hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  Ook 2025 wordt een recordjaar voor wereldwijd dividend

Ook 2025 wordt een recordjaar voor wereldwijd dividend

Met name de dividenduitkeringen van banken en big tech zorgden in 2024 voor een recordjaar voor dividend. Ondanks alle nieuwe risico's verwacht Janus Henderson voor dit jaar een dividendgroei van 5,0% wat tot een nieuw record van $1.83 biljoen zal leiden.

12 maart 2025 08:15 • Door IEXProfs Redactie

Beursgenoteerde bedrijven hebben vorig jaar 5,2% meer dividend uitgekeerd dan in 2023. Bedrijven in de Janus Henderson Global Dividend Index keerden in 2024 een recordbedrag van $1,75 biljoen aan dividend uit. Dat is nog iets meer dan de $1,73 biljoen die Janus Henderson een jaar geleden voor 2024 had voorspeld. Dit was met name het gevolg van de sterker dan verwachte dividendgroei in de VS en Japan in het laatste kwartaal.

De uitbetalingen in het vierde kwartaal stegen op onderliggende basis met 7,3%. De meeste dividendgroei kwam van de financiële sector, gevolgd door grote online techbedrijven die afgelopen jaar voor het eerst dividend uitkeerden.

Op onderliggende basis bedroeg de dividendgroei in heel 2024 6,6%. De nominale groei van 5,2% weerspiegelde lagere eenmalige speciale dividenden en de sterkere Amerikaanse dollar.

Regionale verschillen

Over het hele jaar was de groei sterk in Europa, de VS en Japan. Daarnaast lieten belangrijke opkomende markten, zoals India, en landen in Azië, zoals Singapore en Zuid-Korea, ook een behoorlijke groei zien.

In 17 van de 49 landen in de index werd een recorddividend uitgekeerd, waaronder enkele van de grootste dividendbetalers zoals de VS, Canada, Frankrijk, Japan en China.

Financiële sector was de grote dividendaanjager

Kijkend naar sectoren kwam bijna de helft van de dividendgroei in 2024 van financiële instellingen, met name banken, waarvan de dividenden op onderliggende basis met 12,5% stegen.

Ook de dividenden uit de mediasector lieten een goede groei zien en verdubbelden op onderliggende basis, geholpen door de dividendbetalingen van Meta en Alphabet.

Toch werd de dividendgroei breed gedragen: de dividenduitkeringen in de sectoren telecom, bouw, verzekeringen, duurzame consumptiegoederen en recreatie stegen allemaal met dubbele cijfers. De zwakste sectoren waren mijnbouw en transport, die samen $ 26 miljard dollar minder uitbetaalden op jaarbasis.

Grote techbedrijven geven dividendgroei forse impuls

Grote bedrijven die voor het eerst dividend uitkeerden, hadden een onevenredig grote impact. De grootste waren Meta en Alphabet in de VS en Alibaba in China. Samen keerden ze $15,1 miljard uit en waren goed voor 1,3 procentpunt, of een vijfde, van de wereldwijde dividendgroei in 2024.

Voor het tweede jaar op rij was Microsoft veruit de grootste dividenduitbetaler ter wereld, maar Exxon, dat onlangs groter is geworden na de overname van Pioneer Natural Resources, steeg naar de tweede plaats, een positie die het bedrijf voor het laatst innam in 2016.

Wereldwijd verhoogde 88% van de bedrijven het dividend of hield het gelijk en de mediaan, of typische, stijging van bedrijven was 6,7%.

Ook stevige dividendgroei Nederland

"De sterke dividendgroei in Nederland, met een record van $16 miljard in 2024, weerspiegelt volgens  Sander van der Ent, hoofd Benelux van Janus Hendersonde financiële gezondheid van Nederlandse bedrijven. "74% van de stijging kwam van ING, maar de helft van de Nederlandse bedrijven in de index verhoogde het dividend met dubbele cijfers." Dit maakt Nederlandse bedrijven volgens Van der Ent aantrekkelijk voor zowel lokale als internationale beleggers.” 

