De islamitische Sukuk is sterk in opmars Islamitische obligaties of Sukuks beleven gouden tijden. De laatste vijf jaar was er een groei van 75% voor deze effecten die geen rente uitkeren maar wel een deel van de winst. 26 augustus 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Islamitische obligaties die voldoen aan de Shariah-wetgeving zijn aan een sterke opmars bezig. Dat blijkt uit een rapport van bfinance. De zogenoemde Sukuk-markt is volgens de beleggingsadviseur in 5 jaar met 75% gegroeid van 490 miljard dollar in 1999 naar 870 miljard dollar in 2023, met als belangrijkste emitterende landen Maleisië en Saoedi-Arabië. Sukuks zijn ontstaan omdat het vragen van rente voor een geldlening verboden is volgens het islamitische geloof. Het alternatief is dat er in plaats van rente gedeeld kan worden in de winst. Feitelijk zijn Sukuks dus een soort mix van obligaties en aandelen. Twee basisvormen Bfinance onderscheidt twee verschillende basisvormen. Bij de eerste krijgt de houder van een Sukuk een stukje van het juridische én economische eigendom. Bij de tweede en meer populaire vorm wordt er alleen gedeeld in het economisch eigendom. De landen waar de meeste Sukuks worden uitgegeven zijn Saoedi-Arabië en Maleisië. Samen hebben zij een marktaandeel van 70%. In Saoedi-Arabië worden de Sukuks onder andere gebruikt voor de financiering van het economische investeringsprogramma Vision 2030, met als bekendste project Neom, een compleet nieuwe (duurzame) stad in het noordwesten. Andere landen waar de financieringsvorm snel aan populariteit wint zijn Turkije, Indonesië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Koeweit, Nigeria, Pakistan en Egypte. De VAE zijn daarbij leidend in duurzame Sukuks. Meer vraag dan aanbod Aan vraag is in ieder geval geen gebrek, schrijft bfinance. Nieuwe Sukuks worden probleemloos opgenomen door de markt, wat ze relatief veilig maakt, want als beleggers ervan af willen dan kan dat meestal zonder probleem. Het rendement valt niet tegen. De laatste 10 jaar lag het gemiddelde ongeveer bij 3,3%, waarmee de klassieke westerse investment grade obligaties – die in 2022 veel last hadden van de oplopende rente - makkelijk werden verslagen. Als grote concurrent worden de emerging market bonds gezien. Die kwamen uit op een vergelijkbaar rendement, maar met veel meer volatiliteit. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.
ESG nov '23 Biodiversiteitsverlies, het megarisico dat slechts enkelen zien Het verlies van biodiversiteit is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) een groot risico voor de financiële stabiliteit. Cardano heeft een methode ontwikkeld om dit verlies te meten en zo de beleggingsrisico’s in kaart te brengen. IEXProfs sprak met Dennis van der Putten, Chief Sustainability Officer bij Cardano.