Oorlogsdreiging is goed moment om aandelen te kopen Nieuws over mogelijke oorlogen en geopolitieke conflicten hebben in eerste instantie een negatief effect op aandelen. Maar het houdt niet lang aan. De eerste maand na de oorlogsdreiging is historisch gezien het beste moment om aandelen te kopen. 21 maart 2025 08:00 • Door IEXProfs Redactie Wat doet de dreiging van oorlog en geopolitieke spanningen met beleggers? Wanneer dalen aandelen en wanneer komt het herstel? Dat is het onderwerp van de blog The long-term war premium in stock markets van beleggingsanalist Joachim Klement. Hij heeft voor het artikel gebruikgemaakt van een studie van David Hirshleifer, een expert op het gebied van behavioral finance. Die heeft samen met twee andere onderzoekers zeven miljoen artikelen in de New York Times van de afgelopen 160 jaar geanalyseerd en gemeten hoe discussies over oorlog hebben bijgedragen aan schommelingen in de risicopremie voor aandelen. Extra rendement boeken Er blijkt inderdaad een causaal verband te bestaan. Als de geopolitieke risico’s stijgen, stijgt ook de risicopremie. Maar interessanter is wat er daarna gebeurt. Zo zijn de hoogste rendementen te behalen in de eerste maand nadat de oorlogsdreiging is toegenomen. Er is dus eerst een shock en daarna een snel herstel. Dit op-en-neer van gevoelens is de laatste decennia sterker geworden. In de VS was tussen 2000 en 2019 het extra rendement (excess return) bovenop een tienjarige staatslening gemiddeld 9,8% in de eerste maand nadat de oorlogsdreiging was begonnen. Over de hele periode van 1871 tot en met 2019 was dat slechts 3,8%. Klement denkt dat dit te maken heeft met het feit dat we tegenwoordig in de westerse wereld minder bekend en voorbereid zijn op oorlogen. De schrik is daarom groter en ook de opluchting als het blijkt mee te vallen. Effect houdt jaren aan Wat als tweede opvalt, is dat de rendementen ook over een langere periode ruim boven dat op staatsobligaties blijft. De laatste kwart eeuw kon er in het eerste jaar na de oorlogsdreiging nog altijd een “excess return” tegenover staatsobligaties worden behaald van 5,4%. Na 3 jaar was dit gezakt tot 4,6%. Ook deze percentages liggen boven het lange-termijngemiddelde sinds 1871 (respectievelijk 2,8% en 2,3%). Voor Klement is de studie een duidelijk bewijs dat beleggers zich niet moet laten afschrikken door berichten over oorlog en terreur. Integendeel, "buy the dip" is op de lange termijn de beste strategie. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Impactbeleggen 08:00 Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."
Impactbeleggen 16 apr Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."
Impactbeleggen 31 mrt Beleggen in wapens? Nee, bedankt! Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."
Impactbeleggen 05 feb Nee, water is het nieuwe goud Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."
Impactbeleggen 05 feb Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."
Impactbeleggen 28 nov Het enorme potentieel van nature-based finance Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.