Chinese huizenbubbel bubbelt door

“Moeder der alle bubbels”. Zo noemt Amerikaanse vermogensbeheerder GMO de situatie op de Chinese huizenmarkt in een gisteren verschenen artikel op Bloomberg. En deze ‘opperbubbel’ heeft verstrekkende gevolgen voor iedereen – van Australische mijnbedrijven tot producenten van luxegoederen in Europa, aldus Peter Chiappinell, portfoliostrateeg van GMO. De instorting van de huizenmarkt maakt dat Chiappinelli, ‘zeer bezorgd’ is over de Chinese economie. Immers, zo zegt hij tijdens een conferentie in New York, “alle bubbels spatten uiteindelijk uiteen.”

Volgens Chiappinelli zullen aandelen in ontwikkelaars van Chinees vastgoed, bouwbedrijven en cementproducenten aandelen. Ook bedrijven in de Australische mijnsector, Duitse autoproducent BMW en Britse vervaardiger van luxe tassen Burberrry, staan er volgens GMO niet goed voor. Dit zijn bedrijven die de afgelopen jaren flink profiteerden van de boom op de Chinese huizenmarkt en groeiende middenklasse van het land. Juist daarom zijn deze bedrijven zeer kwetsbaar in geval van een Chinese teruggang, stelt Chiappinelli.

De zorgen over China zijn wijdverspreid, bleek op de conferentie. Ook Lisa Emsbo-Mattingly, directeur van Fidelity Asset Management, sprak op dezelfde conferentie haar zorgen uit en noemde het ‘zeer moeilijk’ om optimistisch te zijn. Volgens haar zal de daling in huizenprijzen effect hebben op banken. Daarnaast heeft de Europese schuldencrisis een negatief, ondermijnend effect op de export van het land. De import- en exportcijfers van het land daalden afgelopen maand voor het eerst in twee jaar. Vorig jaar daalde het bnp van China tot 9,2%, het laagste groeiniveau sinds 2002.

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Pictet lanceert Chinees obligatiefonds

19-mrt-15 15:15 - IEXProfs Redactie

De Chinese onshore obligatiemarkt is een van de grootste en snelst groeiende vastrentende markten.

Meer zorgen om China dan om Grieken

26-feb-15 16:00 - Rob Stallinga

China is een risico, maar opkomende markten lijken het ergste achter de rug te hebben, aldus Maarten-Jan Bakkum van ING IM.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Must read: Niets is zeker

27 mrt - IEXProfs Redactie

Niets is zeker, behalve dat de rente zal stijgen, Zalm krijgt de schuld, Japan blijft zieke man en wat als je nu je a...