Grieken redden het niet, euro wel

Pimco’s ceo Mohamed El-Erian spreekt duidelijke taal op CNBC: “net als het voorgaande reddingsplan voor Griekenland, zal ook het huidige plan op niets uitlopen.” Maar zolang de schuldproblemen van het land afgeschermd kunnen worden van de rest van Europa, vindt El-Erian dat niet zo erg. En Europese leiders zijn hard bezig een zogenaamde firewall te bouwen, bedoeld om het bancaire systeem in stand te houden in geval van een Grieks – en waarschijnlijk ook Portugees – faillissement, beschrijft El-Erian.

Volgens hem is het Griekenland dat geofferd is om deze muur te bouwen. Dat kon haast niet anders, impliceert El-Erian’s opmerking dat ‘men in Griekenland probeert iets in stand te houden dat niet in stand te houden valt’. In navolging van Sarkozy’s opmerking ‘dat zijn prioriteit ligt bij het redden van de kern van de eurozone’ stelt El-Erian dat Europeanen een grens zullen stellen wanneer ze ervan overtuigd zijn dat de muur sterk genoeg is. “Die lijn kun je boven Griekenland en Portugal trekken,” aldus El-Erian. Ergo: het Griekse reddingsplan zal jammerlijk falen.

De ceo van Pimco gaat een stap verder, en stelt dat de EU zich nu moet beraden over het vraagstuk of Europa in de toekomst het uitgebreide sociale zekerheidsstelsel van de publieke sector kan handhaven. Het zijn dergelijke buitensporige uitgaven die de zogeheten PIIGS landen – Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje – in de problemen brachten. “Europa moet maatregelen jegens tekorten tegenover groei stellen. Als maatregelen hierin uitblijven, zullen we hier nog jaren over blijven praten,” aldus El-Erian. 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Europese inflatie blijft laag

30-nov-16 14:40 - IEXProfs Redactie

De oplopende inflatie in de EU is volgens Standard Life Investments voor de ECB geen reden om QE af te bouwen.

Hedgefondsen lenen eurozone geld

25-nov-16 10:19 - IEXProfs Redactie

Eurozonelanden zijn in toenemende mate afhankelijk van hedgefondsen voor hun financieringsbehoefte.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Full disclosure: de belangen van Trump

02 dec - IEXProfs Redactie

Donald Trump heeft bedrijfsbelangen in minimaal 23 landen, 38 miljoen dollar belegd op de beurs en 630 miljoen dollar...