Private credit: hoog rendement, slecht toezicht De markt voor private credit groeit als kool en de rendementen zijn geweldig. Waar het aan ontbreekt, zijn transparantie en een degelijk toezicht. 8 oktober 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Private equity is de grootste asset class binnen de categorie "alternatives", maar private credit of private debt blijft niet ver achter. De marktomvang werd in 2023 geschat op 1,5 biljoen dollar. Dit jaar kan het volgens BlackRock verder oplopen naar 2 biljoen dollar en als het een beetje meezit, wordt in 2028 de grens van 3,5 biljoen dollar doorbroken. Dat is gigantisch als je bedenkt dat dit een markt was die 15 jaar geleden - vóór de fase met negatieve rentes amper bestond. Volgens een artikel in MarketWatch zitten daar positieve en negatieve kanten aan. Meer rendement, hoger risico Het goede is dat bedrijven makkelijker geld kunnen lenen buiten de beurs om. Voor beleggers is het ook leuk, want deze leningen leveren meer op dan wat er op de reguliere obligatiemarkt verdiend kan worden. Volgens een studie van JP Morgan Asset Management was het rendement over de periode 2014-2023 gemiddeld 8,8% per jaar. Het nadeel is dat de risico's groter zijn en het toezicht beperkt. Minder toezicht Vooral dat laatste is een zorg, omdat het een beleggingsklasse is waar veel pensioen- en verzekeringsgeld in omgaat. Om een voorbeeld te geven het grootste Amerikaanse pensioenfonds Calpers gaf bij de laatste halfjaarcijfers aan dat het 14,3 miljard dollar belegd heeft in private credit. Dat is bijna 3% van de totale portefeuille. Dat is vermogen waar eigenlijk voorzichtig mee moet worden omgesprongen. Geen wonder dat Fed-voorzitter Jerome Powell in een interview eerder dit jaar zei dat het “vragen oproept over de financiële stabiliteit”. Het IMF waarschuwde in zijn Global Financial Stability Report 2024 dat het een sector is die extra systeemrisico's met zich meebrengt. Bedrijfsleningen Een van de grootste risico’s is dat het in de regel om bedrijfsleningen gaat die buiten het verzekeringssysteem van banken en overheden vallen. Er is ook nauwelijks toezicht van bijvoorbeeld de Amerikaanse SEC. De waarborgen komen vooral van accountants en advocaten. Je kunt je echter afvragen of die onafhankelijk genoeg zijn. MarketWatch wijst erop dat er tot nu toe geen ongelukken zijn gebeurd. Maar wat niet is, kan nog komen. De sector zal moeten werken aan betere controlemechanismes. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management apr '24 "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen apr '24 “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.