Einde Schuldenbremse kan Duitse economische veerkracht herstellen De Duitse koerswijziging markeert een potentieel keerpunt in het Europese economisch beleid, schrijft hoofdeconoom Katharine Neiss van PGIM Fixed Income. 10 maart 2025 12:10 • Door Gastauteur IEXProfs "Duitsland lijkt een verrassende wending te maken in zijn begrotingsbeleid, wat een potentieel keerpunt betekent voor de bredere Europese economische koers. Het is een go big or go home-moment. De strikte Duitse schuldenrem heeft de economische groei eerder afgeremd dan ondersteund. De Duitse beslissing om extra uitgaven voor defensie en infrastructuur te financieren wijst op een hernieuwde bereidheid om groei te stimuleren en structurele uitdagingen aan te pakken. Tegelijkertijd brengt deze omslag aanzienlijke risico’s met zich mee, variërend van inflatoire druk tot onzekerheden rond de uitvoering. Een van de grootste obstakels is dat verhoogde overheidsuitgaven niet automatisch leiden tot snellere realisatie van projecten. In Duitsland worden infrastructuurprojecten vaak geremd, niet door een gebrek aan financiering, maar door bureaucratie en regelgeving. Het succes van de nieuwe strategie hangt dan ook af van hervormingen die investeringsprocessen versnellen. Zonder dergelijke hervormingen dreigen de extra uitgaven slechts beperkte economische voordelen op te leveren, terwijl de schuldenlast toeneemt. Katherine Neiss Welke Europese landen doen mee? Daarnaast rijst de vraag welke eurolanden het Duitse voorbeeld kunnen volgen zonder hun financiële stabiliteit in gevaar te brengen. Opvallend genoeg lijkt Italië op koers om te voldoen aan de Europese begrotingsregels, terwijl Frankrijk zich in een kwetsbaardere positie bevindt. Als de markten negatief reageren op extra Franse uitgaven, kunnen de leenkosten verder oplopen. Dit onderstreept de noodzaak van een gecoördineerde Europese aanpak, waarbij investeringen strategisch bijdragen aan economische groei zonder nieuwe schuldencrisissen te ontketenen. De Duitse plannen verder reiken dan alleen defensie-uitgaven. De oprichting van aparte fondsen voor defensie en infrastructuur duidt op een bredere economische visie. Je kunt defensie-uitgaven niet zomaar opschroeven zonder tegelijkertijd de bredere economie te versterken. Dit wijst op een strategische koerswijziging waarbij Duitsland afstapt van rigide begrotingsdiscipline en zich richt op gerichte investeringen die de economische veerkracht op lange termijn moeten herstellen." Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Deel via:
Assetallocatie 14 apr Weinig houvast voor beleggers Het chaotische tarievenbeleid van Trump kan tot een ernstige crisis leiden, vreest beleggingsstrateeg Vincenzo Vedda van DWS.
Assetallocatie 14 apr "Vooral Europese aandelen zijn aantrekkelijk" De volatiliteit op de financiële markten lijkt zijn hoogtepunt voorbij, waardoor de waarderingen van aandelen en obligaties kunnen herstellen. Aldus CIO Mark Dowding van RBC BlueBay Asset Management.
Assetallocatie 10 apr Pictet AM zag de S&P nog 10% extra dalen Omdat een recessie in de VS nadert, neemt Pictet AM het zekere voor het onzekere. Tenminste, dat was de verwachting vóór de plotselinge draai van president Trump gisteravond. De handelsoorlog van de VS met de wereld is teruggebracht tot 'slechts' met China.
Assetallocatie 09 apr Oase van rust Van de volatiliteit die de aandelenmarkt momenteel treft, heeft Rutger Brascamp, hoofd hypotheken van Aegon AM, duidelijk geen last. “Beleggen in hypotheken is een hele steady business. De verliezen zijn extreem laag.” Is er dan niets wat hij vreest?
Assetallocatie 09 apr Een volledige handelsoorlog of een beperkt conflict? Volgens Greg Hirt, Global CIO Multi Asset bij Allianz Global Investors, zijn dat de twee mogelijke scenario’s waar we rekening mee moeten houden. Wat zijn de beleggingsimplicaties?
Assetallocatie 07 apr Fifty-fifty kans op Amerikaanse recessie De kans op een recessie in de VS is na "Liberation Day" gestegen van 35% naar 50%. Volgens Jeffrey Schulze van ClearBridge is diversificatie de enige free lunch voor beleggers tijdens de onzekere maanden die voor ons liggen.