hoofdinhoud
IEX Profs
Zoek pagina
desktop iconMarkt Monitor
  • Home
    • Aandelen
    • Obligaties
    • Alternatives
    • ESG
    • Impact
    • Beleggingsfondsen
    • Fondsselector
    • ETF's
  • Opinie
    • State Street SPDR ETF's
    • Triodos Investment Management
    • T. Rowe Price
    • LSEG Lipper
    • UBS
    • Partnercontent
  • Nieuwsbrief
  • Inloggen
Home  /  Column  /  Dominante rol fossiele energiegrondstoffen nog niet uitgespeeld
label connect Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals met elkaar in contact brengen. Van inzicht naar inspiratie. Ook partner worden? Wij vertellen u graag meer. Sluit

Dominante rol fossiele energiegrondstoffen nog niet uitgespeeld

Private bank J. Safra Sarasin over de toekomst van fossiele grondstoffen en de betekenis ervan voor beleggers.

27 november 2024 08:00 • Door Gastauteur IEXProfs

Het fossiele energiesegment omvat alle grondstoffen waarvan het primaire eindgebruik verbranding is voor het produceren van aandrijving of warmte. Historisch gezien bestaat deze brandstoffen uit ruwe olie en geraffineerde producten (zoals benzine of diesel), aardgas en steenkool, maar het kan ook worden uitgebreid naar meer nichemarkten en groeimarkten, zoals elektriciteit, uranium, waterstof en zelfs koolstofemissies. 

Het vroegst geregistreerde gebruik van conventionele energie dateert uit de vierde eeuw voor Christus in China, waar steenkool werd gedolven en gebruikt voor verwarming en koken. Het duurde tot 1859, totdat de eerste commerciële olieput werd geboord in Titusville, Pennsylvania, en aardolieproducten de walvisolie begonnen te verdringen als de primaire bron van vloeibare brandstof in het Westen.

Brede toepassingen

Aan het eind van de 19e eeuw werd ruwe olie voornamelijk geraffineerd om kerosine, benzine en nafta te winnen, terwijl andere bijproducten in nabijgelegen rivieren of meren werden geloosd. Rond de eeuwwisseling van de 20e eeuw werd ruwe olie gebruikt voor de productie van brandstoffen, kunststoffen, smeermiddelen, wegolie of zelfs direct verbrand om elektriciteit te produceren. Alle motoren waren ontworpen om zoveel mogelijk energie te halen uit de verschillende brandstoffen die afkomstig zijn van ruwe olie.

Aardgas heeft ook meerdere toepassingen, waaronder elektriciteitsproductie, industrie, verwarming en de productie van meststoffen. Het gebruik van steenkool voor verwarming en elektriciteit is in het Westen aanzienlijk afgenomen, maar wordt in andere regio's nog steeds veel gebruikt vanwege de beschikbaarheid en het gemak van opslag en transport.

De wereldwijde olie- en gasproductie bereikte in 2023 ongeveer 101 miljoen vaten per dag en ongeveer 3,8 biljoen kubieke meter gas. In de afgelopen halve eeuw is de herhaaldelijke angst dat er niet meer voldoende fossiele brandstoffen zijn, weerlegd door technologische vooruitgang en nieuwe ontdekkingen, waardoor de wereldwijde olie- en gasproductie in 2023 een nieuw record was.

De wederopstanding van oliegrootmacht VS

Het aanbod op korte termijn wordt bepaald door productiebeslissingen van particuliere of staatsproducenten, waarbij sommige OPEC-producenten, zoals Saoedi-Arabië, optreden als 'swing producers' omdat ze hun productie snel kunnen aanpassen. Door de wederopstanding van de VS als belangrijke speler als gevolg van de schalierevolutie is de machtsdynamiek echter veranderd.

Verschuivingen in het aanbod op zowel korte als lange termijn hebben gevolgen voor de energieprijzen en beïnvloeden de wereldeconomie en regeringen die voor hun begroting afhankelijk zijn van inkomsten uit energie. De cohesie tussen OPEC+-leden en het reactievermogen van niet-OPEC-leden zijn de twee belangrijkste variabelen voor het in evenwicht brengen van de oliemarkt. 

Vooral economische groei bepaalt eindvraag

Hoe zit het met de vraag naar fossiele energie? De wereldwijde vraag naar energie is gekoppeld aan bevolkingsgroei en economische activiteit, aangezien praktisch alle economische activiteit afhankelijk is van energie. De vraag is sterk seizoensgebonden en regiospecifiek. In de VS piekt het totale aardgasverbruik in december en daalt dan in mei, wanneer de vraag met 50% of meer kan dalen, om vervolgens in juli weer te stijgen door het gebruik van airconditioning.

De sterke vooruitzichten voor de vraag naar energie worden ondersteund door de opkomende economieën, waar het in veel gevallen nog steeds ontbreekt aan betaalbare of betrouwbare energie.

Hoewel de verschuiving naar schonere energie de rol van bepaalde brandstoffen zal veranderen, zal het energieverbruik - zowel hernieuwbaar als niet-hernieuwbaar - nauw verbonden blijven met de economische groei.

De rol van energiegrondstoffen in beleggingsportefeuilles?

Energiegrondstoffen bieden blootstelling aan:

  • De algemene macro-economische activiteit, voornamelijk consumptie, reizen en scheepvaart, en in mindere mate kapitaalinvesteringen of infrastructuur.
  • Stijgende levensstandaard in opkomende en grensmarkten (historisch gezien China en in toenemende mate India).
  • Geopolitiek risico in bepaalde regio's (Midden-Oosten, Latijns-Amerika, Rusland).
  • Weersomstandigheden die de seizoensgebonden vraag stimuleren of het aanbod beperken via extreme gebeurtenissen zoals orkanen.

