Japanse bullmarkt klaar voor herstart Het negatieve rendement op Japanse aandelen van de laatste weken was volgens vermogensbeheerder Verdad slechts een adempauze voor de bullmarkt. De verbeterde ondernemingscultuur zal de beurs opnieuw vleugels geven. 2 september 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie De Japanse beurs heeft de afgelopen weken een flinke veer gelaten. De Tokyo Stock Price Index (Topix) heeft sinds het hoogtepunt half-juli bijna 7,5% verloren. Tussentijds was het zelfs nog veel meer vanwege de zorgen over het staken van de yen-carry-trade. Volgens sommige analisten was het tijd voor een correctie omdat de aandelenkoersen wel erg veel waren gestegen. Sinds 1 januari 2023 gaat het ondanks de zwakke laatste weken om een winst van 43%. Dan Rasmussen, oprichter en fondsmanager bij Verdad, ziet dat anders. In een artikel samen met Lionel Smoler Schatz en Yuto Kita, beschrijft hij een zonnig scenario voor Japanse aandelen, dat volledig is gebaseerd op een betere bestuurscultuur en meer aandacht voor aandeelhouderswaarde. Naming and shaming Iedereen die de Japanse beurs volgt, weet dat corporate governance lange tijd niet de hoogste prioriteit had. Dat is echter veranderd met een verordening van de Tokyo Stock Exchange uit maart 2023 die bedrijven verplicht actie te ondernemen als ze een beurswaarde hebben die onder de boekwaarde ligt. Dat gold op dat moment voor zeker 50% van de hoofdfondsen. Deze “naming and shaming” van bedrijven met slechte beursprestaties heeft geholpen. Sinds de aankondiging heeft meer dan de helft van de beursgenoteerde bedrijven in Tokyo hervormingen aangekondigd en nog eens bijna 10% werkt aan een plan. De belangrijkste onderdelen van die plannen zijn: Dividend verhogen en een efficiënter gebruik van kapitaal Inkoop eigen aandelen Minder kruisverbanden, waarbij bedrijven aandelenbelangen in elkaar hebben Beloning Bedrijven die zich actief opstelden, werden daarvoor beloond in de vorm van hogere koersen. Dat zou erop kunnen duiden dat een groot deel van de positieve effecten al in de koersen verwerkt zit. Maar juist dat is waar het optimisme van Verdad in het spel komt. De vermogensbeheerder ziet nog veel potentieel naar boven zodra meer bedrijven komen met corporate-governance-plannen en ze ook ten uitvoer brengen. Verdad verwacht dat dit de koersen aan zal jagen. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 16:30 Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.