'QE en LTRO stutten aandelenmarkt'

De vaart is er misschien een beetje uit, maar de aandelenmarkten koersen nog altijd omhoog, ondanks de toenemende problemen in Griekenland. Dat wijst er volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders van BNP Paribas Investment Partners op dat de financiële markten denken dat de wereldgroei de Helleense crisis wel kan absorberen. De dalende spreads op schuldpapier uit Spanje, Italië en Portugal bevestigt dat beeld, hoewel de Portugese spread zorgwekkend hoog blijft.

Met de driejarige LTRO heeft de ECB tijd gekocht en er komt deze maand nog een tweede ronde aan, waarmee de liquiditeitsinjectie naar verwachting oploopt tot 10% van het bbp van de eurozone. En ook de centrale banken in Japan en het VK kondigden een nieuwe ronde van kwantitatieve versoepeling aan. Dat monetaire beleid stut de aandelenrally, maar bij BNP Paribas blijven ze voorzichtig.

Volgens Van Leenders bieden de waarderingen geen overtuigend argument om aandelen te kopen. Bovendien wenden de banken de liquiditeit die de centrale banken verstrekken in veel delen van de wereldeconomie niet aan om meer kredieten toe te kennen. En daarnaast lijft de Griekse crisis – met besmettingsgevaar – dooretteren en nemen ook de geopolitieke spanningen rond Iran toe.  De Grieken gaan (wéér) meer tijd krijgen om aan de voorwaarden voor een nieuw hulppakket van 130 miljard te voldoen. Maar daarmee zijn de fundamentele problemen niet verholpen.

Elders in de wereld
De economie van de VS blijft het beter doen dan die van de eurozone, ziet Van Leenders. Het vertrouwen van de Amerikaanse consument nam wel af, maar dat is geen punt van zorg omdat het om een relatief kleine daling gaat na vijf maanden van sterke stijgingen. De retailverkopen verbeterden na recente zwakte, maar de cijfers wijzen nog niet op een sterke consumptiegroei.  De economie van de eurozone kromp in het laatste kwartaal van 2011 en hoewel de voorlopende indicatoren wellicht hun bodem hebben bereikt, is de kans groot dat de groei ook in het lopende kwartaal negatief zal uitvallen.

In China vertekende het nieuwjaarsfeest de cijfers, waardoor Van Leenders geen duidelijk zicht zegt te hebben hebben op de huidige trend. De inflatie steeg onverwacht, maar dat ons geen reden tot bezorgdheid omdat de stijging gelinkt was aan de voedselprijzen die altijd oplopen rond het Chinese Nieuwjaar. De inflatie in het non-food segment is gedaald. Inflatie zal dus wellicht geen hinderpaal vormen voor verdere monetaire versoepeling in China.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Grote banken investeren in blockchain

25-jan-16 13:25 - IEXProfs Redactie

ABN Amro en twaalf andere grootbanken hebben geïnvesteerd in blockchain-technologie via startup Digital Asset Holdings.

Mijn aanbevelingen voor BNP Paribas

25-nov-15 10:00 - Marcel Tak

BNP komt met zes rendementscertificaten. Of het potentiële rendement genoeg is, moet u zelf bepalen. Ik heb wel tips voor BNP.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Must read: De derde weg

08:45 - IEXProfs Redactie

Convertibles steeds interessanter, ABN Amro positief over opkomend Azië, cocoblues, afgeblazen rentehike, oliegedoe e...