hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen
label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

De toegevoegde waarde van landbouwgrondstoffen

De prijzen van landbouwgrondstoffen hebben historisch gezien weinig correlatie met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Inflatiebescherming is een ander belangrijk voordeel van beleggen in landbouwgrondstoffen, stelt grondstoffenspecialist Benoît Harger van private bank J. Safra Sarasin.

3 december 2024 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs

Landbouwgrondstoffen worden voornamelijk gebruikt als voedsel voor menselijke consumptie of als grondstof voor veel alledaagse producten. Veel van deze producten worden verhandeld op grondstoffenbeurzen en spelen een cruciale rol in de wereldhandel en de economie.

Voorbeelden van landbouwgrondstoffen zijn:

  • Granen: maïs, tarwe, gerst, haver, sorghum, rijst
  • Oliezaden: sojabonen, koolzaad, zonnebloem
  • Zachte grondstoffen: suiker, koffie, cacao, katoen, sinaasappelsap, timmerhout 
  • Tropische oliën: palmolie, kokosolie
  • Vee: varkens, runderen en voederrunderen
  • Zuivel: boter, volle melk, magere melk, wei

Landbouwproducten worden gebruikt als voedsel, maar ook in cosmetica en kleding. Qua volume is het belangrijkste gebruik van landbouwgrondstoffen nog steeds voer voor dieren. Meer recentelijk hebben industrieel gebruik en de groei van biobrandstoffen als energiebron de activaklasse ingrijpend veranderd.

Benoît Harger

Aanboddynamiek

Op wereldschaal verschillen de aanvoervolumes van landbouwgrondstoffen sterk van elkaar, wat de wereldwijde productie beïnvloedt. Zo zal de wereldproductie van maïs in 2024 naar verwachting 1229 miljoen ton bedragen, terwijl de cacaoproductie in 2023 slechts 4,3 miljoen ton bedroeg.

Verschillende landbouwproducten moeten specifiek gekweekt worden, en daarom passen boeren hun praktijken aan op basis van factoren zoals het weer, vruchtwisseling en de marktvraag. Het lokale klimaat heeft ook een grote invloed op de opbrengst en de kwaliteit van de gewassen. Sommige landen slagen erin om bepaalde granen twee keer per jaar te oogsten.

De tegengestelde seizoenen op het noordelijk en zuidelijk halfrond zorgen ervoor dat gewassen het hele jaar door beschikbaar zijn. Toch weerspiegelen landbouwprijzen seizoenspatronen.

Inputkosten, heersende marktprijzen, dus winstgevendheid, spelen een grote rol in de beslissing van de landbouwer om de productie van een bepaald gewas te verhogen of te vervangen.

Innovatie en technologie 

Innovatie en technologie hebben de opbrengst aanzienlijk verbeterd en de oogsten geoptimaliseerd, waardoor het aanbod consistent is toegenomen. Daarnaast worden duurzame en milieuvriendelijke landbouwpraktijken steeds meer toegepast om de impact op ecosystemen te minimaliseren en landbouwduurzaamheid op lange termijn te bevorderen.

Dit complexe samenspel van factoren beïnvloedt het aanbod van landbouwgrondstoffen, maar hun relatieve belang hangt af van het gewas, de locatie en de marktomstandigheden.

Vleesconsumptie op hoogtepunt?

De vraag naar landbouwproducten is in de loop der tijd veranderd door bevolkingsgroei, cultuur en culinaire patronen, veranderende eetgewoonten, economische ontwikkeling, technologische vooruitgang en globalisering.

Wereldwijd is er een verschuiving naar een hogere consumptie van dierlijke producten - zoals vlees, zuivel en eieren - wat heeft geleid tot een hogere vraag naar voedergewassen en veeteelt. Tegenwoordig gaat 40% van de maïsproductie, 98% van de sojaproductie en 18% van de tarweproductie naar diervoeder.

Culturele veranderingen in de richting van duurzamere eetgewoonten betekenen dat de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in het Westen op zijn hoogtepunt is, hoewel de vraag in opkomende markten nog steeds snel toeneemt.

De groei van biobrandstoffen en het gebruik van landbouwgrondstoffen in industriële processen hebben de vraag naar landbouwproducten aangejaagd. De productie van ethanol uit maïs of suikerriet heeft bijvoorbeeld de vraag naar deze gewassen doen toenemen.