Ook pensioenfondsen kunnen er hun voordeel mee doen. “Nu in het nieuwe pensioenstelsel de beleggingsresultaten directer doorwerken in pensioenopbouw, worden voorspelbare dividendinkomsten nog belangrijker voor de Nederlandse beleggingssector”, zegt Van der Ent toe.

In Nederland was Heineken in 2024 de negatieve uitzondering. De bierbrouwer verkocht na prijsverhogingen minder bier en verlaagde daarop noodgedwongen het dividend. Wat volgde was een hevige koersval. 

Dividendprognose 2025

Voor 2025 verwacht Janus Hennderson in de Benelux een dividendgroei in lijn met de wereldwijde prognose." Janus Henderson schat dat de dividenden wereldwijd op nominale basis met 5,0% zullen stijgen, wat de totale uitbetalingen op een recordbedrag van $1,83 miljard zal brengen.

Jane Shoemake, Client Portfolio Manager van het Global Equity Income-team bij Janus Henderson: “De wereldeconomie zal dit jaar naar verwachting in een redelijk tempo blijven groeien, maar het risico van invoerheffingen en mogelijke handelsoorlogen, samen met het hoge niveau van overheidsleningen in veel grote economieën, kan leiden tot extra marktvolatiliteit in 2025. Volgens de consensus zullen de bedrijfswinsten dit jaar desondanks met gemiddeld 10% stijgen."

"Zelfs als dit gezien de huidige wereldwijde economische en geopolitieke uitdagingen overdreven optimistisch is, is het goede nieuws voor inkomstenbeleggers dat dividenden doorgaans veel veerkrachtiger blijken te zijn dan winsten in economische cycli. Bedrijven kunnen immers zelf bepalen hoeveel ze uitkeren aan aandeelhouders, dus er is veel minder variabiliteit in dividendinkomstenstromen. Daarom is het heel prima mogelijk dat de dividendenuitkeringen dit jaar een nieuw record kunnen bereiken.”

Jane Shoemake
Jane Shoemake van Janus Henderson

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Deel via:

Lees meer

  • 16 jun “Trump 2.0 maakt vooral Azië great again”
  • 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit
  • 03 jun Let niet op het gekakel uit het Witte Huis
  • 04 jun Deglobalisering gunstig voor midcaps
  • 27 mei Cruijff, Buffett en Jobs wijzen beleggers de weg

Onderwerpen

  • aandelen
  • Janus Henderson Investors

Nieuws van onze partners label connect

  1. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
  2. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  3. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
Meer van onze partners
IEXProfs Redactie Geplaatst op 12 maart 2025 08:15 meer
Bio

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Recente columns
  1. Must read: kan de Amerikaanse rente niet heel misschien toch omlaag?
  2. ETF's verslaan ook crème de la crème actieve fondsen
  3. Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS
  4. 4x geen recessie
  5. Must read: Prijzenoorlog in de ETF-sector
Populaire columns
  1. Bijna de helft van de Nederlanders heeft pensioenspijt
  2. Beleggers onderschatten aandelenrisico's
  3. Groene kantoorverbouwing levert grof geld op
  4. Koopargumenten Japanse aandelen stapelen zich op
  5. PE en impactbeleggen vormen een goede combi

Meest gelezen

  1. Must Read 17 jun

    Must read: Prijzenoorlog in de ETF-sector
  2. Must Read 18 jun

    Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS
  3. Must Read 13 jun

    Must read: alle bommen en granaten

Assetallocatie

  • Assetallocatie 16 jun

    Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting

    Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.

  • Assetallocatie 09 jun

    Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

    Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

  • label connect

    Assetallocatie 05 jun

    De wraak van de thuisspelers

    Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

  • Assetallocatie 05 jun

    Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

    Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

  • label connect

    Assetallocatie 02 jun

    Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

    Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

  • Assetallocatie 02 jun

    Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

    State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

Meer Assetallocatie
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group