Obligaties stijgen weer als aandelen dalen Kwaliteitsobligaties verloren in 2021 hun rol als veilige haven. Zij daalden even hard mee met aandelen. Jason Kephart van Morningstar US heeft goede hoop dat obligaties de functie van veilige haven terugkrijgen zodra de inflatie weer onder controle is. Dan kan ook de klassieke 60/40-portefeuille weer in ere worden hersteld. 19 augustus 2024 08:00 • Door IEXProfs Redactie Augustus was voor de meeste beleggers tot nu toe geen al te beste maand. nou ja, voor veel aandelenbeleggers dan, want voor het eerst sinds lange tijd deden kwaliteitsobligaties wat er van ze verwacht mag worden. Ze stegen in waarde op het moment dat aandelen het slecht deden.Het is volgens Jason Kephart van Morningstar een voorzichtig teken dat de klassieke portefeuille, bestaande uit 60% aandelen en 40% obligaties, weer naar behoren functioneert. Sinds 2021 was dat zelden het geval. Als aandelen daalden, deden obligaties dat ook. Hun beschermende en diversifiërende functie was daardoor weg. In de eerste vijf dagen van augustus was dat dus anders. De Morningstar US Core Bond Index steeg bijvoorbeeld met 1,5% door de vlucht naar veiligheid en de hoop dat de Amerikaanse Federal Reserve dit jaar de rente zal verlagen. Volgens CME FedWatch was de kans op een renteverlaging met 50 basispunten in september opgelopen tot meer dan 50%, tegen slechts 3% een maand eerder. Dalende rente De rente daalde in lijn met de marktverwachtingen. Zo daalde de rente op een Amerikaanse 10-jarige treasury van 3,99% naar 3,78%. Zoals bekend stijgen de obligatiekoersen als de rente daalt.De grote vraag is natuurlijk of het geen eenmalige comeback is van obligaties als diversificator. Tussen 2000 en 2020 hadden kwaliteitsobligaties een duidelijke functie als stabilsator van de portefeuille. Er was gemiddeld een positief rendement in vrijwel alle maanden waarin aandelen daalden. Maar sinds 2021 is de negatieve correlatie doorbroken. De normaalgesproken veilige havens deden het zelfs nog slechter dan high yield obligaties. Inflatie doorslaggevend Kephart heeft goede hoop dat de beschermende rol van obligaties terug is van weggeweest. Cruciaal is volgens hem de verdere inflatie-ontwikkeling. Als inflatie langzaam maar zeker in rustiger vaarwater komt dan zijn renteverlagingen waarschijnlijker en kunnen obligaties outperformen op het moment dat aandelen dalen door bijvoorbeeld zorgen over de economie en de winstontwikkeling. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.