Water is overal, dus waarom erin beleggen?
Aanand Venkatramanan: "Water bedekt 70% van de planeet, en dus is het gemakkelijk om het als vanzelfsprekend te beschouwen. Maar water dat zuiver genoeg is om te drinken, of om mee te koken of te wassen, is ongelooflijk zeldzaam. Slechts 3% van het water in de wereld is zoet water, en tweederde daarvan is weggestopt in bevroren gletsjers of op een andere manier niet toegankelijk.
Nu de wereldbevolking naar verwachting zal stijgen van de huidige 7,9 miljard tot 9,7 miljard in 2050, is het nog nooit zo belangrijk geweest om optimaal gebruik te maken van deze onbetaalbare hulpbron.
Klimaatverandering vergroot het probleem De klimaatverandering voegt een nieuwe dimensie toe aan de watercrisis. In 2021 bedroeg de economische impact van stormen, overstromingen en droogte in Australië, Canada, China, de Filippijnen, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de VS, 224,2 miljard dollar. Dat is twee keer zoveel als het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar.
De prognoses voor de totale financiering die nodig is voor waterinfrastructuur, variëren van 6.700 miljard dollar in 2030 tot 22.600 miljard dollar in 2050."
Hoe kan technologie helpen om de watercrisis aan te pakken?
"De structurele druk op de wereldwijde watervoorziening wordt nog verhoogd door lekkage, namelijk van de leidingen die onze huizen verbinden met waterzuiveringsinstallaties. Het Verenigd Koninkrijk alleen heeft 346.455 kilometer aan waterleidingen, en het systeem verliest elke dag genoeg water om 1.245 Olympische zwembaden te vullen.
Het opsporen van lekken in zo'n groot systeem is niet eenvoudig, maar een reeks technologieën zou hierbij kunnen helpen. Waterloggers kunnen op bestaande watermeters worden geplaatst, zodat nutsbedrijven kunnen zien hoeveel water er doorstroomt en lekken kunnen opsporen. Watersensoren kunnen overal worden geïnstalleerd om de aanwezigheid van water te controleren. In een woonomgeving kunnen Wi-Fi-sensoren meldingen sturen naar de smartphone van de huiseigenaar om hem te waarschuwen voor een lek.
Slimme meters bieden nutsbedrijven en consumenten toegang tot gedetailleerde informatie over het waterverbruik. Ze helpen niet alleen lekken in het netwerk opsporen, maar moedigen ook zuiniger watergebruik aan."
Hoe kunnen beleggers toegang krijgen tot het thema schoon water?
"De L&G Clean Water UCITS ETF streeft naar een zuivere blootstelling aan het thema schoon water en heeft een geringe overlapping met mainstream indices. De ETF richt zich met name op technologiebedrijven die waterleidingbedrijven en infrastructuurbedrijven in staat stellen om efficiënter te werken. De markt voor slim waterbeheer zal naar verwachting groeien met gemiddeld 14,2% tussen 2022 en 2031."