Hoe beïnvloedt olieprijs de beurs?

Beste Dr. Hoe,

De olieprijs blijft maar oplopen. Hoe goed of slecht is dat voor de aandelenmarkt?

De dokter antwoordt:
Het meest voor de hand liggende antwoord is dat een hoge olieprijs uiteindelijk de economische groei belemmert. Bedrijven hebben met oplopende grondstofkosten te maken die lang niet altijd kunnen worden doorberekend en de consument is duurder uit – bijvoorbeeld aan de pomp. Beide factoren zouden erop wijzen dat een hoge olieprijs slecht is voor de aandelenmarkt. Maar zoals altijd is de waarheid een stuk genuanceerder.

Niet zelden blijken aandelenbeurzen te stijgen bij oplopende olieprijzen. Dat heeft deels te maken dat aandelen één van de manieren is, zij het niet de meest effectieve, voor beleggers om zich in te dekken tegen inflatie. Dat geldt overigens alleen als de inflatie ook wordt aangejaagd door oplopende grondstof- of olieprijzen, zoals tijdens de jaren '80.

Maar er is ook nog een andere factor. Olieprijzen kunnen stijgen door aanboduitval – bijvoorbeeld tijdens de Libië-crisis vorig jaar – maar ook door economische vraag vanuit opkomende markten. In het eerste geval is er sprake van een negatief Umfeld voor aandelenbeleggers, in het tweede geval van een positief aandelenklimaat.

In de bovenstaande figuur is de stijging van deolieprijs afgezet tegen de S&P Goldman Sachs Commodity Index (SPGSCI)grondstofindex. Die correlatie is hoog, want olie is goed voor een weging van meer dan 70% in die index. In de figuur staat ook de Europese aandelenindex Stoxx Europe die duidelijk achterblijft in het oliegeweld en met name terrein verliest bij de scherpe olieprijsstijging, begin 2011. Dit jaar gaan ze echter vrolijk samen omhoog.

Correlatie soms negatief
Over de afgelopen zes maanden is volgens Goldman Sachs de correlatie tussen de olieprijs en de aandelenbeurs +40% en daarmee ligt de correlatie iets boven het historisch gemiddelde. Maar er zijn, zoals uit onderstaande grafiek blijkt, ook perioden dat de correlatie juist negatief is en aandelen dalen bij oplopende olieprijzen. Dat is in de regel aan het einde van de economische cyclus als aandelen dalen vanwege het afzwakkende groeimomentum terwijl grondstoffen nog doorstijgen vanwege relatief gunstige vraag-aanbodverhouding.


Maar Goldman Sachs maakt daarbij wel een interessante kanttekening, namelijk dat het belang van commodity-gerelateerde aandelen in die index de afgelopen jaren is toegenomen. Daardoor neemt de correlatie vanzelfsprekend toe. De weging van olie en basismaterialen zijn goed voor 16% van de index, en dan zijn andere sectoren met een groot grondstoffenbelang zoals chemie nog niet meegerekend.

Binnen aandelenland zorgt een scherp oplopende olieprijs (of bredere grondstoffenrally) vanzelf voor scheiding. Sommige sectoren profiteren van hogere commodityprijzen (alternatieve energie, mijnbouw), anderen lijden juist door de oplopende kosten aan de inkoopkant van het bedrijf. Goldman Sachs heeft de correlatie van de verschillende sectoren vanaf 1990 in kaart gebracht.  In de onderstaande tabellen eerst de correlatie met grondstofprijzen in het algemeen, daarna met de prijs van een vat Brent.

Kansen maar geen free lunch
Biedt dat beleggers kansen om extra rendement te genereren? Ja en nee. Sinds de grondstofprijzen vanaf oktober 2011 weer verder begon op te lopen, stegen de aandelen in de vijf hoogst correlerende sectoren met 21%, in de vijf minst correlerende sectoren met 9%. Maar, ook de grondstofprijzen blijven moeilijk te voorspellen. En, zoals hierboven al opgemerkt: aan het eind van de economische cyclus draait de correlatie tussen aandelen en grondstoffen van positief naar negatief.

  • Grafieken met dank aan Goldman Sachs


Dr. Hoe is het pseudoniem van de experts uit het columnistengilde en de redactie van IEXProfs. Stuur hier uw vraag of reactie aan Dr. Hoe.

Lees ook

US REITs vormen de kopgroep

26-mrt-15 09:45 - IEXProfs Redactie

Over de afgelopen twaalf maanden bezien zijn US REITs veruit de best presterende beleggingscategorie.

Ontkoppeling dollar en commodities

25-mrt-15 09:45 - IEXProfs Redactie

Het is een simplificatie om aan de hand van de dollartrend te voorspellen welke kant de grondstofmarkten op bewegen.

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dr.Hoe Meer

Hoe vaak moet u herwegen?

okt '13 - Dr. Hoe

Het is nodig om regelmatig uw portefeuille te herbalanceren. Maar hoe vaak is het beste? Dr Hoe geeft antwoord.

Nieuws Meer

Must read: Niets is zeker

27 mrt - IEXProfs Redactie

Niets is zeker, behalve dat de rente zal stijgen, Zalm krijgt de schuld, Japan blijft zieke man en wat als je nu je a...