Zwakke arbeidsmarkt dwingt Fed tot renteverlaging De Amerikaanse arbeidsmarkt wordt langzaam maar zeker steeds zwakker. Hoogste tijd voor een renteverlaging, schrijft Sonu Varghese in een blog namens de Carson Group. 10 september 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Het laatste arbeidsmarktrapport van het Bureau of Labor Statistics schetst een vrij pessimistisch beeld over de Amerikaanse economie. Het meest in het oog springend was volgens Sonu Varghese van de Carson Group het tegenvallende aantal nieuwe banen. In augustus waren dat er 142.000. Dat was minder dan verwacht. Het voortschrijdend gemiddelde over 3 maanden komt daarmee uit op 116.000, terwijl dat in maart nog 199.000 was. De dalende trend - die al in 2022 begon - zet zich daarmee door. Werkloosheid Bij de werkloosheid is een vergelijkbare trend zichtbaar. Tussen januari 2022 en april 2024 lag de werkloosheid continue onder de 4%. Nu ligt de werkloosheid al 4 maanden boven die grens. Varghese vindt dat zorgwekkend omdat als de werkloosheid meerdere maanden op rij oploopt dat vaak een voorbode is van een recessie. Meer arbeidsaanbod Daar staat het positieve element tegenover dat er sinds het dieptepunt van de coronacrisis steeds meer mensen terugkeren naar de arbeidsmarkt. Aangezien die niet allemaal direct aan de slag komen, zorgt dat voor een licht vertekend beeld van de werkloosheid. Conclusie Varghese concludeert dat de arbeidsmarkt verschillende signalen uitzendt. Sommige zijn positief, maar de meeste negatief. Negatief zijn de stijgende werkloosheid, het groeiende aantal mensen dat niet direct aan de slag komt en de zogenoemde hiring rate die momenteel extreem laag is met 3,4%. Deze ratio staat voor het aantal nieuw aangenomen mensen gedeeld door de totale werkgelegenheid. De laatste keer dat deze ratio zo laag was, was in 2014. Daar staat aan de positieve kant tegenover dat er weinig mensen ontslagen worden. Er zijn ook geen signalen die duiden op een faillissementsgolf. De kans op ontslag is met andere woorden klein, maar dat geldt ook voor de kans op een nieuwe baan. Per saldo vindt Varghese dit reden genoeg voor de Fed om de rente stapsgewijs te verlagen, om te beginnen deze maand. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 01 okt Beleggers wacht een hobbelig Q4 Verdere monetaire en overheidssteun zal economische tegenwind in de economie kunnen opvangen. Amerikaanse midcaps en staatsobligaties van opkomende markten bieden mooie kansen. Maar pas op, het laatste kwartaal van 2024 belooft volgens Henk-Jan Rikkerink van Fidelity International ook volatiel te worden.
Assetallocatie 26 sep Met normalisering yield curve is recessiegevaar geenszins geweken Nu de rentecurve niet langer omgekeerd is, is een naderende recessie van de baan, zou je zeggen. Econoom Christopher Jeffery van vermogensbeheerder LGIM staat er anders in. Volgens hem maakt de recente normalisering van de rentecurve de recessiekans eerder groter.
Assetallocatie 26 sep "Andere aandelen nemen het over" Simon Webber, hoofd wereldwijde aandelen bij Schroders, analyseert de wereldwijde aandelenmarkt. Hij stelt een vijftal zaken vast.
Assetallocatie 24 sep Rentebesluiten zeggen weinig over toekomstig rendement Zijn renteverlagingen goed of slecht voor aandelen en obligaties? De geschiedenis is daar onduidelijk over. Financieel blogger Ben Carlson heeft geen patroon gevonden.
Assetallocatie 24 sep Volop potentieel voor herstel obligaties De vooruitzichten voor obligatiebeleggers zijn volgens senior beleggingsstrateeg Erik Schmahl van Rabobank best goed. "De kans op een positief rendement is groot, zeker nu centrale banken de rente aan het verlagen zijn. Lees zijn analyse.
Assetallocatie 23 sep Populistisch beleid schaadt beleggers Volgens Stefan Hofrichter van AllianzGI zijn de Amerikaanse verkiezingen ditmaal belangrijker dan eerder. In de aanloop er naartoe kiest AllianzGI voor een licht optimistische beleggingsaanpak. Onder meer tech, Japanse aandelen maar ook goud bieden interessante kansen.