"Minimaal 5% krimp Rusland in 2015" De roebel is niet meer te redden en de Russische economie gaat kapot. Was getekend, Eric Chaney van AXA IM. 17 december 2014 11:00 • Door IEXProfs Redactie Het komt voorlopig niet goed met Rusland en z'n roebel. Die boodschap bazuint Eric Chaney, hoofdeconoom van AXA IM vandaag uit. Kapitaalvlucht, afbrokkelende munt, hoge reële rente, aanhoudende sancties, de lage olieprijs, het gaat allemaal leiden tot een zware recessie in 2015, met een krimp die op z'n best rond de 5% zal liggen. En de crisis gaat verdere gevolgen hebben: kapitaalcontroles, politieke onrust en zelfs een default van Rusland zijn niet uit te sluiten. De CDS-markt prijst nu al een kans van 1 op 3 in van een default van de Russische staat binnen een termijn van vijf jaar. Een negatieve groei van -5% in 2015 en mogelijk het jaar daarna nog altijd -2% als de olieprijs niet terug krabelt tot boven de 70 dollar per vat. Wat zit er volgens Chaney nog meer in de pijplijn? Hij schetst drie mogelijke gevolgen voor het land (en de rest van de wereld): 1. De centrale bank van Rusland gaat de rente nog verder verhogen om de kapitaalvlucht in te dammen. Dat zou leiden tot een nog zwaardere receesie in 2015 dan Chaney nu al verwacht, mogelijk zelfs tot een krimp die dicht bij de -9% van 2009 uitkomt. Logischer is een toenemende mate van kapitaalcontrole, waarbij exporteurs verplicht worden hun inkomsten in harde valuta om te zetten in roebels. 2. Corporate defaults zijn goed mogelijk, denkt Chaney, omdat veel bedrijven verplichtingen hebben oin harde valuta (en een groot deel van hun inkomsten in roebels). Veel van deze bedrijven zijn voor de overheid niet van voldoende strategisch belang om overiend gehouden te worden. Dat Rusland zelf op een default aankoerst, lijkt nog geen heel realistisch schenarioomdat de forex-reserves en het huidige handelsoverschot nog stevig zijn. 3. Onverwachte politieke, mogelijk zelfs geo-politieke gevolgen kunnen niet worden uitgesloten. Premier Poetin's populariteit komt door de crisis in gevaar en een kat in het nauw kan rare sprongen maken. Een verandering in het leiderschap of aggresievere politiek rond Oekraïne of andere grensgebieden zijn denkbaar. De gevolgen van de crisis zijn vooral voelbaar in de financiële sector: banken worden hard geraakt. Niet alleen Russische banken, maar ook Westerse financials met een flinke voet aan de grond in Rusland. Maar het westen heeft, in tegenstelling tot Rusland, in vele lagen van de economie steun van de lage olieprijs, waardoor zij de Russische problemen wel het hoofd kan bieden. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 okt U zoekt een succesvolle en breed gespreide private equitybelegging? De Franse private equityspeler Altaroc wil de Benelux veroveren door de beste private equityfondsen ook toegankelijk te maken voor particulieren. Private equity was tot nu toe voorbehouden aan institutionele beleggers en rijke families. Aan de Vlaming Thibault Delbarge de taak om deze missie tot een succes te maken.
Assetallocatie 14 okt Opinie: Actief beheer kost pensioenfondsen klauwen met geld Financieel expert Richard Ennis ziet bij pensioenfondsen veel geld verloren gaan doordat ze in zee gaan met actief beheerde fondsen die niet alleen duur zijn maar ook matig renderen.
Assetallocatie 09 okt Monetaire keuzes bepalen koopgedrag beleggers Noussair Aatil van State Street Global Advisors neemt de duidelijke beleggingskeuzes van Europese beleggers in september met u door. Amerikaanse aandelen, Chinese aandelen, defensieve aandelen en kortlopende kwaliteitsobligaties waren favoriet. Wat werd verkocht?
Assetallocatie 07 okt "Beleggers hebben liever Griekse dan Franse schuld" Volgens Renco van Schie van Valuedge zijn de vooruitzichten van Europese obligaties beter dan die van Europese aandelen. Hij houdt er verder rekening mee dat de euro en dollar binnen afzienbare tijd weer evenveel waard zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.