden, verspreid over de hele wereld. Op hun gevoeligheid voor de stormen, overstromingen, hittegolven en droogte die het gevolg zijn van de klimaatverandering.

    Meer autonomie

    “Vijf van de zes wereldburgers die last hebben van overstromingen wonen in Azië,” weet Furnée inmiddels. De impact is gigantisch: overstromingen in Thailand in 2011 veroorzaakten voor 44 miljard dollar aan schade voor Aziatische ondernemingen, én voor hun klanten en toeleveranciers elders in de wereld.

    In zijn nieuwe baan moet Furnée de medewerkers van Deutsche AM bewust maken van deze nieuwe uitdagingen voor hun klanten. En van de nieuwe instrumenten die de vermogensbeheerder voor hen kan inzetten.

    “Onlangs hielden wij een wereldwijde videoconferentie voor zeshonderd van onze vierduizend medewerkers. Daarmee bereikten wij al bijna alle mensen van Deutsche AM die direct met klan Duurzaam beleggen is enorm aan het veranderen ten te maken hebben.”

    “Onlangs hielden wij een wereldwijde videoconferentie voor zeshonderd van onze vierduizend medewerkers."

    Veilig vaarwater

    Furnée’s nieuwe rol markeert een paradigm shift voor Deutsche AM. Moeder Deutsche Bank worstelt al jaren met epische problemen. Met te lage winst, te hoge kosten en de gevolgen van een jarenlange high-risk cultuur.

    De beurswaarde is de laatste vijf jaar gehalveerd, tot zo’n zestien euro per aandeel nu. Nog maar een jaar geleden speculeerde de financiële wereld over een reddingsactie door de Duitse overheid. Maar de nieuwe Britse topman John Cryan heeft de bank voorlopig in veilig vaarwater weten te loodsen.

    Hij kocht de erfenis van de kredietcrisis af met een boete van zeven miljard dollar aan justitie in de VS – de helft van wat de Amerikanen aanvankelijk eisten. Vervolgens wist hij acht miljard aan nieuw kapitaal op te halen.

    Beursgang is goed nieuws

    Voor Deutsche AM brengt de sanering nieuwe kansen: de vermogensbeheerder gaat ergens in de komende twee jaar naar de beurs, waarmee Cryan nog eens twee miljard aan vers vermogen hoopt te genereren. “Voor ons is dat goed nieuws,” vindt Furnée.

    “Wij krijgen meer operationele en strategische autonomie.” De komende beursgang geeft Deutsche AM nu al meer vrijheid – bijvoorbeeld om zijn oorsprong van duurzaam beleggen verder uit te bouwen: microkredieten.

    Microfinance begon bijna vijftig jaar geleden in Bangladesh. De kredieten worden verstrekt door Microfinance Institutions (MFI): commerciële banken, non-banken, NGO’s en lokale coöperaties. Daarboven is een nieuwe schil ontstaan van Microfinance Investment Vehicles (MIV), die geld van beleggers aantrekken en dat uitzetten bij de eigenlijke kredietverschaffers.

    “Een beursgang van Deutsche AM is voor ons goed nieuws.” 

    Pensioenfondsen in microkrediet 

    “Neem APG,” zegt Furnée. “Dat wil tussen nu en 2020 vijftig miljard euro duurzaam gaan beleggen.” Eigenlijk is er een securitisering gaande, waardoor pensioenfondsen en verzekeraars toegang krijgen tot deze markt. Inmiddels microfinance uitgegroeid tot een wereldwijde industrie: zeventig miljard dollar groot, met tweehonderd miljoen kleine geldleners, aldus een recente studie van Deutsche AM.

    De titel, Sustainable Finance Report, symboliseert de verandering en uitdijing van duurzaam beleggen. “De Sustainable Development Goals gaan over welzijn in brede zin: toegang tot onderwijs valt er ook onder, net als financial inclusion.”

    Iedere wereldburger moet toegang krijgen tot het financiële stelsel. Niet alleen krediet voor ondernemers, maar verzekeringen en virtuele bankrekeningen voor iedereen. Betalen en geld ontvangen via je mobiel. En die miljoenen individuen zijn nog veel kwetsbaarder voor de fysieke gevolgen van klimaatverandering dan grote bedrijven.

    Grote vraag naar microkrediet

    De microfinance-verstrekkers worden steeds efficiënter en professioneler in hun krediet verstrekking. Dat moet ook wel: het gaat om leningen van gemiddeld 1.575 dollar per stuk, die zeer arbeidsintensief zijn. Het is een enorme uitdaging.

    Volgens McKinsey, aangehaald in het Sustainable Finance Report, is de vraag naar microkredieten liefst 2,2 biljoen dollar groter dan het aanbod. Twee miljard mensen hebben behoefte aan microkredieten. Ook microfinance beleeft zijn periodieke crises in bepaalde landen, met overcreditering en omvallende geldverschaffers.

    De grootste deed zich voor in 2010 in India. Maar door de bank genomen hebben de MIV bewezen interessante en betrouwbare beleggingen te zijn, zelfs tijdens de kredietcrisis: stabiele rendementen, lage volatiliteit, nauwelijks correlatie met andere asset classes.

    MIV-participaties, aldus Deutsche AM, kunnen zich meten met BB-rated staats- en bedrijfsobligaties. Het gemiddelde effectief rendement is 2,8 tot 4,3%. Deutsche AM is hier actief met verschillende fondsen, waaronder het Deutsche Bank Microcredit Development Fund (DBMDF).

    Furnée kan niet zeggen hoe groot Deutsche AM’s totale beheerde vermogen in microkredieten precies is, maar het gaat om ettelijke honderden miljoenen euro’s.


    Dutch Investment Influential 2017

    U kunt nog stemmen op uw favoriete belegger van 2017, de Dutch Investment Influential. 

    Stem nu

    Deel via: