Wow, kijk eens naar de Dow!

Gisteren sloot de Down Jones voor het eerst sinds december 2007 weer boven de 13,000. Steen Jakobsen, hoofdeconoom van Saxo Bank, vraagt zich af hoe dit bericht te rijmen valt met alle ‘crisispraat’. Volgens Jakobsen zijn er drie grote en twee kleinere redenen voor de indrukwekkende klim van de Dow Jones:

  1. De bereidheid en wanhoop van beleidsmakers om er op kunstmatige wijze voor te zorgen dat goedkoop geld altijd beschikbaar is;
  2. De kwantitatieve verruiming. De aankondiging van Jackson Hole in 2009 deed de index vorige lente al stijgen van 9.500 naar 12.800. Ook de LTRO-actie van de ECB zorgde voor een stijging. Conclusie: monetaire verruiming en de stellige overtuiging onder beleidsmakers dat middels lage rentepercentages de economie zichzelf zal helen, zorgt voor een flinke krachtgolf op de markt.
  3. De bekwaamheid van bedrijven om hun zaken en beleid aan te passen aan cycli van wereldgroei. Meerdere bedrijven hebben de afgelopen tijd hierin zonder meer hun uitstekende kunde laten zien, met hogere winsten en marges tengevolge.

Daarnaast voert Jakobsen nog een tweetal 'kleinere' redenen aan:

  1. De Dow Jones heeft een minder grote weging voor financials dan de S&P 500.
  2. De Dow bestaat uit slechtss 30 aandelen, de performance van de index wordt voornamelijk bepaald wordt door IBM, Intel, Microsoft, McDonalds en Wall-Mart. Deze conservatieve bedrijven zijn van nature zeer defensief ingesteld. Ergo: de mix van IT en defensieve aandelen kan op cyclische wijze de outperformance van de Dow Jones versus andere, ruimere indexen verklaren.

Rest Jakobsen de vraag hoe reëel de theorie is die ervan uitgaat ‘dat lage rentepercentages een proces in gang zetten waarbij economieën zichzelf genezen’.  Volgens hem is dit namelijk niet het geval, waarbij hij wijst op de manier waarop werkgelegenheid en fiscale tekorten ontwikkelen in het licht van deze lage rentepercentages. Bovendien bestaat volgens hem aanwijsbare redenen om aan te nemen dat de groei van de winsten per aandeel over zijn piek heen is.

Desalniettemin neemt hij zijn hoed af voor de manier waarop corporate Amerika met de crisis omgegaan is. Jakobsen spreekt daarbij de onverbloemde hoop uit dat dit tevens een nieuw begin markeert – "het punt waarop de VS de rol van groeimotor van de wereld weer overneemt van de opkomende markten."

 

 


De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

De volgende crash heeft de toekomst

19-feb-14 14:30 - IEXProfs Redactie

Beleggers die zich blindstaren op de volgende krach zijn verkeerd bezig, aldus Joshua Brown. Crashes bieden ook kansen.

Matteo Cassina naar Saxo Bank

13-jan-14 14:00 - IEXProfs Redactie

Deense Saxo Bank geeft verder vorm aan ambitieus op de institutionele markt.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Must Read: Russische perikelen

17 apr - IEXProfs Redactie

Olie ondanks Poetin niet zo duur, Rusland in het slop, DeAWM EU's grootste in fysieke ETF's, convertibles zijn okay.