Niet cash, maar Ethna is king

Beetje rendement, weinig volatiliteit. Vooral het grote geld schuilt bij Ethna, als alternatief voor de deposito.

meer
Bio

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs.

Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30

. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment Writing & Translations bij Robeco.
Recente columns
  1. 2015: Europa kan gaan verrassen
  2. Werk aan de winkel
  3. 2015: Voorkeur voor S&P 500
  4. 2015: Meer volatiliteit op komst
  5. Waarom actief (weer) loont, straks
Populaire columns

    Ik had me zo voorgenomen om het niet over de vergelijking met Carmignac te hebben. Gewoon omdat het een deur is die al te vaak uit z'n hengsels geschopt is als er geschreven wordt over succesvolle boutiques met mixfondsen, maar het duurde geen minuut of het C-woord viel al. Toegegeven, het was niet heel goochem om bij Guido Barthels, CIO van Ethenea Independant Investors (van de Ethna-fondsenreeks), aan te schuiven met een Carmignac-pen en een Carmignac-notitieboekje. 

    Spass bei Seite, de Ethna-fondsen hebben - in tegenstelling tot Carmignac (doe ik het weer!) - in 2013 het beheerd vermogen met zo'n 2 miljard euro zien toenemen tot iets meer dan 7 miljard, verdeeld over de drie mixfondsen Aktiv-E, Global Defensiv en Global Dynamisch. Maar Barthels was vooral te spreken over de performance ("die was okay in 2013") en de volatiliteit ("die was onder controle, zelfs tijdens een volatiele zomer met de aankondiging van 'tapering'.").

    Vooral dat laatste is van groot belang voor de fondsboutique want het gaat de vermogensbeheerder niet zozeer om met vergelijkbare fondsen of een index te concurreren, maar om een alternatief te zijn voor de bankdeposito's waar nog veel te veel geld staat te verpieteren. Een beetje meer rendement dan een deposito is dan al voldoende, zolang de ongure wind van volatiliteit maar buiten de deur gehouden kan worden.

    Om de volatiliteit te beperken wordt de bijdrage van elke positie in de portefeuille aan de volatiliteit van het fonds dagelijks twee keer berekend. Als die te groot wordt, leggen de analisten de vraag aan de fondsbeheerders voor of ze die positie echt willen houden. Barthels, die net als de twee andere eigenaren in eigen fondsen belegt: "Wij zijn conservatief, risico-avers. Sommige mensen noemen het 'bang'. Of nederig. Allemaal verschillende etiketten voor hetzelfde. Maar wij runnen onze fondsen niet alleen 'alsof het ons eigen geld is.' Het is ons eigen geld. Alles wat ik heb, zit erin." 

    Funny money
    Om precies te zijn in Aktiv-E, het populairste van de drie fondsen, met een rendementdoelstelling van 5-10% per jaar. Dat rendement moet vooral uit goede macro-economische bets komen. Ter vergelijking, met Global Defensiv wordt gemikt op een rendement van rond de 5%, dat uit obligaties moet komen. De jongste loot aan de tak is Global Dynamisch, dat meer dan 10% per jaar wil halen en dan met name uit de aandelenexposure.

    De historie wijst uit dat Ethna er in slaagt de volatiliteit te beperken en ondertussen toch links en rechts wat rendement bijeen te schrapen. De slechtste maand ooit was een -4% (bijna een doodzonde voor Ethna-begrippen) in 2004. In september 2008 (Lehman Brothers) werd het verlies tot 3,8% beperkt. Het is des te opvallender dat een beheerder met deze insteek in het vijfde jaar van de bullmarkt toch het beheerd vermogen met zo'n 40% ziet oplopen.

    Carmignac (sorry, dit is écht de laatste keer) zag afgelopen jaar een paar miljard wegvloeien en werd groot door een Ethna-achtige performance in rampspoedjaar 2008. Vanwaar dan toch dat commercieel succes? "Onze fondsen zijn geen van allen sexy", erkent Barthels. "Als je risico wilt nemen, dan koop je hedgefunds, speel je met opties of ga je naar het casino. Met funny money."

    Family offices
    Het is juist het alternatief dat Ethna biedt voor de lage spaarrente dat steeds meer erkend wordt. Bij private banks en family offices staat nog veel geld geparkeerd op deposito's. "Met een cash replacement strategie is daar veel te winnen." De Ethna-fondsen zijn beschikbaar bij de grootbanken, maar worden niet actief aangeboden. Nog niet, want Ethna is met één partij vergevorderd in de onderhandelingen. "Maar net als in België begint het penetreren van de markt in Nederland bij de family officies".

    In het zuiden van ons land, met name, waar kapitaalbehoud stijf bovenaan staat. Voor rijke beleggers die met hun zakken vol geld niet willen dansen op de vulkaan, is Ethna - hoe paradoxaal dat moge klinken - duidelijk een heel aantrekkelijk alternatief. Dat wil niet zeggen dat beleggers bij het fonds altijd op een kalme zee kunnen rekenen. "Drie jaar geleden zaten we vast in achtergestelde obligaties. Maar we zouden stom zijn als we daar geen lering uit hadden getrokken." Hoewel kapitaalbehoud key is, zijn de fondsen van Ethna op dit moment - hoewel ze lang niet aan de maximaal toegestane weging zitten - voor eigen doen zwaar in aandelen. Het tekent het optimisme dat Barthels en de andere beheerders hebben over de economie, met name in Europa. 

    (Nee he! Staat er ook nog een grote Carmignac-advertentie boven dit stuk. Ze doen het erom!)


     

    Deel via: