Prijzenoorlog onder ETF-aanbieders

ETF-aanbieders komen met flinke kortingen in de race om activa te verzamelen. Volgens FA-magazine zijn er momenteel negen ETF’s met kostenratio’s onder de 10 basispunten, en bijna tachtig met een prijs onder de 15 basispunten. Een aantal maanden geleden waarschuwde McKinsey & Company ETF-aanbieders nog voor het beginnen van prijzenoorlogen.

Volgens de consultancygigant bestaat er geen duidelijk verband tussen lagere kosten en instroom. Dat betekende echter niet het einde van de prijsconcurrentie. In februari verlaagde State Street de prijzen van negen sector SPDR ETF’s met 10%, tot 18 basispunten. In december verlaagde Vanguard de kostenratio’s voor sector ETF’s met 15-20%.

Deze verlagingen zijn een reactie op nieuwkomers in de markt zoals FocusShares van Charles Schwab en Scottrade, die waarde willen toevoegen voor adviseurs en handelaren die van hun handelsplatforms gebruikmaken. Tegelijkertijd maken gevestigde spelers als Vanguard en BlackRock’s iShares gebruik van schaalvoordelen om zo de kosten te beperken.

Concurrentievoordeel
Voor dergelijke gevestigde bedrijven is het logisch om de kostenratio’s te verlagen, omdat ze een concurrentievoordeel hebben dat het voor nieuwkomers moeilijk maakt. Nieuwe spelers kiezen daarom voor ETF’s in gespecialiseerde gebieden, en complexe strategieën die hogere kosten rechtvaardigen. 

In tegenstelling tot wat McKinsey beweert, wijzen gegevens van Morningstar erop dat er wel degelijk een nauw verband bestaat tussen het verlagen van de kostenratio’s en toenemende activastromen. De Vanguard Total Bond Market ETF bijvoorbeeld doet het al drie jaar beter dan het iShares Barclays Aggregate Bond Fund, en in diezelfde tijd daalde de kostenratio tot 10 basispunten terwijl die van iShares stabiel bleef op 20 basispunten.

Naast de kostenratio moeten ETF-aanbieders echter ook geloofwaardigheid creëren aan de hand van de tracking error, transactiekosten en liquiditeit.

 

 


De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees ook

Vermogensbeheer als systeemrisco

04-aug-14 16:50 - IEXProfs Redactie

Zijn grote vermogensbeheerders en ETF-aanbieders een risico voor het hele financiële systeem?

Passief in beweging II

09-jul-14 14:00 - Peter van Kleef

“Er is ruimte voor (micro)niches. Natuurlijk spelen partijen daar op in en krijg je een overaanbod. Dat is de cyclus.”

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Nieuws Meer

Must Read: In Madrileense stenen

29 aug - IEXProfs Redactie

Goldman investeert in Spaans vastgoed, geld is waardeloos, snel naar China, NIBC draait door en Griekenland is de beste.