Uitstroom actieve fondsen groter dan ooit Beleggers hebben vorig jaar 450 miljard dollar onttrokken aan actief beheerde fondsen, meldt de FT. Dat is het hoogste bedrag ooit. 3 januari 2025 08:30 • Door IEXProfs Redactie Weer een jaar met underperformance en weer een jaar met een gigantische uitstroom van kapitaal. Dat is in een notendop het verhaal van de actief gemanagde beleggingsfondsen in 2024. De Financial Times is aan het rekenen geslagen en komt op basis van data van EPFR tot een bedrag van 450 miljard dollar dat beleggers vorig jaar hebben weggehaald uit de zogenoemde mutual funds. Daarmee is het record van 2023 (413 miljard dollar) verbroken. De belangrijkste reden voor de exodus zijn achterblijvende resultaten in combinatie met het hebben van een alternatief. Ouderen verliezen interesse Een analist van Morningstar vertelt tegenover de FT dat er steeds meer oudere beleggers afstand nemen van hun ooit geliefde actieve fondsen. Jongeren die nog een lange weg te gaan hebben tot hun pensioen kiezen ondertussen liever voor het goedkopere alternatief van ETF’s en indexfondsen. Magnificent Dat de actieve fondsen achterblijven bij hun passieve concurrenten heeft te maken met het feit dat er aan ETF's nauwelijks kosten verbonden zijn. De index verslaan is ondertussen moeilijk door de dominantie van de Amerikaanse Magnificent Seven. Immers, als een belegger investeert in een MSCI World of S&P 500 ETF dan heeft hij automatisch een groot deel van zijn vermogen belegd in de Amazons, Netflixen en Nvidia’s van deze wereld. De laatste 15 jaar was dat een garant voor een hoog gemiddeld rendement, terwijl actieve fondsen het juist extra moeilijk hadden door hun specialisatie: het vissen naar de kleinere parels op de beurs. Jaren van uitstroom De FT heeft een tabel gemaakt waaruit blijkt hoe heftig de outflow is. Van 2008 tot en met 2024 waren er slechts twee jaar (2013 en 2020) met een netto-inflow. De overige 15 jaar stroomde er netto meer geld uit dan er binnenkwam. Volgens Morningstar behoorden T Rowe Price, Franklin Templeton, Schroders en Capital Group tot de hardst getroffen vermogensbeheerders, veel meer dan Blackstone, KKR en Apollo die ook veel buiten de beurs om beleggen in private capital. Bij grote ETF-aanbieders zoals Blackrock komen ondertussen bakken met geld binnen. Volgens onderzoeksbureau ETFGI 2024 stroomde 1,7 biljoen dollar naar de ETF-industrie, waarmee het totaal steeg naar 15 biljoen dollar. Dat is 30 procent van alle assets. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
Assetallocatie 17 mrt Europese beleggers passen portefeuilles aan Toegenomen onzekerheid hebben Europese beleggers volgens Janus Henderson aangezet om hun portefeuilles tegen het licht te houden en iets veiliger in te richten. Smallcaps zijn gevraagd, net als de veiligste obligaties.
Assetallocatie 11 mrt Pictet verwacht een Europese renaissance Pictet AM is positiever geworden over aandelen uit de eurozone nu er meer bereidheid lijkt te zijn om de investeringen op te voeren in defensie en de economische structuur. Keerzijde: Europese staatsobligaties hebben er onder te lijden.
Assetallocatie 05 mrt Einde Amerikaans exceptionalisme in zicht? Emiel van den Heiligenberg, hoofd assetallocatie van de vermogensbeheertak van L&G, benadrukt nog maar even het belang van brede spreiding in een tijd van groeiende onzekerheden.
Assetallocatie 04 mrt Fondsenwerving blijft zwak punt private equity Bain & Company zag de markt voor private equity voorzichtig herstellen in 2024. Er waren meer exits en meer investeringen, maar wel minder geïnvesteerd vermogen van institutionele beleggers.
Assetallocatie 27 feb Ook private assets zijn gevoelig voor crises Private beleggingen zijn populair. Beleggers die denken dat ze met deze beleggingen beter beschermd zijn tegen financiële crises komen bedrogen uit.
Assetallocatie 19 feb Grote risicobereidheid institutionele beleggers Institutionele beleggers houden vast aan hun overwogen-positie in aandelen. Private equity zit ver onder het hoogtepunt van 2022 en ESG blijft van belang. Dat schrijft beleggingsconsultant bfinance in zijn laatste kwartaalrapport.