Landbouwgrondstoffen verminderen totale portefeuillerisico

Landbouwgrondstoffen zijn historisch gezien minder gecorreleerd met traditionele beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties, maar ook met andere grondstoffen zoals energie en metalen. Bovendien is er weinig correlatie met andere landbouwproducten omdat ze op zoveel verschillende manieren worden gebruikt. Vooral landbouwgrondstoffen kunnen ook dienen als inflatie-afdekking.

Wanneer de inflatie toeneemt, stijgen vaak ook de prijzen van landbouwproducten, omdat de productie- en transportkosten meestal stijgen.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

Lees meer

  • 02 jun Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente
  • 09 jun Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit
  • 02 jun ECB verlaagt nog een keer de rente
  • 05 jun Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's
  • 16 jun Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting

Onderwerpen

  • Assetallocatie
  • J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management

Nieuws van onze partners label connect

  1. 17 jun
    Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
  2. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  3. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
Meer van onze partners
Gastauteur IEXProfs Geplaatst op 3 december 2024 08:00 meer
Bio

Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Recente columns
  1. Kapitaal is als cholesterol
  2. Passief beleggen doet het beter dan de cijfers laten zien
  3. Exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting voor beleggers
  4. label connect Verstandig navigeren in onzekere obligatietijden
  5. Sectie 899: exodusgevaar door Amerikaanse wraakbelasting
Populaire columns
  1. "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis"
  2. label connect "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers"
  3. label connect JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst
  4. Het enorme potentieel van nature-based finance
  5. label connect ESG is dood, lang leve ESG 2.0!

Meest gelezen

  1. Must Read 20 jun

    Must read: dit zijn de favoriete waarde-aandelen van Goldman Sachs
  2. Must Read 17 jun

    Must read: Prijzenoorlog in de ETF-sector
  3. Must Read 18 jun

    Must read: 'Wraakbelasting' jaagt beleggers uit VS

Impactbeleggen

  • Impactbeleggen 30 apr

    Verstandig beleggen voor later is nu investeren in kinderen

    Het Triodos Future Generations Fund richt zich op het welzijn van kinderen, waarbij het rendement geenszins uit het oog wordt verloren, vertelt verantwoordelijk fondsmanager Sjoerd Rozing. "Zeker voor beleggers die extra spreiding willen aanbrengen, voegt het fonds echt iets toe."

  • Impactbeleggen 16 apr

    Impactbeleggen is wél in het belang van pensioendeelnemers

    De tijd van discussie en verwarring over impactbeleggen is volgens directievoorzitter Maureen Schlejen van Achmea Investment Management voorbij. Zij legt uit waarom impactbeleggen de juiste aanpak is voor pensioenfondsen. "Impactbeleggen is niet slechts een optie maar een inspirerende kans voor een betere toekomst."

  • Impactbeleggen 31 mrt

    Beleggen in wapens? Nee, bedankt!

    Investeren in wapens is een taak voor overheden, zeker niet voor duurzame beleggers, betoogt Hadewych Kuiper van Triodos IM. "Als investeerder is het simpelweg onmogelijk om te weten hoe, waar en door wie wapens zullen worden gebruikt."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Nee, water is het nieuwe goud

    Waterschaarste is volgens Tongai Kunorubwe, hoofd duurzame obligaties bij T. Rowe Price, in het komende decennium een van de grootste uitdagingen voor de mensheid én een belangrijk risico voor de wereldwijde economische groei. Voor beleggers liggen er mooie kansen. "Iedere euro die in water wordt geïnvesteerd, genereert een economische opbrengst van 4 euro."

  • Impactbeleggen 05 feb

    Verantwoord beleggen is geen politieke kwestie

    Volgens managing director Hadewych Kuiper van Triodos IM hebben pensioenfondsen geen andere keuze dan om vol te investeren in de duurzaamheidstransitie. "De primaire taak van pensioenfondsen is het veiligstellen van een zo goed mogelijk pensioen. Het is dus logisch dat zij vermijdbare risico’s uitsluiten."

  • Impactbeleggen 28 nov

    Het enorme potentieel van nature-based finance

    Hadewych Kuiper van Triodos IM breekt een stevig lans voor nature-based financieringen. Het is volgens haar de enige manier om de afbraak van de natuur te stoppen. Daarnaast biedt het ook financieel rendement.

Meer Impactbeleggen
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group