Rock bottom voor India

Dat het slecht zou zijn, lag in de lijn der verwachtingen. Maar dat het zo slecht zou zijn, daar hielden weinigen rekening mee. Onderwerp van gesprek is de teruglopende economische groei van India. De Financial Times uit daarentegen wel een geruststellende gedachte tegenover de teleurstellende cijfers: “dit zou wel eens het echte dieptepunt kunnen zijn. Vanaf hier kan het niet meer slechter worden.”

Het jaar 2011 werd afgesloten met cijfers van het vierde kwartaal die wezen op een economische groei van 6,1%, het laagste niveau van India in drie jaar. Q3 werd nog afgesloten met 6,9% groei, en de verwachting was dat het jaar het nog zou uitzingen met 6,3% groei. Het mocht niet zo zijn. De Indiase regering sprak onlangs uit te verwachten het eerste kwartaal van 2012 af te sluiten met een groei van 6,9%.

Dat is meer dan de afgelopen kwartaal, maar een schijntje bij de veelbelovende 9% waarover men vorig jaar rond april nog sprak. Economen spreken over ‘teleurstellende cijfers’ die bovendien ‘enorm verrassend’ waren. Maar daarna volgt ook de hoopvolle, geruststellende uitspraak: “dit zou best eens het einde kunnen zijn.” Waarmee hij logischerwijs doelt op het einde van de economische teruggang.

Tekenen van verbetering
Zo spreekt Anubhuti Sahay, econoom bij Standard Chartered, over ‘tekenen van verbetering’. Als deze trend aanhoudt, waarin meer positieve cijfers het daglicht zien, dan zal het magere groeipercentage van 6,1% het laagste zijn dat India mee zal maken, meent Sahay. “Vanaf hier zou verbetering door moeten zetten.” Tot nu toe is het jaar – na een zeer tegenvallend 2011 – heel goed begonnen voor de Sensex (het benchmark van de Bombay Stock Exchange), die de afgelopen twee maanden maar liefst 16% steeg.

Ook de instroom van kapitaal afkomstig van buitenlandse investeerders bereikte sinds het begin van dit jaar al bijna 7 miljard dollar. Groeicijfers van 8,4% waar India tot 2010 mee pronkte, zijn voorlopig nog even niet in zicht. Hopen op een percentage dat boven 8% uitstevent is ‘erg optimistisch’, meent het artikel. Maar de rebound kan wel degelijk zorgen voor herstel van de beoogde 6,9% groei, luidt de voorspelling.

Voornaamste factoren voor de teruglopende groei van India was te wijten aan teruggang in de productiesector, mijnen- en de dienstensector. Op een terugloop in die laatste sector was met name niet gerekend, aldus Sahay.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Superieure groei India en Indonesië

23-nov-16 12:40 - IEXProfs Redactie

In tegenstelling tot China hervormen Indonesië en India wel. Obligatiebelegger Joep Huntjens van NN IP is enthousiast.

Beleggers hebben goud rug toegekeerd

22-nov-16 10:00 - IEXProfs Redactie

Beleggers hebben sinds de verkiezing van Trump goud de rug toegekeerd. De hoop is nu gevestigd op de vraag naar fysiek goud.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Full disclosure: de belangen van Trump

02 dec - IEXProfs Redactie

Donald Trump heeft bedrijfsbelangen in minimaal 23 landen, 38 miljoen dollar belegd op de beurs en 630 miljoen dollar...