Private credit: hoog rendement, slecht toezicht De markt voor private credit groeit als kool en de rendementen zijn geweldig. Waar het aan ontbreekt, zijn transparantie en een degelijk toezicht. 8 oktober 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Private equity is de grootste asset class binnen de categorie "alternatives", maar private credit of private debt blijft niet ver achter. De marktomvang werd in 2023 geschat op 1,5 biljoen dollar. Dit jaar kan het volgens BlackRock verder oplopen naar 2 biljoen dollar en als het een beetje meezit, wordt in 2028 de grens van 3,5 biljoen dollar doorbroken. Dat is gigantisch als je bedenkt dat dit een markt was die 15 jaar geleden - vóór de fase met negatieve rentes amper bestond. Volgens een artikel in MarketWatch zitten daar positieve en negatieve kanten aan. Meer rendement, hoger risico Het goede is dat bedrijven makkelijker geld kunnen lenen buiten de beurs om. Voor beleggers is het ook leuk, want deze leningen leveren meer op dan wat er op de reguliere obligatiemarkt verdiend kan worden. Volgens een studie van JP Morgan Asset Management was het rendement over de periode 2014-2023 gemiddeld 8,8% per jaar. Het nadeel is dat de risico's groter zijn en het toezicht beperkt. Minder toezicht Vooral dat laatste is een zorg, omdat het een beleggingsklasse is waar veel pensioen- en verzekeringsgeld in omgaat. Om een voorbeeld te geven het grootste Amerikaanse pensioenfonds Calpers gaf bij de laatste halfjaarcijfers aan dat het 14,3 miljard dollar belegd heeft in private credit. Dat is bijna 3% van de totale portefeuille. Dat is vermogen waar eigenlijk voorzichtig mee moet worden omgesprongen. Geen wonder dat Fed-voorzitter Jerome Powell in een interview eerder dit jaar zei dat het “vragen oproept over de financiële stabiliteit”. Het IMF waarschuwde in zijn Global Financial Stability Report 2024 dat het een sector is die extra systeemrisico's met zich meebrengt. Bedrijfsleningen Een van de grootste risico’s is dat het in de regel om bedrijfsleningen gaat die buiten het verzekeringssysteem van banken en overheden vallen. Er is ook nauwelijks toezicht van bijvoorbeeld de Amerikaanse SEC. De waarborgen komen vooral van accountants en advocaten. Je kunt je echter afvragen of die onafhankelijk genoeg zijn. MarketWatch wijst erop dat er tot nu toe geen ongelukken zijn gebeurd. Maar wat niet is, kan nog komen. De sector zal moeten werken aan betere controlemechanismes. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16 jun Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.
Assetallocatie 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.
Assetallocatie 05 jun De wraak van de thuisspelers Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.
Assetallocatie 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.
Assetallocatie 02 jun Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.
Assetallocatie 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.