De polderparels van Teslin

Teslin Darlin, dat belegt in Nederlandse midcapfondsen, was met een rendement van 30% verreweg het best presterende fonds van onze IEXFonds 40. Portfoliomanager Jan-Jaap Bongers over het verschil tussen beleggen en investeren.

Teslin, de vermogensbeheerder, pardon investeringsmaatschappij, uit Maarsbergen, gaat voor de lange termijn, is uiterst betrokken, kiest voor geconcentreerde portefeuilles en wil ook in de toekomst een gemiddeld rendement van 10% realiseren. Feit is dat van de 40 fondsen in de IEXFonds 40 geen fonds het dit jaar beter deed dan Teslin Darlin. Dat vraagt om een verklaring.

Gefeliciteerd! Het Nederlandse midcapfonds Teslin Darlin is dit jaar met een winst van 30% verreweg het best presterende fonds van de actieve modelportefeuille van IEXProfs. Vanwaar dat geweldige rendement?

Jan-Jaap Bongers: “De portefeuille van Darlin bestaat uit zeven stabiele dividenduitbetalers. Dit soort bedrijven had de wind mee. Daarnaast is een deel van de portefeuille ook nog eens tech georiënteerd. Die sector heeft het natuurlijk ook goed gedaan. Maar is de waarde van de bedrijven in de Darlinportefeuille in zes maanden tijd echt 30% meer waard geworden? Natuurlijk niet. Het is een kwestie van waardering. De koerswinst heeft dus geleid tot hogere waarderingen.”

Maar blijkbaar doet Teslin iets heel erg goed. Wat is het geheim?

“Teslin belegt niet, maar investeert. Dat is een belangrijk onderscheid. Wij investeren in bedrijven die een waarde-creërend potentieel hebben voor de lange termijn. De horizon is drie tot zeven jaar. Over die periode kunnen wij ook nog iets zinnigs zeggen. Wij baseren ons op puur fundamentele analyses. Een investment case is bij ons zeer uitgebreid. Van de bedrijven waarin wij geïnvesteerd zijn, hebben wij enorm veel kennis. Niet spreiding maar kennis is de manier waarop wij het risico verkleinen. Wij zijn een hold-belegger. Wij muteren weinig.”

“Niet spreiding maar kennis is de manier waarop wij het risico verkleinen”

Dat zijn relaxte werkdagen?

“Wij zijn intensief betrokken bij de bedrijven waarin wij belangen hebben. Wij denken echt dat wij een belangrijke rol moeten spelen als aandeelhouder. Aandeelhouderschap geeft rechten, maar ook plichten. Wij willen een disciplinerende rol spelen. Wij zijn kritisch maar constructief. Bedrijven krijgen daar een cornerstone-aandeelhouder voor terug. Wij begrijpen dat de weg omhoog geen rechte lijn is en lopen dus niet weg als een bedrijf even wat minder winstgevend is.”

"Het was een voorrecht om de crisis op een vroeg moment in mijn carrière te mogen meemaken"

Waar heeft u beleggen geleerd?

“Ik ben in 2005 bij ING begonnen. Ik zat bij een team dat verantwoordelijk was voor de financieringen van private equity-transacties. Ik heb de hele bloeiperiode meegemaakt tot begin 2008. Toen stopte de show en ontdekte ik wat hoge leverage voor gevolgen kan hebben. Wij zijn vervolgens jaren bezig geweest om bedrijven uit de portefeuille te herstructureren. Dat was leerzaam. Het was een voorrecht om de crisis op een vroeg moment in mijn carrière te mogen meemaken. Wij houden van conservatief gefinancierde bedrijven, maar niet té conservatief. Een goede kapitaalstructuur creëert extra waarde.”

Wat is de belangrijkste les die een belegger moet kennen?

“De belangrijkste is om geen te concessies doen aan de kwaliteit van het management. Als een bedrijf fundamenteel goed is gepositioneerd en de markt groeit stevig door, dan lopen de goede resultaten nog wel door. Maar als het fundamenteel minder gaat, en het management is middelmatig, dan kan dat dodelijk zijn voor een bedrijf.”

Begin deze maand zijn Teslin Darlin en Teslin Todlin gefuseerd tot Teslin Participaties. Dat kan tot 30% van de aandelen van een bedrijf bezitten. Vanwaar die stap?

“Wij zagen in de vermogensbeheermarkt twee stromingen dominant worden. Aan de ene kant de opkomst van passief vermogen. Lage kosten zonder onderscheidend vermogen. Aan de andere heb je de echt actieve fondsen. Vermogensbeheerders moeten kiezen."

