hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  Een nieuwe handelsoorlog is een reëel gevaar

Een nieuwe handelsoorlog is een reëel gevaar

Renco van Schie van Valuedge is positief over de lancering van DeepSeek, maar vreest een handelsoorlog met nieuwe hoge tarieven.

3 februari 2025 08:00 • Door Renco van Schie

Januari zit erop! De wereldwijde aandelenmarkt steeg zo’n 3% en sloot de maand op het hoogtepunt af. Volgens het oude beursgezegde ‘as goes January, so goes the year’, is dit een mooi teken voor de rest van het jaar. Welke ontwikkelingen van de eerste maand van het jaar gaan de grootste rol spelen in het verloop van 2025?

DeepSeek meer effect dan Trump

Door de goede performance van de aandelenmarkt zou Donald Trump hier graag plaats 1 claimen, maar ik zet hem op 2. Het kleine Chinese bedrijf DeepSeek is de walvis die de markten het meest in beweging heeft gezet. De lancering van de zeer sterke AI-assistent, die gratis te downloaden is in de App store, zet vraagtekens bij de technologische voorsprong van Amerika en biedt nieuwe kansen voor Europa en andere regio’s.

Nieuwe, goedkopere en energie-efficiënte Large Language Modellen (LLM) kunnen leiden tot minder hoge investeringen in de AI infrastructuur. De AI supply chain wordt gedomineerd door Amerikaanse bedrijven die de afgelopen jaren in waarde zijn geëxplodeerd. Dit heeft onder andere geleid tot een uitzonderlijke concentratie in aandelen-indices.

DeepSeek laat zien dat LLM’s sneller een ‘commodity’ gaan worden. De volgende stap is dat deze AI-assistenten meer complexe taken gaan uitvoeren tegen lagere kosten dan eerst gedacht. Dat is goed nieuws voor softwarebedrijven (bijvoorbeeld cybersecurity- en kleine cloudbedrijven) die hun producten goedkoper in de markt kunnen zetten. Bedrijven in de dienstverlenende sector kunnen zo eerder hun productiviteit verhogen tegen lagere kosten met een positief effect op omzet en winst.

Weg van de dure winnaars

In mijn ogen versnelt DeepSeek de ontwikkeling dat beleggers verbreding zoeken in hun portefeuilles. Weg van de (dure) winnaars uit de eerste AI-fase en op zoek naar (goedkope) winnaars van de volgende fase. Institutionele beleggers zijn hier al een aantal maanden mee bezig en de eerste flow data van 2025 suggereren dat deze beweging nu versterkt doorzet.

"DeepSeek versnelt de ontwikkeling dat beleggers verbreding zoeken in hun portefeuilles"

Het is ook tekenend hoeveel assetmanagers momenteel producten lanceren die een Equal Weight Index als basis hebben. In het verloop van 2025 zou de outperformance van kleinere aandelen weleens echt vorm gaan krijgen.

Voor Europa kan het nieuws rond DeepSeek zeker ook als positief worden beschouwd. Het benadrukt dat er een goedkoop, open-source alternatief is en dat de AI-ontwikkeling niet uitsluitend een door de VS gedomineerd kapitaalintensief spel is. Initiatieven om minder techafhankelijk van de VS te worden, kunnen hierdoor nieuw momentum krijgen.

Begin handelsoorlog 2.0

In januari heeft de Europese aandelenmarkt, mede door het uitblijven van Amerikaanse importtarieven, verrassend sterk gepresteerd. Echter, dit weekend is Trump toch gestart met handelsoorlog 2.0. De aankondiging om 25% importtarieven op Mexico en Canada te heffen en een extra 10% op China (de drie grootste handelspartners van de VS) heeft direct geleid tot vergeldingsmaatregelen van die landen. Trump heeft al aangegeven dat er op korte termijn ook iets substantieels richting Europa aangekondigd gaat worden.

