hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  Private beleggingen hebben wind en klanten mee

Private beleggingen hebben wind en klanten mee

BlackRock en Schroders zijn beide reuze enthousiast over private beleggingen. Private equity, private debt, infrastructuur en vastgoed bieden alle spreiding en mooie rendementskansen.

16 januari 2025 08:30 • Door IEXProfs Redactie

Volgens BlackRock kunnen niet-beursgenoteerde beleggingen een nieuwe groeiperiode tegemoet zien. De Amerikaanse vermogensbeheerder verwacht dat alle klantsegmenten, in het bijzonder vermogende particulieren, hun allocaties naar niet-beursgenoteerde beleggingen zullen vergroten. Naar verwachting zal de sector tot 2023 groeien met 50% groeien van $13.000 naar $20.000 miljard.

Tenminste, dat is de conclusie van BlackRock in zijn jaarlijkse Private Markets Outlook, waarin het de verwachte ontwikkelingen voor private markten in 2025 uiteen heeft gezet. Wat zijn die trends in in private debt, private equity, infrastructuur en vastgoed?

Extra diversificatie met private debt

Private debt versterkt zijn positie als schaalbare beleggingscategorie voor langetermijnbeleggers. Met $1600 miljard aan beheerd vermogen wereldwijd is er volgens BlackRock nog veel ruimte voor groei, vooral omdat banken selectiever worden en bedrijven meer flexibiliteit zoeken.

Een grotere allocatie naar private debt leidt tegelijkertijd voor veel beleggers tot diversificatie binnen portefeuilles. Terwijl Noord-Amerika nu dominant is, bieden Europa en Azië-Pacific nog veel mogelijkheden voor groei door hun afhankelijkheid van bankfinanciering.

AI vraagt enorme infra-investeringen

Kunstmatige intelligentie (AI) transformeert economieën en vereist enorme investeringen in datacenters en in de energie-infrastructuur. De totale investeringen in datacenters zullen tegen 2030 meer dan $1500 miljard bedragen. Dit stimuleert ook investeringen in energieopwekking, inclusief zonne-, wind-, gas- en kernenergie. BlackRock ziet dit als kans voor ervaren infrastructuurbeleggers.

Omslag in private equity

Private equity heeft in 2024 een opleving laten zien. De dealactiviteit steeg afgelopen jaar met 21%, tot boven pre-pandemische niveaus. Dit leidt tot betere exits, wat beleggers verlichting biedt. Waarderingen liggen daarbij nog onder de publieke (beursgenoteerde) markten. Dit creëert aantrekkelijke instapmomenten, vooral in gezondheidszorg en AI-gedreven deals.

Verder verwacht BlackRock groei in het middensegment, dankzij toenemende activiteit in fusies, overnames en beursintroducties.

Vastgoed in herstel

Na twee moeilijke jaren gloort herstel voor vastgoed, ondersteund door economische rugwind en structurele trends. Belangrijke aandrijvers van vastgoedwaarderingen ziet BlackRock in vergrijzing, e-commercevastgoed en energie-efficiënte gebouwen. Azië-Pacific biedt aantrekkelijke groeikansen door sterke regionale groei, gedifferentieerde markten en opkomende sectoren.

3 samenvallende cycli stuwen private markten

2025 wordt volgens Nils Rode, Chief Investment Officer bij Schroders Capital, een sterk jaar om in private markets te beleggen. Dit is te danken aan het volgens hem gunstig samenvallen van drie belangrijke cycli.

1. Fondsenwervingscyclus
Na de door de pandemie veroorzaakte uitbundigheid ziet Schroders aanwijzingen dat de fondsenwerving de bodem bereikt heeft na een aanzienlijke correctie in de afgelopen 2-3 jaar. Daarom ontvouwt zich momenteel een gunstige dynamiek, zij het in een ander tempo in verschillende sectoren, gekenmerkt door minder concurrentie voor nieuwe beleggingen, aantrekkelijkere instapwaarderingen en een groter rendementspotentieel.

2. Technologische disruptiecyclus
Schroders ziet de opkomst van generatieve AI als het begin van een nieuwe cyclus van technologische innovatie die meerdere jaren zal duren. Tegelijkertijd zorgen de energietransitie en de toenemende penetratie van hernieuwbare energie voor een evolutie in de manier waarop energie opgewekt en gebruikt wordt binnen economieën.

3. Economische cyclus
De normalisering van de rente is ingezet door de centrale banken in de VS, het VK en Europa. In China ziet Schroders nieuwe stimuleringsmaatregelen en in de westerse wereld wordt meer verwacht van fiscale interventies. Om die redenen is Schroders van mening dat de economische cyclus waarschijnlijk van krimp naar expansie zal overgaan. Dit zorgt voor rugwind in alle beleggingscategorieën, ook voor de private markets.

Net als BlackRock schetst Schroders tal van kansen in de verschillende segmenten van de private markt. 

Private equity: small/mid-buyouts en durfkapitaal meest aantrekkelijk

De waarderingen van buyouts zijn de afgelopen drie jaar gedaald, terwijl de aandelenmarkten sterk zijn gestegen en in sommige gevallen naar recordhoogtes gingen in 2024. Alles bij elkaar maakt dit beleggingen in private equity relatief aantrekkelijk.

Small/mid-buyouts profiteren van een direct contact met oprichters en families, en van instap-multiples die meer dan 4x EBITDA lager blijven dan grote buyouts. Bovendien vertegenwoordigen de small/mid-buyouts een meer dan tienmaal groter beleggingsuniversum dan grote buyouts. Dit biedt meer mogelijkheden om te profiteren van de zogenoemde complexiteitspremie.

