Middelen geen winnende strategie

Eigenlijk bestaat er al lange tijd geen discussie meer over, dat 'dollar cost averaging' niet echt een goede beleggingsstrategie is, Carl Richards ziet er één goed punt in: het kan zorgen voor een redelijke nachtrust. Al is dit ‘middelen’ dan niet de optimale manier om de markt in te stappen, het kan drempelvrees verlagen.

'Dollar cost averaging' wil zeggen dat je je beschikbare vermogen niet ineens investeert, maar stapsgewijs - met steeds gelijke bedragen op vaste momenten - in de markt stapt. Het stelt je geweten gerust als de twijfel toeslaat over het moment van instappen. Wat als de markt nu ineens daalt? Dan kan dit 'middelen' functioneren als een emotionele verzekeringspolis, die je afdekt tegen het gevoel dat je gevaar loopt als je je geld ineens investeert.

Carl Richards is financieel planner in Park City en besteedt aan deze beleggingsstrategie aandacht in zijn boek ‘The Behavior Gap’ en op het Bucks blog. Wel geeft hij de emotionele-zekerheid-zoekende-belegger een paar aandachtspunten mee:

  • Spreid je investeringen over niet meer dan zes maanden. Rek het niet tot in het oneindige.
  • Houd je aan een geschreven plan, ongeacht wat de markten doen. Zodra je begint te reageren op de marktbewegingen beland je snel in de problemen.

 

 

 


De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Over tijd en timing en zo...

14-aug-14 14:15 - Peter van Kleef

Sommige beleggers zweren bij het timen van de markt, anderen zeggen dat 'tijd' alles is. Maar er komt meer bij kijken.

Is middelen wel de beste strategie?

28-jul-14 10:00 - IEXProfs Redactie

Middelen wordt vaak gezien als de beste strategie. Maar niet als het gaat om rendement, aldus AllianceBernstein.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

IEX Fonds 40 blijft maar stijgen

02 sep - IEXProfs Redactie

En weer 1,7% erbij voor de multi-asset fondsenindex, die alweer een hoogste niveau ooit aan weet te tikken.