Omdat Trump in zijn tweede termijn handelstarieven vooral als inkomstenbron ziet, is een nieuwe handelsoorlog in mijn ogen een reëel gevaar. Dit zal veel beleggers met angst en beven doen terugdenken aan 2018. Hoe groot de impact op de beurs gaat zijn, moeten we afwachten, maar de strategen die de dreiging van tarieven alleen als onderhandelingstactiek zagen, zullen geschokt zijn.

Tarieven schade wereldwijde handel 

Sinds zijn inauguratie op 20 januari startte Trump juist voorzichtig om de markten te vriend te houden. De sterke performance van januari gaf hem misschien het vertrouwen om nog geen twee weken later forse importtarieven aan te kondigen. Tarieven schaden op korte termijn het business sentiment en de economische groei, maar op lange termijn beïnvloeden heffingen de wereldwijde handelsstromen.

Beleggers zullen hoop houden dat de soep uiteindelijk niet zo heet gegeten wordt als deze nu wordt opgediend. Het verloop van 2025 belooft een gevecht te worden tussen de korte termijn conflicterende beleidsacties van een dominante wereldleider en lange termijn wereldwijde megatrends.

Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

DE LAATSTE TICKETS!

Kom vrijdag naar de IEX Beleggersdag!

Hoe gaat de top van het Nederlandse bedrijfsleven om met Trump, geopolitiek, defensie en de verhouding tussen Europa en de VS? Kom aanstaande vrijdag naar de IEX Beleggersdag. Mis het niet en bestel nu uw tickets! VOL=VOL!

Lees meer

  • 14 apr De Trump Put ligt op de obligatiemarkt
  • 04 apr RIP Amerikaanse economie
  • 18 apr Chaotisch handelsbeleid VS begint zijn tol te eisen
  • 22 apr Zoeken naar zekerheden in een onzekere tijd
  • 30 apr Jarenlange stagflatie dreigt

Onderwerpen

  • Opinie

Nieuws van onze partners label connect

  1. 23 jun
    Absolute return-obligaties: een antwoord op het volatiliteitsprobleem
  2. 23 jun
    Enorme outperformance van dit obligatiefonds is moeilijk te negeren
  3. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
Meer van onze partners
Renco van Schie Geplaatst op 3 februari 2025 08:00 meer
Bio Renco van Schie is mede-oprichter en CIO van Valuedge Vermogensbeheer. Na zijn studie Financiële bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam werkt hij in de dealingroom van ABN Amro als effectenhandelaar. In 2004 maakte hij de overstap naar zakenbank Credit Suisse First Boston. In 2012 startte hij samen met Theo van den Berghe vermogensbeheerder Valuedge. In het beleggingsbeleid is veel ruimte voor tactische aspecten, zoals sentiment, liquiditeit en technische analyse waardoor de visie vaak afwijkt van de consensus.
Recente columns
  1. Let niet op het gekakel uit het Witte Huis
  2. Nog geen sein veilig
  3. De Trump Put ligt op de obligatiemarkt
  4. Waar ligt de Trump put?
  5. Een nieuwe handelsoorlog is een reëel gevaar
Populaire columns
  1. Waar ligt de Trump put?
  2. Superioriteit Amerikaanse aandelen in 2025 helemaal niet zo zeker
  3. Pas op met langlopende obligaties
  4. Beursonrust is terug!
  5. Meer beursonrust op komst

Meest gelezen

  1. Must Read 20 jun

    Must read: dit zijn de favoriete waarde-aandelen van Goldman Sachs
  2. Must Read 18 jun

    Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS
  3. Must Read 19 jun

    Must read: kan de Amerikaanse rente niet heel misschien toch omlaag?

Impactbeleggen

  • Impactbeleggen 30 apr

    Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen

    Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."

  • Impactbeleggen 16 apr

    Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers

    De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."

  • Impactbeleggen 31 mrt

    Beleggen in wapens? Nee, bedankt!

    Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Nee, water is het nieuwe goud

    Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie

    Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."

  • Impactbeleggen 28 nov

    Het enorme potentieel van nature-based finance

    Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.

Meer Impactbeleggen
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group