Hedgefondsen laten China links liggen Hedgefondsen hebben volgens Goldman Sachs hun exposure naar China teruggebracht tot het laagste niveau in 5 jaar. Net als bij andere institutionele beleggers is het vertrouwen weg. 2 augustus 2024 08:50 • Door IEXProfs Redactie Hedgefondsen hebben hun interesse voor China compleet verloren. Dat blijkt uit een memo van Goldman Sachs aan zijn klanten waar Reuters verslag van doet. Volgens de Amerikaanse zakenbank hebben de hedgefondsen hun blootstelling aan Chinese aandelen teruggebracht tot het laagste niveau in vijf jaar. De beleggingen in Japan zijn daarentegen opgevoerd. Het is een nieuw teken van hoe weinig vertrouwen internationale beleggers hebben in de Chinese markt. Eenzelfde beeld is namelijk herkenbaar bij andere institutionele beleggers, beleggingsfondsen en ETF’s. Netto-uitstroom Er is sprake van een uitstroom van kapitaal omdat beleggers zich al geruime tijd zorgen maken over inperkingen van de vrije markt, een kwakkelende economie, een vastgoedcrisis en geopolitieke conflicten. Overheidsmaatregelen om de economie aan te zwengelen, hebben tot nog toe weinig opgeleverd. Op de beurs is dat goed te zien. De MSCI China-index heeft in drie jaar tijd 44% van zijn waarde verloren, terwijl de Japanse Nikkei-index er over dezelfde periode ongeveer 38% bij kreeg. Tweede economie Dat China nog altijd de tweede economie van de wereld is achter de VS maakt beleggers blijkbaar niet uit. Ze willen eerst hervormingen zien en meer economische groei. Het tweede kwartaal zag er op het eerste gezicht niet zo slecht uit met een groei op jaarbasis van 4,7%. Maar voor Chinese begrippen is dat te weinig. Andere landen in de regio zoals Indonesië, Vietnam, Maleisië en de Filipijnen groeien sneller en hebben ook betere vooruitzichten vanwege een jonge bevolking en het in opkomst zijnde "reshoring", waarbij westerse bedrijven hun productie verplaatsen vanuit China naar andere landen (met goedkope lonen). De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.