Wat betreft fondsenwerving heeft durfkapitaal een gezonde correctie ondergaan na de uitbundigheid tijdens de pandemie. Anderzijds krijgen de dealkansen een stimulus dankzij de opkomst van AI. In deze sector stijgt het aandeel van durfkapitaalbeleggingen van 2% in 2022 tot een geschatte 15% in 2024.

Nils Rode: “Wij vinden AI-kansen in een vroeg stadium bijzonder aantrekkelijk, aangezien de waarderingen voor kapitaalrondes in een later stadium in 2024 aanzienlijk zijn gestegen en nu slechts 20% onder hun piek van 2021 liggen.”

Vastgoed: 2025 wordt een sterk vintagejaar

Van de verschillende strategieën voor private markets hebben vastgoedaandelen de zwaarste correctie meegemaakt op het gebied van fondsenwerving, transactieactiviteit en waarderingen. Wereldwijd is de kantorensector in de VS het zwaarst getroffen om zowel cyclische als structurele redenen. “We zien nu een bodem in de wereldwijde vastgoedwaarderingen en onze modellen geven aan dat 2025 een aantrekkelijk vintagejaar wordt,” zegt Nils Rode.

Ook mogelijkheden om waarde toe te voegen zijn volgens hem prominent aanwezig, waardoor beleggers hun portefeuilles kunnen verbeteren door operationele platforms te creëren en vastgoed te moderniseren om te voldoen aan de veranderende behoeften van huurders. "Het moderniseren van gebouwen met het oog op duurzaamheid en huurdersgerichte functionaliteit wordt steeds gunstiger temidden van beperkt beschikbaar vreemd vermogen en verschuivingen in de regelgeving."

Recente marktcorrecties bij vastgoedaandelen hebben de rendementen verbeterd in sectoren met een beperkt aanbod, zoals logistiek en eersteklas kantoorruimten. Omdat de bouwkosten hoog blijven en de schuldfinanciering krap, biedt de schaarste aan ESG-conform vastgoed van hoge kwaliteit steun aan stabiele huurinkomsten voor bestaande activa, mede dankzij de toenemende eis van regelgevende instanties naar duurzame infrastructuur. 

Private schuld blijft betere risicopremie bieden

Op de markt voor overheidsobligaties zitten de premies op een historisch dieptepunt. Maar private schuld- en kredietalternatieven blijven volgens Schroders aantrekkelijke risicopremies bieden dankzij aanhoudende kapitaalinefficiënties. Zo bieden leningen voor commercieel vastgoed een opportunistisch inkomstenpotentieel, dankzij de hoge rente en risicopremies die beïnvloed worden door het beleggerssentiment en de zwakke fundamentals in de kantorensector.

Infrastructuurobligaties genereren stabiele, defensieve inkomsten met kasstromen met een lage volatiliteit. Ze profiteren van een vergelijkbare rendementsverhogende dynamiek in een tijd van hogere rentes.

Specialty finance en asset-based finance profiteren van inefficiënties in het bankwezen en bieden waardevolle inkomsten, diversificatie en flexibiliteit door middel van structurering.

Hoge inkomsten met infrastructuuraandelen

Infrastructuuraandelen zijn tenslotte ook nog een domein van potentieel hoge inkomsten en aantrekkelijke rendementen, dankzij de toenemende economische levensvatbaarheid, gevestigde kasstromen en inflatiecorrelatie van duurzame energieactiva.

Hernieuwbare energie bevindt zich momenteel in een kopersmarkt. Er is potentieel voor verbeterde kasstromen over het hele energietransitiespectrum, van Core/Core+ operationele activa tot gerichte bouw en de ontwikkeling van nieuwere technologieën.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Deel via:

Lees meer

  • 14 mei Cyclische rugwind ondersteunt private markten
  • 20 mei ELTIF 2.0 is een keerpunt voor de Europese private markten
  • 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente
  • 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit
  • 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

Onderwerpen

  • Assetallocatie
  • BlackRock
  • Schroders

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
IEXProfs Redactie Geplaatst op 16 januari 2025 08:30 meer
Bio

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Recente columns
  1. Must read: Liever een Amerikaanse beursnotering
  2. Pimco verkiest obligaties boven aandelen in nieuwe wereld
  3. Must read: alle bommen en granaten
  4. Mijd geliquideerde en daarna gefuseerde fondsen
  5. Must read: Beleggers zitten vol in de markt
Populaire columns
  1. Bijna de helft van de Nederlanders heeft pensioenspijt
  2. Beleggers onderschatten aandelenrisico's
  3. Groene kantoorverbouwing levert grof geld op
  4. Koopargumenten Japanse aandelen stapelen zich op
  5. De risico's die duurzame beleggers nemen

Meest gelezen

  1. Must Read 11 jun

    Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
  2. Must Read 12 jun

    Must read: Beleggers zitten vol in de markt
  3. Must Read 13 jun

    Must read: alle bommen en granaten

Assetallocatie

  • Assetallocatie 13:00

    Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting

    Zoals Mozes in Exodus de Rode Zee spleet om zijn volk te bevrijden, lijkt de Big Beautiful Bill van Trump nu de kapitaalstromen tussen continenten te splijten. Het voorstel om een wraakbelasting in te stellen voor buitenlandse beleggers is opnieuw een aantasting van het vertrouwen in Amerika. Het vergroot het risico dat beleggers hun allocatie naar de Verenigde Staten heroverwegen, schrijft Thomas van Galen, Chief Strategist Achmea IM.

  • Assetallocatie 09 jun

    Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

    Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

  • label connect

    Assetallocatie 05 jun

    De wraak van de thuisspelers

    Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

  • Assetallocatie 05 jun

    Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

    Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

  • label connect

    Assetallocatie 02 jun

    Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

    Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

  • Assetallocatie 02 jun

    Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

    State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

Meer Assetallocatie
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group