Helaas, er is geen vertrouwen in ESG-fondsen De meeste beleggers willen dolgraag duurzaam beleggen, maar het ontbreekt ze aan vertrouwen in ESG-fondsen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau IQ-EQ. 29 maart 2023 08:00 • Door IEXProfs Redactie Mensen willen wel duurzaam en sociaal beleggen, maar ze hebben geen vertrouwen in ESG-fondsen. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau IQ-EQ. Uit de enquete blijkt dat bijna twee derde van de beleggers bang is voor "greenwashing". Dat is bijvoorbeeld als een beleggingsfonds beweert groen te zijn geworden, maar in werkelijkheid weinig heeft veranderd aan het portefeuillemanagement. SFDR De EU probeert het imago van ESG-fondsen al twee jaar te verbeteren met de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), maar tot nu toe zonder succes. Wat volgens veel respondenten ontbreekt, zijn universele ESG-criteria, die overal gelijk zijn, of er nou in de VS, EU of india wordt belegd. Volgens IQ-EQ hebben veel beleggers hun gedrag daarom aangepast van “tell me” naar “show me”. Ze willen met andere woorden echte bewijzen zien waaruit blijkt hoe serieus een fonds omgaat met het thema duurzaamheid. Een mooie brochure alleen is niet meer genoeg. Een ESG-titel ook niet. Geen woorden, maar daden. Dubbele opgave Voor fondsbeheerders maakt dat de situatie er niet eenvoudiger op. Eerst moeten ze door allerlei regulatieve hoepels springen om een ESG-keurmerk te krijgen, vervolgens moeten ze de klant ervan overtuigen dat dat keurmerk geen wassen neus is en dat hun product wel degelijk een bijdrage levert aan een betere wereld. De regulatieve ESG-hordes zijn volgens IQ-EQ het grootst in emerging markets en bij smallcaps, omdat het daar vaak ontbreekt aan de data die noodzakelijk zijn voor een ESG-oordeel. “Hoewel de SFDR-regulering een noodzakelijke stap is voor uitvoering van de Europese Green Deal, moet er bij de uitvoering worden gezorgd dat deze niet zo restrictief is dat goedwillende beleggers hun duurzaamheidsreis staken. Op die manier wordt kapitaalstroom naar de juiste investeringen afgeremd in plaats van gestimuleerd.” De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 16 apr Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.
Opinie 22 okt Financiële sector is het probleem én de oplossing voor de natuur Volgens Hadewych Kuiper van Triodos IM kan de klimaatcrisis alleen worden gekeerd als we de natuur weten te herstellen. Daarvoor is de financiële sector dringend nodig. Winstgevende duurzame projecten liggen voor het oprapen.