"Wij zijn eigenlijk meer een investeringsmaatschappij dan een vermogensbeheerder. Wij richten ons op heel specifieke asset classes. Met Teslin Participaties willen wij ons nog meer profileren als een betrokken, actieve investeerder. Daarnaast zagen wij dat er in de wereld van smallcapbedrijven steeds minder keuze is. Private equity haalt bedrijven van de beurs en koopt tegelijkertijd familiebedrijven op, die nadachten over een beursgang. Met Teslin Participaties kunnen wij nu ook in bedrijven stappen met een beurswaarde tot twee miljard euro. Dat was 400 miljoen. Dit vergoot onze mogelijkheden. Verder streven wij naar grotere bedrijfsbelangen. Hierdoor groeit onze invloed, wat de kansen verbetert en de risico’s beperkt.” 

Teslin Participaties is een Oranje boven-fonds. Hebben Nederlandse bedrijven bijzondere kwaliteiten?

“Nederlandse bedrijven durven te investeren in R&D en zijn niet bang buiten de grenzen business te ontwikkelen. Ander positief punt is de open cultuur. Men durft in alle lagen kritische feedback te geven. Dat maakt een bedrijf sterker. Dat geldt ook voor ons. Wij hebben onlangs drie junior-analisten aangenomen. Die geven over alles hun visie. Dat is precies wat wij nodig hebben. Discussies houden ons scherp.”

Ook Teslin Participaties kent maar weinig posities. Uit meer dan vijftien namen mag de portefeuille niet bestaan. Is dat niet veel te risicovol?

“Een geconcentreerde portefeuille past binnen onze investeringsfilosofie. Maar het terugdringen van de risico’s was juist een reden om Teslin Darlin (zeven posities) en Teslin Todlin (acht posities) samen te voegen tot Teslin Participaties. Dat zorgt voor meer evenwicht.”

Maar staan bedrijven wel te wachten op een investeringsmaatschappij uit Maarsbergen die zich openlijk met de business bemoeit?

"Wij keren het om. Als een bedrijf niet op ons zit te wachten dan willen wij er helemaal niet in geïnvesteerd zijn. Een goed bedrijf vindt het prettig als een grote cornerstone-aandeelhouder aan boord stapt die kritisch is, die de business kent, en die steunt als het even wat minder gaat. Wij gaan nadrukkelijk niet op de stoel van de directie zitten, maar verlangen weloverwogen beslissingen.”

"Als een bedrijf niet op ons zit te wachten dan willen wij er helemaal niet in geïnvesteerd zijn"

Op de beurs gaan de zaken zeker niet minder. Er wordt weer volop gefeest. Hoe beoordeelt u het huidige aandelenklimaat?

“Waarderingen zijn opgelopen, maar wij worden daar niet zenuwachtig van. Ons doel is om een gemiddeld jaarlijks rendement op de lange termijn van 10% te boeken. Zolang wij blijven investeren in bedrijven, die waarde creëren, zal ook de waarde van de portefeuille op de lange termijn stijgen. Wat de markt in zijn algemeenheid doet, kunnen wij niet sturen. Wij proberen er wel op in te spelen. Ook daarom is het een voordeel om naar grotere belangen te gaan. Als wij straks posities van 10% of meer aanhouden, dan kunnen wij bij hoge waarderingen posities afschaven en tijdens correcties extra bijkopen. Zo kunnen wij additioneel rendement toevoegen op een portefeuille die ogenschijnlijk niet is veranderd.”

Is dit een moment om af te schaven?

“Dat verschilt per bedrijf. Neem Besi. De markt van halfgeleiders is groter en breder aan het worden. Hierdoor wordt Besi minder cyclisch. Er is een nieuwe technologie in opkomst, die het mogelijk maakt nog kleinere chips te maken. Besi is daarvoor enorm goed gepositioneerd. Het aandeel is in korte tijd verdubbeld maar dat is ook terecht. De vraag gaat enorm toenemen.”

Wat vreest u?

“Belangrijker voor ons dan brede marktontwikkelingen zijn bedrijfsspecifieke ontwikkelingen. Wij vrezen fraude en cyber crime. Dat kunnen wij, ondanks alle research, lastig inschatten. Dat zijn de black swans waar wij mee te maken hebben.”

 

Portefeuille Teslin Participaties


teslin Participaties

Deel via: