Een eenvoudig beleggingsfonds rendeert het beste Beleggingsfondsen met ingewikkelde strategieën lijken slechter te presteren dan beleggingsfondsen met eenvoudigere strategieën. 20 juni 2017 09:45 • Door IEXProfs Redactie Tot die conclusie komt John Rekenthaler, columnist voor Morningstar. Hij baseert zijn conclusie op een onderzoek van een drietal wetenschappers aan de Universiteit van Ontario. Deze hebben de gegevens van Amerikaanse beleggingsfondsen over een periode van zeventien jaar geanalyseerd. Daaruit blijkt dat het gebruik van leningen (leverage), het hebben van een long-short-strategie of het gebruik van opties uiteindelijk nadelig werkt. Dat wordt voor een deel veroorzaakt door het feit dat dit soort fondsen gemiddeld duurder zijn dan reguliere beleggingsfondsen. Uit de studie blijkt dat de kosten van fondsen die gebruik kunnen maken van complexe strategieën, maar dit niet doen, een expense ratio hebben die gemiddeld zeven basispunten hoger ligt dan die van normale fondsen. Niet alleen de kosten die verschil maken Als er wel gebruik van wordt gemaakt is het verschil negentien basispunten. Maar het zijn niet alleen de kosten die voor het verschil zorgen. De fondsen met de complexe strategieën leveren ook minder op. Als er leverage wordt gebruikt is het rendement gemiddeld 36 basispunten lager. Met het gebruik van een long-short strategie en het gebruik van opties loopt het verlies op tot ergens tussen 67 en 80 basispunten. Rekenthaler vraagt zich af of dit negatieve rendement wel echt alleen verklaard wordt door het gebruik van de meer complexe beleggingsstrategieën. Daarom zegt hij dat het erop lijkt dat dit soort fondsen slechter presteren, niet dat het ook zo is. Minder inefficiënties in de markt Rekenthaler wijst ook nog op het feit dat hedgefondsen in de jaren negentig en het begin van deze eeuw beter presteerden dan beleggingsfondsen met vergelijkbare strategieën. Dat werd volgens hem veroorzaakt doordat de markt indertijd nog overzichtelijk was. Hedgefondsen konden gebruik maken van inefficiënties in de markt. Omdat het aantal hedgefondsen sindsdien enorm is gegroeid is het nauwelijks meer mogelijk om daarvan te profiteren. Ze presteren dan ook niet langer beter dan vergelijkbare beleggingsfondsen en daardoor ook slechter dan de normale beleggingsfondsen. Hoe simpeler hoe beter, is de conclusie van Rekenthaler. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 03 sep Welke markt krijgt gelijk? De verschillende markten prijzen verschillende scenario’s in, schrijft Ralph Wessels. Welke krijgt gelijk? De hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO houdt vast aan het scenario van een herstellende wereldeconomie en is daardoor licht positief over aandelen én obligaties.
Assetallocatie 27 aug 15 manieren om uw geld te verliezen Financieel blogger Ben Carlson heeft 15 tips voor het ontwijken van de grootste beleggersvalkuilen.
Assetallocatie 26 aug Lagere rente en lagere waardering pleiten voor smallcaps Aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven blijven al enige tijd achter bij de wereldindex, maar de vooruitzichten zijn volgens senior beleggingsstrateeg Peter Vonk van Rabobank aan het verbeteren. Lagere rentes en de waardering bieden een goede kans op een inhaalslag. "In onze actief beheerde portefeuilles hebben we een relatief grote positie in dit soort bedrijven."
Opinie 22 aug Nederlandse institutionele beleggers zien het anders Uit een wereldwijde steekproef van State Street SPDR ETF's onder wereldwijde institutionele beleggers blijkt de Nederlandse inbreng flink afwijkend.
Assetallocatie 21 aug De Indiase markt is echt anders India is op weg om in 2030 de derde grootste economie van de wereld te worden. Maar naast die enorme groei ziet LGIM nog vijf andere kenmerken die het land positief onderscheiden van de meeste andere opkomende landen.
Assetallocatie 20 aug Institutionele beleggers kopen meer vastgoed, hedgefondsen en private debt Actief beheerde aandelenfondsen beleefden een tegenvallend eerste halfjaar. Toch zetten institutionele beleggers volgens bfinance hun zoektocht onverminderd voort naar actieve managers die zorgen voor meer defensieve diversificatie in hun portefeuilles.