IEX Fonds 40 profiteert van Risk On

De kop is eraf, de IEX Fonds 40 heeft in lijn met de markt een vliegende start gemaakt. Inmiddels staat er op een haar na zelfs een all time high op het bord, alsof er geen crisis in euroland woedt. In januari steeg de index van 151.96 (slotstand 2011) naar 159,83 en dat is een maandrendement van +5,18%. Daarmee steeg de index sinds de lancering op 1-1-2009 precies twee keer zo hard als de AEX (ex-dividend): +59,8% om +29,5%.

Liefst 39 van de 40 fondsen leverden een positieve bijdrage aan die bliksemstart, alleen Threadneedle Global Bond liet een nauwelijks waarneembaar minnetje noteren. verder profiteerden alle fondsen van het Risk On-effect op de markten. In de categorie aandelen deden small caps en emerging markets het uitstekend, terwijl de defensievere hoogdividendfondsen achterbleven.

Datzelfde beeld is zichtbaar in de andere segmenten van de index. Onder de themafondsen blinken de edelmetalen - in 2011 nog de zwakke broeders - het helderst. In vastgoed doet met name Aziatisch vastgoed het prima en bij obligaties staan high yield en emerging debt bovenaan het januarilijstje. Alle deelindices noteerden een ruime plus, vastgoed en aandelen het sterkst.

  

Nieuwkomers & correctie-indicator
De vijf nieuwe fondsen, die met de jaarlijkse mutaties en herweging (per 1 januari zijn alle fondsen weer naar een gewicht van 2,5% teruggezet) zijn binnengekomen, presteerden in januari prima. Een positieve vermelding verdient in elk geval Invesco Continental European Small Cap, dat met een stijging van bijna 14% meteen maar het beste fonds in de index was in januari. Ook Schroders Gold & Precious Metals bevindt zich in de maand top-5.

Beste fondsen januari 2012
rendement
Invesco Continental European Small Cap
+13,90%
Morgan Stanley Asian Property
+11,19%
Blackrock World Gold Fund
+10,14%
Aberdeen Global Emerging Markets Equity
+9,83%
Schroder AS Gold & Precious Metals
+9,77%
* rendementen ex-dividend en in euro's, bron Lipper  

 

Het goede nieuws is dat de index de ingezette trend in februari voorlopig heeft weten door te zetten. Maar daarover volgende maand meer. overigens maken steeds meer experts zich ernstig zorgen. Als alle asset categorieën zo sterk stijgen, dan is een aandelencorrectie onvermijdelijk, zegt bijvoorbeeld zakenbank Morgan Stanley: "Equities, bonds, gold and oil all rose in value in January. This is a rare occurrence and in recent years has tended to be a good sell signal for stocks."

Zo heeft de IEX Fonds 40 er meteen nóg een usp bijgekregen: als correctie-indicator. Handig toch, zo'n index die de hele markt in één oogopslag in kaart brengt.

De IEX Fonds 40 wordt berekend en bijgehouden door administratiekantoor Circle Partners  

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Let op de Fed, beleggers

08-nov-16 12:00 - IEXProfs Redactie

Beleggers zijn zo gefocust op de verkiezingen, dat ze de Fed uit het oog zijn verloren, aldus Doug Peebles van AllianceBernstein.

IEXFonds 40: Vastgoed onder druk

02-nov-16 16:45 - Rob Stallinga

De IEXFonds 40 beleefde een slappe oktobermaand. Vooral jammer dat de vastgoedfondsen zo slecht presteerden.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Full disclosure: de belangen van Trump

02 dec - IEXProfs Redactie

Donald Trump heeft bedrijfsbelangen in minimaal 23 landen, 38 miljoen dollar belegd op de beurs en 630 miljoen dollar...