Olie en oliegerelateerde producten hebben de neiging om positief gecorreleerd te zijn met geraffineerde producten, waarbij producten het beter en slechter doen dan ruwe olie, afhankelijk van voorraadniveaus, seizoensgebonden vraagpatronen en raffinagedoorzet.

De dollarwaarde en productievolumes van energiegrondstoffen stellen die van de industriemetalen, edelmetalen en landbouw in de schaduw en blijven de belangrijkste factor voor het in stand houden van de economische activiteit en de menselijke bevolking. 


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Deel via:

Lees meer

  • 20 mei "Ik doe niet mee aan de goldrush"
  • 10 jun Kotsen en weer doorgaan
  • 02 jun ECB verlaagt nog een keer de rente
  • 03 jun Let niet op het gekakel uit het Witte Huis
  • 05 jun ECB levert wel

Onderwerpen

  • Opinie
  • J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management

Nieuws van onze partners label connect

  1. 12 jun
    Duurzaam en defensief: mixfonds van Cardano wint prestigieuze prijs
  2. 11 jun
    "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  3. 05 jun
    De wraak van de thuisspelers
Meer van onze partners
Gastauteur IEXProfs Geplaatst op 27 november 2024 08:00 meer
Bio

Gastauteur zijn professionals die volgens de redactie van IEXProfs bijdragen leveren die het waard zijn een groter beleggingspubliek te bereiken, maar die niet de intentie hebben om wekelijks of maandelijks een bijdrage te leveren als vaste medewerker of columnist. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Recente columns
  1. label connect "Strategische materialen zijn de olie van de 21e eeuw"
  2. label connect De wraak van de thuisspelers
  3. label connect "Trumps dollarstrategie leidt tot nieuw valutalandschap"
  4. "Economische risico’s uitzonderlijk hoog"
  5. Trump en de dolle hond-strategie: blaffen zonder bijten
Populaire columns
  1. "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis"
  2. label connect "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers"
  3. label connect JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst
  4. Het enorme potentieel van nature-based finance
  5. label connect Vier megathema's die de groene transitie vormgeven

Meest gelezen

  1. Must Read 06 jun

    Must read: lekker lage rente
  2. Must Read 11 jun

    Must read: Dit AI-model heeft het hoogste IQ
  3. 06 jun

    ECB is voorlopig even klaar met de rente verlagen

Assetallocatie

  • Assetallocatie 09 jun

    Capital Group rekent op aanhoudend hoge volatiliteit

    Wat heeft 2025-2026 nog allemaal in petto voor aandelen, obligaties en valuta? Capital Group schetst een beeld van aanhoudend hoge volatiliteit, meer risico-aversie en tijdelijk gunstige vooruitzichten voor aandelen buiten de VS.

  • label connect

    Assetallocatie 05 jun

    De wraak van de thuisspelers

    Enguerrand Artaz van LFDE begrijpt wel waarom beleggers zich nu richten op de aandelen van Europese bedrijven, die sterk gericht zijn op de eigen thuismarkt.

  • Assetallocatie 05 jun

    Een zorgeloze en rooskleurige toekomst met ETF's

    Zelfs de beste aandelen gaan zo nu en dan door een diep dal. Met een indexfonds is de stress minder groot zonder dat dit ten koste gaat van rendement.

  • label connect

    Assetallocatie 02 jun

    Topfonds Fresh Fixed Income Fund dubbel bekroond

    Dit jaar ging het Fresh Fixed Income Fund van OHV Vermogensbeheer naar huis met twee LSEG Lipper Fund Awards. De outperformance van het obligatiefonds was in de afgelopen 3 en 5 jaar zo groot en zo consistent dat de jury niet om het fonds heen kom. Wat verklaart het succes? Wat zijn de verwachtingen? Wij vroegen het aan de fondsmanagers Richard Abma en Otto Bazuin.

  • Assetallocatie 02 jun

    Modelportefeuilles in beweging door stijgende Amerikaanse rente

    State Street Global Advisors denkt dat de gestegen rente samen met de hoge Amerikaanse staatsschuld ernstige gevolgen zal hebben voor de samenstelling van modelportefeuilles.

  • Assetallocatie 27 mei

    Beleggers wachten tot de rente 6-7% bedraagt

    Mark Dowding van RBC BlueBay verwacht dat de lange rente in de VS verder oploopt. Als een 30-jarige staatslening 6-7% oplevert, ziet hij beleggers massaal aandelen en andere assets verruilen voor US Treasuries.

Meer Assetallocatie
LSEG Lipper Fund Awards
  1. Online magazine Lipper Fund Awards 2024
  2. Contrair en succesvol
  3. Beleggen in de energietransitie voor duurzame impact én performance
  4. “Op de lange termijn wint de dividendbelegger altijd”
IEX Profs

Meld u aan voor de IEX Profs dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
© 2025 IEX Profs
  • Contact
  • Adverteren
  • Privacy Settings
  • Privacyverklaring
  • Disclaimer & Voorwaarden
  • Site feedback
  • Nieuwsbrieven
  • Quotedata by Euronext   & powered by Infront
  • © 2025 IEX / van beleggers voor beleggers
  • IEX Profs is onderdeel van IEX Group