AFM: Duurzaamheidseffect SFDR valt tegen Zo'n 57% van de Nederlandse beleggingsfondsen heeft geen duurzame kenmerken. Bij de fondsen die wel claimen duurzaam te zijn, kunnen grote vraagteken worden gezet, zo meldt de AFM. 14 september 2021 11:00 • Door Rob Stallinga Daarnaast is de informatieverschaffing over de duurzaamheidsrisico’s en -kenmerken van veel fondsen nog vaak te algemeen, waardoor beleggers te weinig weten over de producten waarin ze beleggen. Dat zijn de belangrijkste conclusies die de AFM trekt in een verkennend onderzoek naar de toepassing van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Deze Europese verordening is sinds afgelopen maart 2021 van kracht en heeft als doel om de informatievoorziening aan eindbeleggers over de duurzaamheidseffecten van een beleggingsproduct te verbeteren. Zo moeten fondsbeheerders toelichten hoe zij omgaan met duurzaamheidsrisico’s in hun beleggingsbeleid en inzicht geven in de waarschijnlijke effecten op het rendement. De AFM heeft de toepassing van deze nieuwe regels bij 100 beheerders van 1250 Nederlandse fondsen onderzocht. Hoezo duurzaam? “Er is gekeken naar de naleving van artikelen 6, 8, en 9, die zich richten op de precontractuele informatieverschaffing in het prospectus.” De resultaten zijn niet bijster positief. Hoewel de Nederlandse beleggingsindustrie zichzelf als een koploper beschouwt in duurzaam beleggen heeft 57% van de onderzochte 1250 fondsen geen duurzame kenmerken. Door SFDR is dit expliciet gemaakt. Uit het verkennend onderzoek blijkt verder dat 35% van de fondsen door fondsbeheerders wordt gekwalificeerd als een fonds met duurzame (ecologische of sociale) kenmerken en 8% geeft aan duurzame beleggingen als doel te hebben. Weinig diepgang De AFM plaatst hier echter vraagtekens bij. Bij 46 van deze laatste groep fondsen is gekeken of dit predicaat op basis van de verschafte informatie passend lijkt. Voor slechts een deel is dit het geval. De onderzochte duurzame fondsen hebben informatie over duurzaamheidsrisico’s opgenomen in het prospectus, maar deze blijkt volgens de AFM in veel gevallen te algemeen en mist diepgang. “Een concrete beschrijving van de duurzame doelstelling ontbreekt bijvoorbeeld of er is geen concrete beschrijving van de ecologische of sociale kenmerken die het fonds wil promoten.” Meer wetgeving volgt De AFM blijft hoopvol gestemd over de toekomst. “SFDR is nieuw en technische standaarden (RTS) moeten nog definitief worden vastgesteld.” De toezichthouder weet ook dat nieuwe wetgeving op komst is, dat eindelijk definieert (taxonomie) wat onder duurzaam beleggen moet worden verstaan. De AFM verwacht dat dit, samen met de leerpunten uit het rapport, zal leiden tot specifieke informatie voor beleggers. Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 05 dec Institutionele beleggers hebben voor 2025 duidelijke voorkeuren Ondanks dalende inflatie, lagere rentetarieven en afnemende recessievrees hebben institutionele beleggers over 2025 hun zorgen, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Natixis IM onder 500 institutionele beleggers wereldwijd. Zij zetten met name sterk in op private beleggingen en aandelen uit de opkomende markten.
Assetallocatie 04 dec Doet u mij maar Amerikaanse aandelen en Europese obligaties Roelof Salomons, de nieuwe hoofd beleggingsstrategie van BlackRock Nederland, heeft in zijn outlook voor 2025 duidelijke voorkeuren. De beste kansen voor aandelen liggen in de VS. Voor obligaties ziet hij het meest in Europese bedrijfsobligaties, kredietwaardig en minder kredietwaardig.
Assetallocatie 03 dec De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.
Assetallocatie 28 nov In een wereld vol anomalieën is Amundi optimistisch Amundi is in zijn outlook 2025 positief over aandelen, obligaties en de wereldeconomie. Vooral Azië biedt kansen. Het risico zit hem in een aantal anomalieën dat de markten op hol kan brengen
Assetallocatie 26 nov Tegenvallende winsten vergroten zorgen Nu bijna alle bedrijfscijfers over het derde kwartaal zijn gepubliceerd is het volgens CIO Saira Malik van Nuveen duidelijk dat de verwachte outperformance is uitgebleven. "Dat roept kopzorgen op bij beleggers over mogelijk te hoge aandelenkoersen en bijkomende correcties."
Assetallocatie 25 nov “Ook in 2025 verwachten we het meeste van Amerikaanse aandelen” Olivier de Berranger, CEO en co-CIO van de Franse vermogensbeheerder LFDE, geeft zijn kijk op 2025. Heel kort: Amerikaanse aandelen, vooral de kleine, hebben meer opwaartse kracht dan Europese aandelen. Wat obligaties betreft, gaat de voorkeur uit naar kredietwaardige bedrijfsobligaties.