IEX Fonds 40 Nominaties (Part V)

Per 1 januari 2012 vindt de jaarlijkse herweging van de IEX Fonds 40 plaats. Dit keer worden vijf fondsen vervangen. Voor het eerst sinds lancering van de Fonds 40 kunt u het hele proces van nomineren en selecteren volledig volgen. De komende weken presenteren we op IEXProfs de genomineerden in de vijf 'open' fondscategorieën. Tijd voor ronde 5, High Yield Bonds. Welk fonds neemt per 1 januari de plaats in van Petercam Bonds Higher Yield?

Schots, maar niet scheef
Angelsaksische fondshuizen staan erom bekend maar al te graag de fondsbeheerder als uithangbord te gebruiken. Denk aan de Bill Millers en Anthony Boltons. Maar niet bij het Schotse Aberdeen. Het Select High Yield Bond Fund wordt beheerd door het vastrentende team, want 'bij Aberdeen geloven we niet in het concept van star managers en worden beslissingen collectief gedragen'. Dat heeft het qua omvang zeer bescheiden fonds de afgelopen drie ajar in elk geval prima gedaan, met bijna 30% rendement. Dit jaar leidt het fonds mee met de high yield bond-kudde.

Het vastrentende team van Aberdeen combineert de top down-view met bottom up-selectie van individuele obligaties. Daarbij worden afwijkingen van de (gecombineerde) benchmark niet geschuwd. Aberdeen denkt waarde toe te kunnen voegen door in te spelen op inefficiënties in de markt, spreiding en het inspelen op kansen waarbij wel een duidelijk omlijnd risicobeheer wordt gehanteerd. Tweederde van de portefeuille bestaat uit bedrijfs- of staatsobligaties die een lagere rating hebben dan investment grade.

De portefeuille kent een duidelijke home bias, met op dit moment bijvoorbeeld bijna 40% in schuldpapier van Britse bedrijven. Obligaties van banken en financiële dienstverleners wegen voor bijna een kwart mee in de huidige portefeuille, met namen als Bank of Ireland, Lloyds TSB en Northern Rock Asset Management onder de topholdings. Staatsobligaties spelen (tijdelijk?) een rol in de marge. De portefeuille wordt doorlopend door een 'onafhankelijk risicobeheerteam' gemonitord op spreidingseffecten, neerwaarts risico van individuele posties en verwachte rendementen. Met een TER van 1,66% is het fonds ook zonder sterbeheerder niet echt goedkoop, wat mogelijk komt door het beperkte vermogen onder beheer.

Vermomde emerging market debt
Meer dan bij het Aberdeen Select HY Bond Fund (zie onder) belegt het Invesco Global High Income Fund in staatsobligaties van opkomende landen. De topholdings doen meer aan een emerging market debt-fonds denken, met staatsobligaties uit Brazilië, Indonesië, Panama, Filippijnen, Turkije, Colombia en zelfs Irak. Daarbij is de spreiding groot, waardoor 'top holdings' een geïnfleerd begrip is. De top-10 posities zijn goed voor nauwelijks 12% van de portefeuille. Toch zijn opkomende overheden goed voor bijna de helft van de portefeuille. Dan zijn er nog 'high yield staatsobligaties' en circa 10% voor zowel corporate HY en cash.

Top-down macro-economische analyse gaat bij Invesco hand in hand met de een kredietanalyse van de individuele uitgevers van obligaties. Voor de macro-economische analyse wordt gebruik gemaakt van research uit eigen huis en externe data van bijvoorbeeld het IMF. Die gegevens worden voornamelijk aangewend om binnen de categorie staatsobligaties de wegingen voor regio's en landen te bepalen. Uiteraard wordt vooral gezocht naar landen waarvan de kredietwaardigheid verbetert.

Alpha moet gecreeërd worden door betere analyses te maken dan de markt (lees: de ratingbureaus). De uiteindelijke portefeuille is vooral een mix tussen corporate en sovereign emerging market debt. Misschien niet precies wat je op het eerste gezicht van een high yield obligatiefonds verwacht, maar wel de smaak van de dag onder beleggers in het huidige beursklimaat. Met een rendement van bijna 5% in dit jaar zullen die dan ook zeker niet boos van het veld stappen.


 

Aberdeen Select High Yield Bond Fund


Rendement year to date: -1,54 (per 31 oktober 2011)
Rendement 3 jaar: 28,90%
Rendement 5 jaar: 8,68%
Kosten: TER 1,66%
Omvang: 30 miljoen pond
Beheerder: Fixed income team
ISIN: LU0231461004
Launch date: maart 2006
Benchmark: 70% ML Euro High Yield Constrained Index / 30% ML Sterling HY Index
Tracking error: 10,02% (drie jaar)
Active share: -
Maximum drawdown: -24,42% (oktober 2008)
Volatiliteit: 19,9% (vijfjaars)
Factsheet:  Aberdeen Select High Yield Bond Fund 

 

 

Invesco Global High Income Fund


Rendement year to date: 4,72% (per 31 oktober 2011)
Rendement 3 jaar: 22,66%
Rendement 5 jaar: 8,25%
Kosten: TER 1,15%
Omvang: 481 miljoen dollar
Beheerder: Claudia Calich & Peter Ehret (sinds 2005 en 2007)
ISIN: IE0003561788
Launch date: oktober 2001
Benchmark: 50% JPM EMBI Global Dividend / 50% BarCap US High Yield 2% Issuer Cap TR
Tracking error: 2,46% (één jaar)
Active share: nvt
Maximum drawdown: -7,51% (drie jaar), -29,88% sinds inceptie
Volatiliteit: 9,38%
Factsheet:  Invesco Global High Income Fund 

 

Niet doorslaggevend, maar wel meewegend in het eindoordeel is úw mening:

 

 

De komende weken stelt IEXProfs wekelijks de genomineerden in verschillende categorieën voor. Daarna - uiterlijk 30 december 2011 - worden de vijf nieuw gekozen fondsen bekendgemaakt.

 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees ook

Fonds 40: Fondsen VS het beste

06-dec-16 15:00 - Fleur van Dalsem

10% rendement voor het Amerika-fonds van Fidelity. Hoezo een Trumprally? Een overzicht van de IEX Fonds 40-rendementen.

Let op de Fed, beleggers

08-nov-16 12:00 - IEXProfs Redactie

Beleggers zijn zo gefocust op de verkiezingen, dat ze de Fed uit het oog zijn verloren, aldus Doug Peebles van AllianceBernstein.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Beleggingsfondsen Meer

Dezelfde strategie, uiteenlopende rendementen

09 dec - Jeroen Brenninkmeijer

Twee absolute return-fondsen met ongeveer dezelfde strategie... Toch staat de een ver in de min en de ander op een kl...

Nieuws Meer

Monte dei Paschi krijgt geen uitstel

09 dec - IEXProfs Redactie

De Europese Centrale Bank heeft het verzoek van Monte dei Paschi di Siena om meer tijd om geld op te halen afgewezen.