Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit. 27 februari 2025 08:00 • Door IEXProfs Redactie Private beleggingen, of het nu gaat om private equity of private debt, zijn sterk in opkomst. Ze zijn populair omdat ze ten eerste diversificatie beloven ten opzichte van beursgenoteerde aandelen en obligaties en ten tweede vanwege het potentieel van hogere rendementen. Zoals bij alle alternatieve beleggingen is het de vraag of die belofte realistisch is. Joachim Klement wijst in zijn blog Private equity: Resilient, but not immune op een studie van Michelle Xuan Mi en Rumi Masih die precies dit thema behandelt. Positief Het goede nieuws van de studie is dat de rendementen van private equity en private debt op de lange termijn economische en financiële schokken goed doorstaan. Maar immuun zijn ze zeker niet. Het is een kwestie van volhouden. Als je maar lang genoeg wacht, zullen de rendementen zich herstellen en is er weinig kans op langdurige waardevermindering. De reactie op een financiële schok verschilt. Bij private equity neemt het effect geleidelijk toe in de eerste vier kwartalen na de schok. Dat is anders dan bij private debt, waar de schok het grootst is gelijk aan het begin. Dat heeft veel te maken met de aard van het beestje. Bij private equity wordt bijna altijd gebruikgemaakt van een deel schulden om het rendement te verhogen (hefboomeffect). In het geval van een financiële crisis hebben obligatiemarkten de neiging gelijk te bevriezen, wat grote problemen op kan leveren voor investeringsmaatschappijen om aflopende schulden te herfinancieren of nieuwe activa te kopen met geleend geld. Bij private debt komt de schok daardoor sneller dan bij private equity. Vijf jaar Het goede nieuws is dat de schok in beide gevallen na verloop van tijd verdwijnt. Daar is wel zitvlees voor nodig. De schok verdwijnt pas volledig na ongeveer 20 kwartalen, ofwel vijf jaar. Vandaar ook dat private equity en private debt pas nu de schok van de coronapandemie volledig hebben verwerkt en weer zijn overgegaan tot de orde van de dag. Daarbij is de correlatie met andere beleggingscategorieën groter dan veel beleggers denken. Als hedge tegen schokken op de aandelen- en obligatiemarkt zijn ze zeker niet perfect. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.