State Street: doormodderscenario

State Street Global Advisors ziet de markt voor ETFs in 2012 verder groeien. SPDR ETFs denkt dat de trend dit jaar is, dat gegeven het klimaat van lage rentes, beleggers op zoek gaan naar inkomen via hoogrentende waarden en dividendaandelen.  Ook bieden de opkomende markten kansen voor groei, de groei in ontwikkelde economieën hapert.

Dit jaar zijn er diverse risicofactoren, waarbij SPDR ETFs met name de Europese schuldencrisis benoemt. Dit maakt hen voorzichtig in de outlook. Maar de economische tegenwind zal de ETF-markt in de kaart spelen, beleggers waarderen de voordelen die deze beleggingscategorie biedt. In de turbulentie van het afgelopen jaar groeide  de Amerikaanse ETF industrie tot over de 1 biljoen dollar in AUM. In Europa groeide de sector tot  boven de 210 miljard euro in AUM.

SPDR ETFs verwacht dat deze groeitrend doorzet in 2012. Productontwikkeling en investeringen groeien in een onzekere economische en politieke omgeving. Het team voorspelt een afname van de groei van de wereldeconomie tot 3,7%. De inflatie zal afvlakken en de olieprijs minder sterk stijgen dan de afgelopen twee jaar. Kanttekening maken ze wel bij de huidige situatie rond Iran, waardoor op korte termijn de olieprijs onvoorspelbaar kan reageren.

De specialisten van State Street voorspellen drie mogelijke scenario’s voor dit jaar. De uitersten bestaan uit, enerzijds, een verslechtering van de economische situatie in Europa. Dit kan het continent in een recessie trekken en brengt besmettingsgevaar voor de VS met zich mee. Anderzijds bestaat de mogelijkheid dat de beleidsmakers succes boeken en het herstel en de economische ontwikkeling beleggers zullen verrassen.

Het alternatief voor deze beide scenario’s, is het doormoddermodel. SPDR ETFs acht dit de meest reeële optie. Dat scenario kenmerkt zich door lage groei in de ontwikkelde economieën, beleidsmakers blijven ingrijpen, maar wel op een lager pitje dan de markten graag willen zien. Ingrepen worden meer op de lange baan geschoven. De rente blijft laag, de dollar vlak en de werkloosheid relatief hoog. Ondernemingen blijven solide presteren, maar beleggers belonen dat niet met een significante multiple. Markten blijven volatiel, maar er bestaan grote verschillen tussen landen en regio’s, die eigen kansen bieden.

State Street hoopt vurig verrast te worden ten positieve. Mocht dat het geval zijn, dan focussen beleggers weer meer op de fundamentals van bedrijven en minder op het economische en politieke nieuws. Maar als elk ander jaar zal ook 2012 vele twists and turns brengen.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Vertrouwen grootbeleggers gedaald

30-nov-16 15:15 - IEXProfs Redactie

Het wereldwijd vertrouwen onder institutionele beleggers is in november met name door de winst van Trump licht gedaald.

Concentratie ETF-markt blijft sterk

28-nov-16 12:36 - Detlef Glow

Aandelen en obligaties zijn de best verkopende categorieën geweest in oktober in de stug doorgroeiende Europese ETF-markt.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Full disclosure: de belangen van Trump

02 dec - IEXProfs Redactie

Donald Trump heeft bedrijfsbelangen in minimaal 23 landen, 38 miljoen dollar belegd op de beurs en 630 miljoen dollar...